3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tantanmen Ramen wegańśki


Wydrukuj:
4

Składniki

5 porcja/porcje/porcji

Tantanmen Ramen wegańśki

  • 2 cebule, przekrojone napoł i opalone
  • 3 marchewki
  • 2 łodyżki selera naciowego
  • 2 kawałki korzeń imbiru, świeży, 7cm przekrojony na pół i opalony
  • 150 g selera, bulwa
  • 1 główka czosnku
  • 150 g Pora, pokrojony w plastry
  • 1 liście wodorost kombu
  • 10 grzybów shiitake, suszonych
  • 2 gwiazdki anyżu, uprażone
  • 0,5 łyżeczki pieprz seczuański, uprażony
  • 2 liście liść laurowy, suszony, uprażony
  • 1 goździk, uprażony
  • 10 g korzeń imbiru, świeży
  • 200 g mleko sojowe
  • 2 łyżeczki pasty tahini
  • 1 łyżeczki pasty chili
  • 3 łyżki wino białe, słodkie/ Mirin
  • 2 łyżki olej sezamowy
  • makaron, suchy, Ramen (patrz wskazówka)
  • 2 liście wodorosty nori, lub wakame
  • 1 pęczków szczypiorek, świeży
  • ocet ryżowy, do przyprawienia
  • sos sojowy, do przeprawienia
  • cukier, do przyprawienia
  • 6
    4h 0min
    Czas całkowity 4h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Bulion
  1. W głębokim rondlu rozgrzać olej i dodać warzywa, opaloną cebulę, opalony imbir oraz uprażone przyprawy.Dodać jedną łyżeczkę cukru. Całość mocno skarmelizować/zrumienić ok 10 minut od czasu do czasu mieszając.
  2. W naczyniu miksującym założyć osłonę noża.Przełożyć uprażone warzywa z ziołami do naczynia miksującego.Dodać liść kombu grzyby shiitake. Zalać wodą do max. objętości w naczyniu miksującym. Funkcja wolne gotowanie 3,0h/98st.
  3. Wywar przefiltrować przez sitko do osobnego garnka. Grzyby shiitake odłożyć.
  4. Do czytsego naczynia miksującego dodać 10g imbiru pokrojonego w plasterki 2mm. 5sek/obr.10 Zgarnąć kopystką na dno naczynia Czynnośc powtórzyć 3 razy.
  5. Dodać 200ml mleka sojowego, pastę tahini, olej sezamowy, pastę chili, słodkie wino Mirin 10min./98st./obr.3 Dodać do garnka z wywarem warzywnym.
  6. Bulion doprawić octem oraz sosem sojowym. Do talerzy nałożyć ugotowany makaron Ramen(patrz wskazówka), zalać gorącym bulionem i dodać połamane liście nori lub wakame, siekany szczypiorek,pokrojone na kawałki grzyby shiitake z wywaru, odrobinę pasty chili. Grzyby można podsmażyć na patelni z odrobiną sosu sojowego i szczypty cukru.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Makaron Ramen można zrobić samemu :https://www.przepisownia.pl/makarony-i-dania-z-ryzu-przepisy/makaron-do-ramen-z-woda-kansui-alkaliczna/5dxdhv80-9d7d5-560832-f60be-2a7sfccz

Film z powstawania Tantanmenu:
https://www.youtube.com/watch?v=6Ha80xOI8UY


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz