3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wegański bezglutenowy BIGOS wytrawny.


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

Zasmażka bezglutenowa

  • 4 łyżki oliwy lub dobrego oleju
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Przyprawy

  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 3 ziarenka zmielonych ziaren jałowca
  • 1/2 łyżeczki zmielonej gorczycy
  • 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżki lubczyku
  • 1 łyżki syropu z agawy lub innego słodzidla
  • 1 łyżki mielonego ziela angielskiego, lub 5 ziaren
  • 3 listki laurowe
  • sól do smaku
  • ew. gotowa przyprawa do bigosu, jeżeli komuś nie chce się bawić w mieszanie przypraw;)

Wsad

  • 20 g suszonych grzybów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pietruszka korzeń
  • 2 duże marchewki
  • 2 łyżki sosu tamari, lub zwykłego sojowego, jeżeli może być z glutenem
  • 2 łyżki bulionu zrobionego w TM
  • 1 cebula
  • 0,12 litra (0,5 szkl.) czerwonego wytrawnego wina
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 g Śliwek suszonych, najlepiej wędzonych, ale inne też mogą być
  • 500 g białej kapusty
  • 500 g kapusty kiszonej
5

Przygotowanie

    Dopieszczanie;)
  1. Dodać pokrojone śliwki, koncentrat, wino, syrop z agawy - zamieszać kopystką i gotować kolejne 60 min/ Varoma/ obr.1 - od czasu do czasu przemieszać ręcznie i podlewać wodą w razie potrzeby

    UWAGA: Ja nie dodaję soli - bigos wychodzi jak dla mnie w sam raz, ew. można sobie dosolic na talerzu 

    Jeżeli ktoś chce "mięcha" - 0,5h przed czasem dodać obsmazone na patelni  pokrojone w plasterki parówki sojowe wędzone lub tofu wędzone.

  2. Zasmażka/ jeżeli ktoś uważa za potrzebną - ja robię bez
  3. Na patelni podgrzać oliwę (odpowiednią do smażenia) i dodać 2 łyżki mąki kukurydzianej z łyżeczką skrobi. Zasmażkę wlać do kapusty, zamieszać. Podgotować jeszcze parę minut.

    Kapusta najlepiej smakuje odsmażana na min. następny dzień.

    Smacznegotmrc_emoticons.;)

  4. Przygotowanie wsadu
  5. Kapustę kiszoną pokroić w Closed lid obr.4/30 sek - przełożyć do miski, to samo zrobić z białą kapustą

    Cebulę i czosnek pokroić w Closed lid obr.7/30 sek (zbierać w międzyczasie kopystką ze ścianek). Kopystką zebrać na dno i dusić Varoma/3min/obr.2

    Dodać marchew i pietruszkę - poszatkować obr.4/15 sek

    Dodać wszystkie przyprawy, włożyć kapusty, zalać dwoma szklankami wody, wymieszać wszystko "ręcznie" kopystką i gotować 1h/varoma/obr.1

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Chciałam dzisiaj zrobić super

    Zgłoszony przez pomidorzyca na stycznia 18, 2016 at 20:55.

    Chciałam dzisiaj zrobić super szybki jarski bigos i natrafiłam na ten przepis tmrc_emoticons.) Bardzo go okroiłam bo bardzo mi się spieszyło i wykorzystałam te składniki, które miałam w domu, wykorzystałam tylko kiszona kapustę, nie dałam żadnych śliwek suszonych bo nie miałam, doprawiłam wg przepisu, choć też nie wszystkimi przyprawami bo nie miałam kilku no i dodałam pyszne gdzybki suszone, bardzo pyszny wyszedł tmrc_emoticons.)

    Jak kiedyś będę miała czas i wszystkie składniki to zrobię w 100% z tego przepisu, na pewno będzie jeszcze lepszy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziś robiłam ten bigosik,

    Zgłoszony przez AliSta na października 7, 2015 at 18:19.

    Dziś robiłam ten bigosik, przepis jest idealny, dodałam tylko troszkę więcej słodzidła bo wyszedł ociupinkę za kwaśny. Poza tym nic dodać nic ująć! Mąż nie posiadał się z zachwytu!!! tmrc_emoticons.) POLECAM! PRZEPYSZNY!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze