3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Soczewica na słodko-kwaśno


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

  • 250 g soczewicy, zielonej
  • 250 g marchewki, pokrojonej na duże kawałki
  • 130 g selera, pokrojonego na duże kawałki
  • 250 g Pora, pokrojonego w krążki
  • 10 g oleju, rzepakowego
  • 1000 g wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 0,25 łyżeczki słodziku, w płynie
  • 4 plastry kiełbasy, chudej, np. krakowskiej, kindziuka
  • 4 jajka, małe
  • 6
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Soczewicę umieścić w koszyczku, opłukać i osuszyć.
    2. Do naczynia miksującego włożyć marchew i seler, rozdrobnić 5 s/obr. 5.
    3. Dodać krążki pora i olej, dusić 5 min/Varoma/ Counter-clockwise operation /obr. 1.
    4. Dodać wodę i soczewicę, gotować 40 min/100ºC/ Counter-clockwise operation /obr. Gentle stir setting .
    5. Dodać sól, ocet i słodzik, wymieszać 3 s/ Counter-clockwise operation /obr. 3.
    6. Plasterki kiełbasy usmażyć na patelni, następnie na każdy z plasterków wbić jajko.
    7. Przykryć patelnię pokrywką, smażyć na wolnym ogniu ok. 7 min, aż jajka się zetną.
    8. Soczewicę rozłożyć na 4 talerzach, zawartość patelni podzielić na cztery porcje i ułożyć na soczewicy.
10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy