Tu jesteś:
4
Składniki
4 porcja/porcje/porcji
- masło, do smażenia
- 180 g mąki pszennej
- 6 żółtek
- 370 g mleka
- 1 szczypta soli
- 6 białek
- 80 g cukru
- 50 g rodzynek
-
6
-
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać 40 g cukru, zemleć 10 s/obr. 10, przełożyć do innego naczynia.
- Założyć motylek.
- Do naczynia miksującego włożyć białka i sól, ubić na pianę 5 min/obr. 3, przełożyć do innego naczynia.
- Zdjąć motylek.
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać żółtka, pozostały cuier i mąkę, wymieszać 30 s/obr. 4.
- Dodać ubite białka, wymieszać przy pomocy kopystki ok. 45 s/obr. 3.
- Odrobinę masła roztopić na patelni, wylać ciasto na grubość ok. 1 cm i posypać rodzynkami. Kiedy ciasto się zetnie, obrócić, rozdrobnić na małe kawałki przy pomocy dwóch widelców i usmażyć na złoty kolor.
- Tak samo postąpić z resztą masy.
- Rozłożyć na 4 talerzach, przed podaniem posypać cukrem pudrem.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzWyjatkowo smaczny!
Wyjatkowo smaczny!
Omlet świetny w sam raz słodki .Polecam...
Omlet świetny w sam raz słodki .Polecam .Pychotka.
Obdny Jednak porcja jak dla wojska
Obłędny.❤ Jednak porcja jak dla wojska... 😉
Pyszne, pożywne śniadanko
Pyszne, pożywne śniadanko
Świetny przepis. Polecam
Świetny przepis. Polecam rodzynki zastąpić bananem i wtedy zmiejszyć porcję cukru - też pychotka
Rewelacyjny!! Pyszny, ciepły
Rewelacyjny!!
Pyszny, ciepły i odświętnie słodki 
Omlet ,taki jaki pamiętam z
Omlet ,taki jaki pamiętam z czasów mojego dzieciństwa.
Pycha! Polecam wszystkim "omleciarzom" 