3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Dorsz z puree kalafiorowym


Wydrukuj:
4

Składniki

2 porcja/porcje/porcji

Dorsz z puree kalafiorowym

  • 2 filety z dorsza, bez skóry, oczyszczone z ości
  • 500 g różyczek kalafiora, najlepiej świeżych
  • woda
  • cytryna, pokrojona w cienkie plasterki
  • 2-3 łyżeczki Bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • bazylia, suszona
  • suszone zioła, np. tymianek, koperek, natka pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny, mielony
  • curry, mielone
  • gałka muszkatołowa, mielona
  • 6
    50min
    Czas całkowity 50min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Do Closed lid włożyć różyczki kalafiora, posolić i zalać wodą tak aby zakryć kalafiora, gotować 10min/100°C/obr.1
  2. Dorsza położyć na kawałku foli aluminiowej (każdy filet osobno) doprawić solą, pieprzem i położyć plasterki cytryny. Zawinąć szczelnie folią i umieścić w Varomie.
  3. Po 10 min. gotowania kalafiora nałożyć Varomę i gotować 20min/Varoma/obr.1
  4. Zdjąć Varome i odłożyć w ciepłe miejsce. Odlać do miseczki bulion z kalafiora. Kalafiora zblendować ok 15sek/obr. 10
    Do zblendowanego kalafiora dodać bulion warzywny, chochelkę bulionu odlanego z kalafiora, bazylię, pieprz, curry, zioła suszone, gałke, wymieszać 10sek/obr. 5
    Jeżeli puree będzie za gęste można dodać bulion z kalafiora.
  5. Puree z kalafiora wyłożyć na talerz i na to układa kawałki dorsza.
    Podawać odrazu po przygotowaniu.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Danie można udekorować świeżymi listkami ziół, lub posypać ziołami suszonymi.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy