3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Morszczuk po galicyjsku


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

  • 100 g oliwy z oliwek, extra virgin
  • 6 gałązek pietruszki, tylko liście
  • 200 g cebuli, przekrojonej na połówki
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 400 g wody
  • 800 g ziemniaków, obranych, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
  • olej, do smarowania
  • 1,5 łyżeczki soli, plus dodatkowa porcja
  • 6 dzwonek morszczuka, (plastry 2-3 cm) ze skórą
  • 40 g ząbków czosnku, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 2 łyżki Papryki słodkiej
  • 6
    10min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

    1. Przyprawić filety solą, ułożyć na posmarowanej olejem górnej części przystawki Varoma. Ustawić na dolnej części, przykryć.
    2. Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, dolać wodę, dodać 1 ½ łyżeczki soli, liść laurowy, cebulę i liście pietruszki, gotować 15 min/Varoma/ Counter-clockwise operation /obr. Gentle stir setting .
    3. Nałożyć przystawkę Varoma z filetami, dalej gotować 7 min/Varoma/ Counter-clockwise operation /obr. Gentle stir setting .
    4. Zdjąć przystawkę Varoma, wyłożyć ugotowane ziemniaki i rybę na półmisek, trzymać w ciepłym miejscu. Umyć naczynie miksujące.
    5. Do naczynia miksującego wlać oliwę, podgrzać 4 min/Varoma/obr. 1.
    6. Dodać plasterki czosnku i dusić 6 min/Varoma/obr. 1. Pozostawić do ostygnięcia na 2 minuty. Czekając, nałożyć ugotowane ziemniaki na talerze, na górze położyć steki z morszczuka.
    7. Do naczynia miksującego dodać słodką paprykę, wymieszać 10 s/obr. 1. Otrzymanym sosem polać rybę i ziemniaki, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
  2. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  3. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  4. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  5. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ryba pyszna, co prawda

    Zgłoszony przez marsik na września 14, 2016 at 08:11.

    Ryba pyszna, co prawda zamiast morszczuka mialam tilapie. Ziemniaki smaczne, sos na bazie oliwy przepyszny. Bardzo podobne danie jadlam w Portugalii w Cascais z wyjatkiem ze ziemniaki byly opiekane w skorce. Chyba jeszcze lepsza wersja tego dania. Mniamm.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze