3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zupa z owoców morza z mleczkiem kokosowym


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

  • 500 g krewetek, średnich, obranych, świeżych
  • 200 g mleczka kokosowego
  • 0,25 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu rybnego, lub 1 kostka bulionu rybnego
  • 80 g zielonej papryki, pokrojonej na kawałki
  • 200 g pomidorów, bez skóry z puszki lub świeżych
  • 2 gałązki estragonu, świeżego, tylko liście
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 3 gałązki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 3 gałązki kolendry, świeżej, tylko liście
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula, przekrojona na połówki
  • 250 g ryżu
  • 400 g filetów z ryby, (np. morszczuk, okoń morski, itp.), pokrojonych na kawałki (około 5 x 5 cm)
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • 1 łyżka szczypiorku, świeżego, posiekanego
  • 6
    15min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie


    1. Ugotować ryż w garnku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

    2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, kolendrę, pietruszkę i estragon, rozdrobnić 5 s/obr. 6.

    3. Dodać oliwę z oliwek, obrane pomidory, zieloną paprykę, pastę rybną i sól, wymieszać 15 s/obr. 7, gotować 5 min/Varoma/obr. 1-2.

    4. Dodać mleczko kokosowe, gotować 5 min/Varoma/obr. 1.

    5. Dodać krewetki, filety rybne i pieprz cayenne, gotować 3 min/90°C/ Wsteczne /obr. Soft . Przelać zupę do głębokich talerzy, posypać szczypiorkiem, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Zupa przepyszna nie jestem

    Zgłoszony przez maryla1963 na lipca 11, 2015 at 11:06.

    Zupa przepyszna nie jestem zwolennikiem krewetek ale zjadłam. Moja rodzina była zachwycona bardzo im smakowało. Godne polecenia danie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bulion rybny można zrobic z

    Zgłoszony przez Isiapampisia na lutego 22, 2015 at 20:40.

    Bulion rybny można zrobic z wygotowanych w małej ilości skorupek i głów czyli tzw odpadów z krewetek

    NIgdy nie wyrzucać zagotować i zamrozić w małych ilościach np w silikonowych formach do babeczek

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja! Właśnie zrobiłam i

    Zgłoszony przez IzaDz na stycznia 28, 2014 at 18:59.

    Rewelacja! Właśnie zrobiłam i się zachwyciłam!

    Zupa przepyszna i niezwykle sycąca.

    Zmieniłam odrobinkę przepis: dałam więcej mleczka, bo by mi 1/3 puszki została, z którą nie byłoby co zrobić, dałam też jedną łodygę selera naciowego drobno pokrojonego. Pomidory zastąpiłam pomidorkami koktailowymi i dodałam je razem z mleczkiem, żeby pozostały w całości (pojedyncze się rozpadły dając zupie lekko różowy kolor), więc nie tylko smakowało ale i smakowicie, kolorowo wyglądało. Oczywiście nie miałam też bulionu rybnego, dodałam po prostu thermomixowej kostki bulionowej.

    Super przepis szczególnie dla tych, którzy nie są wyjątkowymi fanami ryb, bo jest to zupełnie odmieniona wersja.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze