Tu jesteś:
4
Składniki
Ciasto
- 270 gramów mąki pszennej
- 200 gramów masła
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3 żółtka
Piana
- 3 białka
- 200 gramów cukru
- 1 szczypty soli
Owoce
- 300 gramów śliwek
Cukier puder jako posypka
-
6
1h 30min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym! -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, cukier, proszek i pokrojone zimne masło. Wyrobić czas 20 sekund,
"Mieszanie" 8-9. Ciasto podzielić na dwie części i zawinąć w folię, następnie schłodzić w lodówce ok. godziny.
- Okrągłą formę (średnica ok. 28 cm) posmarować masłem i wysypać bułką tartą, wyłożyć dno formy schłodzonym ciastem. Piec w temp. 180 stopni ok. 20 minut na złoty kolor.
W tym czasie przygotować owoce - wydrążyć pestki. - Do suchego naczynia miksującego włożyć motylek a następnie wlać białka i szczyptę soli. Ubijać bez założonej miarki do uzyskania sztywnej piany ok. 3 minut,
"Mieszanie" 3-4.
Następnie powoli dodać cukier i ubijać kolejne 6 minut. - Wyjąć podpieczone ciasto z piekarnika, ułożyć na nim śliwki (tak aby skórka była od dołu), na owoce wyłożyć pianę i na wierzch zetrzeć na tarce pozostałą część schłodzonego ciasta.
Całość piec ok. 40 minut.
Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
Ciasto
Piana
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Miarka MT
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Do ubijania piany najlepiej używać białek w temperaturze pokojowej, dokładnie oddzielonych od żółtek. Naczynie miksujące musi być dokładnie umyte i w pełni suche.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPrzepis napisany masakrycznie, nie wiadomo co po...
Przepis napisany masakrycznie, nie wiadomo co po czym ani dlaczego