3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

PULPETY Z INDYKA W SOSIE GRZYBOWYM / BOROWIKOWYM / PIECZRKOWYM


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

PULPETY

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 1 ząbka czosnku
  • 1 jajko
  • 1 mała bułka namoczona i odsączona z wody, (lub tarta)
  • sól, pieprz, do smaku

SOS

  • 1 cebula
  • 1 czosnek
  • 0,5 łyżki przyprawy uniwersalnej TM
  • 2 łyżki masła
  • jakiekolwiek grzyby suszone, wczesniej namoczone
  • 100 gramów śmietany, 30% tłuszczu
  • kilka gałązek pietruszki, świeżej
  • sól, pieprz do smaku
  • 6
    30min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

    PULPETY
  1. do Closed lid wrzucamy cebulę w kawałkach i czosnek


    2. szatkujemy 5 s./7 obr. zgarniamy poszatkowane produkty za pomocą kopystki na dno Closed lid i można powtórzyć szatkoanie, jeśli ktoś woli drobniej,


    3. do Closed lid wrzucamy mięso mielone, bułkę odsączoną i jajko


    4. mieszamy 10 s./1 obr., dodajemy sól i pieprz, ewentualnie inne przyprawy i jeszcze raz mieszamy 10 s./2-3 obr.


    5. wyciągamy masę do innego naczynia i mokrymi rękami formujemy niewielkie kulki mięsne


    6. pulpety układamy na wysmarowanej oliwą Varomie lub na papierze do pieczenia, przykrywamy pokrywą
  2. SOS GRZYBOWY


    1. do Closed lid wrzucamy cebulę w kawałkach i czosnek



    2. szatkujemy 5 s./7 obr. (można powtórzyć, jeśli ktoś woli drobniej), zgarniamy poszatkowane produkty za pomocą kopystki na dno Closed lid


    3. dodajemy maslo, przyprawy i dusimy 2.5 min./Varoma/1 obr.


    4. dodajemy wczesiej zalane wrzatkiem i namoczone grzyby (moje byly czyste wiec dodalam z woda, ktora mozna odcedzic), dodać w sumie 700 g wody (część wody wyparuje podczas gotowania)


    5. na pokrywce ustawiamy Varomę z pulpetami i gotujemy 20min./Varoma/1 obr.


    6. po zakończeniu gotowania do Closed lid dodajemy smietane i miksujemy 10 s./8 obr. ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Jesli sos jest za rzadki mozna dodac 1 lyzke maki.

    7. Z nastawka Varoma lub bez zagotowac sos 2min/Varoma/ 1 obr

    8. Dodac pietryszke i zmiksowac 5s / 6 obr
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Jeśli wolicie ostrzejszy sos, można dodać papryczkę chili lub szczyptę chili w proszku tmrc_emoticons.)

SMACZNEGO !!!


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy