Składniki
6 porcja/porcje/porcji
- 6 kawałków schabu średniej wielkości
- sól
- pieprz
- przyprawa uniwersalna
- 80 g cebuli
- 250 g pieczarek
- 15 g oliwy (oleju)
- 1/2 łyżeczki tymianku, plus dodatkowa porcja
- 6 plastrów sera
- 1000 g wody
- 1 kostka bulionu drobiowego
- 250 g ryżu długoziarnistego
- sos
- 150 gsłodkiej śmietanki lub jogurtu naturalnego
- 30-40 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki mieszanych ziół wedle upodobań
- 1 łyżeczka chrzanu, tartego
- sól pieprz do smaku
-
6
20min
Czas całkowity 20minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
schab rozbić tłuczkiem posypać solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną,
wstawić do lodówki na czas przygotowania farszu
do naczynia miksujacego włóżyć cebulę rozdrobnić 3s/obr5
dodać pieczarki rozdrobnić 4s/obr.4 Kopystką zgarnąć rozdrobnione składniki ze ścian naczynia miksującego
dodać oliwę, tymianek sól pieprz dusić 10 min/varoma/obr1 na pokrywie zamiast miarki postawić koszyczek wyjąć schab z lodówki
na kazdym kawałku mięsa połozyć plaster sera posypac odrobinka tymianku następnie farsz z pieczarek i uformować roladki
ułożyc na varomie miejsem złącznia skierowanym ku dołu opcjonlanie można obwiązać nitką lub spiąć wykałaczką
do naczynia miksujacego wlać wodę, dodać kostkę bulionu, założyć koszyczek odważyć do niego ryż, zamknąć pokrywę naczynia miksującego, nałóżyć przystawkę varoma, gotować 40 minut/ varoma/ obr1 (czas gotowania zależy od grubości roladek)
przystawkę varoma i koszyczek odłożyć na bok, mięso i ryż odstawić w ciepłe miejsce
zostawić w naczyniu 400 g wywaru ( jesli jest mniej uzupełnić wodą) dodac śmietanę (ewentualnie jogurt) mąkę,zioła, chrzan, i przyprawy zagotować 6 min/100 stopni C / obr 4 polać sosem ryż i roladki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzsosu wychodzi na dwa razy więcej roladek, więc...
sosu wychodzi na dwa razy więcej roladek, więc robiłam je dwa razy z rzędu mniam
Rewelacja! Aż koneser mięsa (mój...
Rewelacja! Aż koneser mięsa (mój mężczyzna) pochwalił XD
Super! Bardzo smaczne i
Super! Bardzo smaczne i soczyste. Ja daje więcej chrzanu do sosu. Pyszne!
Wspaniały schab!!! Zamiast
Wspaniały schab!!! Zamiast pieczarek dałam kurki i do sosu nie dodałam chrzanu, ale pomysł pierwsza klasa
Bardzo smaczny i soczysty
Bardzo smaczny i soczysty schabik - polecam; na pewno powtórze
Schab przygotowałam po raz
Schab przygotowałam po raz pierwszy i na pewno nie ostatni! Bardzo dobry obiadek!
Extra
Extra
Super! Dzięki za przepis, na
Super! Dzięki za przepis, na pewno jeszcze nie raz wypróbuję
Roladki są świetne. Użyłam
Roladki są świetne. Użyłam ostrego ser co podbiło smak. Tymianek pasuje doskonale.
Bardzo smaczny schabik!!!
Bardzo smaczny schabik!!!
Też korzystałam z tego
Też korzystałam z tego przepisu, zamiast pieczarek dałam kurki. Roladki zawinęłam długimi, cienkimi paskami boczku wędzonego. Pycha!
Super przepis! I jakie to
Super przepis! I jakie to dobre było Takie dania "jednogarnkowe" lubię.
roladki bardzo dobre. Żeby
roladki bardzo dobre. Żeby się nie rozwijały zawinęłam każdą osobno w folię spożywczą - wtedy fajnie się dusiły we własnym sosie...
Ja wydłużyłam czas gotowania bo wolę bardziej miękkie.
Sos mi nie smakował.
Właśnie ugotowałam. Czytelny
Właśnie ugotowałam. Czytelny przepis. Roladki trochę się "rozwinęły" podczas gotowania i ser się "rozlał". Jednak mimo to bardzo smaczne. Schab wyszedł soczysty i miękki. Polecam.