Tu jesteś:
4
Składniki
4 porcja/porcje/porcji
Wieprzowina z warzywami w sosie po chińsku
- 100 g cebuli
- 10 g oleju
- 80 g cukinii
- 150 g kapusty
- 720 g wody
- 1/2 kostki bulionu
- 1/2 łyżeczki pieprzu, mielonego
- 250 g mięsa wieprzowego, kroić mięso zamrożone, wtedy powstaną cieniusieńkie plasteki
- 15 g ząbka czosnku, czosnek pokrojony w cienkie plasterki
- 5 g korzenia imbiru, świeżego, imbir pokrojony w krótkie zapałki
- 100 g kiełków fasoli mung, świeżych, z puszki lub słoika też ok
- 200 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej, ale już odmrożonej :)
- 80 g sosu sojowego
- 5 g oleju sezamowego
- 15 g maka ziemniaczana
-
6
1h 0min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego
"Blokada naczynia miksującego" włożyć pokrojoną na ćwiarki cebulę.
Miksować 6 sek/obr. 5 - Dodać olej, zeszklić 3 min/100st./obr. 1
- Dodać cukinię i kapustę, zmiksować 6sek/obr. 4
- Warzywa z naczynia miksującego
"Blokada naczynia miksującego" , przełożyć do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego
"Blokada naczynia miksującego" włożyć mięso, wlać 400 g wody, 1/2 kostki drobiowej lub wołowej, pieprz, czosnek i imbir.
Gotować 15 min/100 st/"Obroty wsteczne" 0,5
- Dodać zmiksowane wcześniej warzywa (cebula, kapusta, cukinia) oraz kiełki fasoli, fasolkę zieloną, sos sojowy, olej sezamowy i dolać 320 g wody.
Gotować 10 min/100 st/"Obroty wsteczne" 0,5. W międzyczasie przemieszać kopystką.
- Mąkę ziemniaczaką rozpuścić w 4 łyżkach wody i wlać powoli na 3 min przed końcem gotowania.
Przygotowanie
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Miarka MT
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Podawać z makaronem ryżowym lub innym chińskim, albo po prostu z ryżem.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzUżyłam szynki wieprzowej i wyszło całkiem...
Użyłam szynki wieprzowej i wyszło całkiem niezłe danie. Pomysł z krojeniem zamrożonego mięsa - udany i do wykorzystanie nie tylko w tym przepisie (szczególnie dla zapominalskich).
Jakiego mięsa najlepiej użyć?
Jakiego mięsa najlepiej użyć?