3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zapiekanka bokułowo-kalafiorowa


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Bułka tarta

  • 1 ząbek czosnku
  • 2 kromki białego chleba, połamane na ćwiartki, około. 100 g (lub 100 g kromek chleba bez glutenu)
  • 10 g świeżej pietruszki, (ok. 1 mała garść)
  • 50 g parmezanu, na 2 lub 3 kawałki (pomiń, jeśli danie ma być bez nabiału)

Sos beszamelowy

  • 40 g masła lub oliwy z oliwek
  • 40 g mąki zwykłej lub 30 g bezglutenowej
  • 1/4-1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 400 g mleka, (lub lub mleka bezmlecznego np. mleko migdałowe, mleko ryżowe)

Danie

  • 500 g wody do gotowania na parze
  • 150-300 g różyczek kalafiora, pokrojonych w kawałkach (rozmiar 2-3 cm)
  • 150-300 g różyczek brokuła, pokrojonych sztuki (rozmiar 2-3 cm)
  • 6
    1h 5min
    Czas całkowity 50min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Bułka tarta:
  1. Do naczynia miksującego włóż czosnek, pieczywo, pietruszkę i parmezan: Turbo /2s /3-5 razy. Przełóż do miski i odstaw.
  2. Sos beszamelowy:
  3. Do naczynia miksującego włóż masło, mąkę, sól i gałkę muszkatołową i posiekaj 5s/obr.5.
  4. Dodaj mleko, następnie gotuj 7 min/90°C/obr. 3. Przełóż do naczynia żaroodpornego i odstaw na bok.
  5. Warzywa:
  6. Rozgrzej piekarnik do 220 ° C. W międzyczasie wlej wodę do naczynia miksującego i ustaw przystawkę Varoma. Odważ kalafior w dolnej części przystawki Varomy, a brokuły na wkładzie przystawki Varomy, przykryj pokrywką i gotuj na parze 14 min/Varoma/obr.2.
  7. Warzywa ugotowane na parze przełóż do naczynia żaroodpornego z sosem i wymieszaj obtaczając warzywa w sosie. Posyp bułką tartą i upiecz 10-15 minut (220 ° C), aż sos zacznie się gotować, a posypka się zarumieni. Podawaj na gorąco.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

- Aby podać jako danie główne dla 4 osób użyj więcej warzyw (300 +300 g).
- Aby sos był gęstszy zwięsz ilość mąki do 50g/60g.
- Aby zrobić sos serowy, dodaj 80 g pokrojonego w 1 cm kostkę sera Cheddar. Po gotowaniu w kroku 3, następnie gotuj ponownie 1 min / 90 ° C / obr.4.
- Aby uzyskać sos beszamelowy bez nabiału, użyj oliwy z oliwek zamiast masła oraz mleka bez laktozy (np. mleko migdałowe, mleko ryżowe, mleko owsiane (wszystko to z łatwością można przygotować w urządzeniu Thermomix). Unikaj mleka sojowego, ponieważ łatwo się zsiada w tym przepisie na sos, chociaż nadal dobrze smakuje (jeśli nie masz innego wybou - dopraw do smaku dodatkową solą morską i pieprzem).
- Aby uzyskać okruchy bez nabiału, pomiń parmezan.
- Do bułki bezglutenowej używaj pieczywa bezglutenowego.
- Aby uzyskać sos bezglutenowy, wymień 40 g mąki zwykłej na 30 g mąki bezglutenowej (na przykład mąkę z soczewicy, mąkę z ciecierzycy, mąkę ryżowa (wszystko łatwo mielone w urządzeniu Thermomix) lub
mąkę kukurydzianą i gotuj 2 minuty dłużej w kroku 3.
- Zapiekankę można przygotować w tym samym czasie co Zupę-krem paprykowo- pomidorową (poprzez gotowanie na parze oraz zmianę tempertury w punkcie 3 ze 100 stopni na temperatuę Varoma)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy