Czas przygotowania
                                30min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                1h 30min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     -- 
                                     -- 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            Składniki
Ciasto
- 270 gramów mąki pszennej
 - 200 gramów masła
 - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 2 łyżki cukru waniliowego
 - 3 żółtka
 
Piana
- 3 białka
 - 200 gramów cukru
 - 1 szczypty soli
 
Owoce
- 300 gramów śliwek
 
Cukier puder jako posypka
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Motylek - 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, cukier, proszek i pokrojone zimne masło. Wyrobić czas 20 sekund, 
"Mieszanie"  8-9. Ciasto podzielić na dwie części i zawinąć w folię, następnie schłodzić w lodówce ok. godziny. - Okrągłą formę (średnica ok. 28 cm) posmarować masłem i wysypać bułką tartą, wyłożyć dno formy schłodzonym ciastem. Piec w temp. 180 stopni ok. 20 minut na złoty kolor.
W tym czasie przygotować owoce - wydrążyć pestki. - Do suchego naczynia miksującego włożyć motylek a następnie wlać białka i szczyptę soli. Ubijać bez założonej miarki do uzyskania sztywnej piany ok. 3 minut, 
"Mieszanie"  3-4.
Następnie powoli dodać cukier i ubijać kolejne 6 minut. - Wyjąć podpieczone ciasto z piekarnika, ułożyć na nim śliwki (tak aby skórka była od dołu), na owoce wyłożyć pianę i na wierzch zetrzeć na tarce pozostałą część schłodzonego ciasta.
Całość piec ok. 40 minut.
Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem. 
Ciasto
Piana
Porady
Do ubijania piany najlepiej używać białek w temperaturze pokojowej, dokładnie oddzielonych od żółtek. Naczynie miksujące musi być dokładnie umyte i w pełni suche.
                        Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. - 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 - 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 - 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 21
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
                        
                        
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
A co z żółtkami?
Bardzo dobre ciasto , chociaż ja zmniejszylabym ilość cukru
            
Przepis napisany masakrycznie, nie wiadomo co po czym ani dlaczego