3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wiosenny obiad - Kurczak i ryba ze szparagami w sosie i puree z zielonego groszku


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

puree

  • 300 gramów zielonego groszku (mrożonego)
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli i rozmarynu

na Varomie

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 kawałek ryby ok.350g np.pstrąg łososiowy
  • 0,5 opakowania szparagów ok. 400g

sos

  • 2 ząbki czosnku
  • 20 gramów masła
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli i oregano
  • 1 mała cukinia
  • 0,5 litra wody
  • 6
    25min
    Czas całkowity 25min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. 1. SOS Do Closed lid wrzucamy wszystkie składniki oprócz masła i soku z cytryny, miksujemy 5s/obr.4 zgarniamy skł. na dno.

    2. Do koszyczka wrzucamy wszystkie skł. na puree, wkładamy koszyczek do Closed lid.

    3. Na niższą część przystawki Varoma wkładamy kurczaka i rybę (rybę wkładamy w folię al. ale nie zawijamy szczelnie). Na górną przystawkę kładziemy szparagi. Gotujemy wszystko 22min/Varoma/obr.1

    Po upływie tego czasu układamy mięso/rybę i szparagi na talerzu. Do Closed lid w którym jest sos wrzucamy masło i sok z cytryny, nakładamy miarkę i pokrywkę, miksujemy 10s/obr przechodząc z 4-8. Polewamy sosem szparagi.

    Pozostały sos przelewamy do innego naczynia. Do Closed lid wrzucamy zawartość koszyczka i miksujemy na puree 30s/obr.4 do uzyskania gładkiej masy, puree podajemy na talerz.

    Smacznego!

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • ciekawy pomysł na obiad...

    Zgłoszony przez magda0414 na lipca 30, 2017 at 21:16.

    ciekawy pomysł na obiad...Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dzisiaj zrobiam - bardzo dobre polecam

    Zgłoszony przez Maksio68 na maja 29, 2017 at 19:08.

    dzisiaj zrobiłam - bardzo dobre polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mi również sos nie wyszedł

    Zgłoszony przez formafit na marca 30, 2016 at 16:04.

    Mi również sos nie wyszedł gęsty, może miałam za małą cukinię tmrc_emoticons.;) 

    dodałam więc do niego na sam koniec pół awocado i o 20 gr więcej masła i na 40 sec obroty od 4-8. rewelacyjny akcamitny sos wyszedł tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pysznosci, ja musiałam

    Zgłoszony przez agnieszka99 na maja 21, 2015 at 12:16.

    pysznosci, ja musiałam proszke pogotować sos żeby wyparowało wody żeby był gęsty bo taki rzadki mi wyszedł nie było czuć cukini

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze