3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pizza wegetariańska z pieczarkami cebulą, papryką z użyciem kamienia do pizzy „Paul”


Wydrukuj:
4

Składniki

6 kawałek/kawałki/kawałków

Sos

  • 1/2 cebuli
  • ząbek czosnku
  • 1 puszki pomidorów, krojonych
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki tymianku, suszonego
  • 0,5 łyżeczki bazylii, suszonej
  • 0,5 łyżeczki oregano, suszonego
  • 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego
  • sól do smaku

Ciasto

  • 220 g wody
  • 7- 8 g suchych drożdży, lub 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 1 łyżeczki cukru, (płaska)
  • 400 g mąki chlebowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 30 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • 1 łyżeczki soli

Dodatki

  • 400 g pieczarek
  • 1 łyżki masła
  • 1,5 cebuli
  • 2-3 papryki, (kolorowe)
  • 2garści kukurydzy mrożonej (lub świeżej) (opcjonalnie)
  • 200 g sera mozzarella, (startego)
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
  • 9
5

Przygotowanie

    Sos - najlepiej przygotować wcześniej (resztę można zamrozić w porcjach)
  1. Do naczynia miksującego wrzucić cebulę i czosnek, rozdrobnić 5s / obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia.
  2. Dodać oliwy z oliwek, dusić 2 min./ 100C / obr. 1
  3. Dodać pomidory, przecier, przyprawy, sól i gotować 8 min./ 100C/ obr. 1
  4. Rozdrobnić 20s /obr. 9 (opcjonalnie). Nayczynie umyć.
  5. Ciasto
  6. Do naczynia miksującego wlać 50 g wody, dodać drożdże i cukier, podgrzewać 1 min/37°C/obr. 2
  7. Dodać pozostałe 170 g wody, mąkę, oliwę i sól, wyrobić 2 min/. W tym czasie miskę natłuścić oliwą. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 50 min (można użyć piekarnika rozgrzanego do 37-40 C).
  8. Papier do pieczenia uciąć na rozmiar kamienia do pizzy "Paul"
  9. W międzyczasie można przygotować Dodatki.
  10. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką papier do pieczenia rozłożony na blacie i rozwałkować na kształt prostokątu (rozmiar papieru). Brzegi ciasta zawinąć do środka (około 1.5 cm).
  11. [color=#333333; font-family: Roboto, 'Helvetica Neue', Arial, sans-serif][size= 16px]Kamień do pizzy „Paul” ostrożnie położyć [/color][/size][color=#333333; font-family: Roboto, 'Helvetica Neue', Arial, sans-serif][size= 16px]na ruszcie umieszczonym na najniższym poziomie piekarnika. Rozgrzać [/color][/size][color=#333333; font-family: Roboto, 'Helvetica Neue', Arial, sans-serif][size= 16px]piekarnik do temp.[/color][/size] 220°C.
  12. Wyjąć ostrożnie kamień do pizzy i ostrożnie zsunąć ciasto razem z papierem do pieczenia na rozgrzany kamień. Wstawić całość na 10 minut do piekarnika.
  13. Ostrożnie wyjąć kamień z ciastem i ułożyć dodatki oraz ser. Wstawić ponownie do piekarnika i piec około 10-15 minut (220°C).
  14. Dodatki
  15. Pieczarki drobno pokroić do małego garnka, dodać łyżkę masła i dusić na małym ogniu (około 20 minut). Następnie doprawić solą i pieprzem i dusić przez następne 10 minut.
  16. Cebulę obrać,
    przeciąć w poprzek na pół i pokroić w paski
  17. Usunąć gniazda nasienne z papryki, przeciąć w poprzek na pół następnie pokroic w cienkie paski
  18. Paprykę i kukurydzę wrzucić na patelnie i podsmażyć. po paru minutach dodać cebulę na dodatkowych kilka minut.
10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy