3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto ze śliwkami


Wydrukuj:
4

Składniki

Ciasto

  • 270 gramów mąki pszennej
  • 200 gramów masła
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 żółtka

Piana

  • 3 białka
  • 200 gramów cukru
  • 1 szczypty soli

Owoce

  • 300 gramów śliwek

Cukier puder jako posypka

  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
  • 9
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, cukier, proszek i pokrojone zimne masło. Wyrobić czas 20 sekund, 8-9. Ciasto podzielić na dwie części i zawinąć w folię, następnie schłodzić w lodówce ok. godziny.
  2. Okrągłą formę (średnica ok. 28 cm) posmarować masłem i wysypać bułką tartą, wyłożyć dno formy schłodzonym ciastem. Piec w temp. 180 stopni ok. 20 minut na złoty kolor.
    W tym czasie przygotować owoce - wydrążyć pestki.
  3. Piana
  4. Do suchego naczynia miksującego włożyć motylek a następnie wlać białka i szczyptę soli. Ubijać bez założonej miarki do uzyskania sztywnej piany ok. 3 minut, 3-4.
    Następnie powoli dodać cukier i ubijać kolejne 6 minut.
  5. Wyjąć podpieczone ciasto z piekarnika, ułożyć na nim śliwki (tak aby skórka była od dołu), na owoce wyłożyć pianę i na wierzch zetrzeć na tarce pozostałą część schłodzonego ciasta.
    Całość piec ok. 40 minut.
    Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
11

Porady

Do ubijania piany najlepiej używać białek w temperaturze pokojowej, dokładnie oddzielonych od żółtek. Naczynie miksujące musi być dokładnie umyte i w pełni suche.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy