3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pulpety w sosie z kurek


Wydrukuj:
4

Składniki

494 g

Pulpety w sosie z kurek

  • 500 g mięso mielone
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbek czosnku
  • szczypty soli ziołowej
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięs, czubate
  • 3 łyżki masła
  • 1 bułka, sucha
  • 0,2 litra mleka
  • 3 łyżeczki ostre musztardy
  • 2 łyżeczki majonezu

SOS z kurek

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy kucharek
  • 400 g świeżych kurek
  • 3 łyżki masła
  • 200-250 g śmietany 30% lub 36%
  • 1 łyżek mąki pszennej
  • szczypty pieprz, mielony, do smaku
  • 0,8 litra wody
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Pulpety w sosie z kurek
  1. 1. Do Blokada naczynia miksującegowrzucamy cebulę i czosnek szatkujemy 5s/obr. 7 potem zgarniamy kopystką poszatkowaną zawartość na dno.
    2. Dodajemy masło i dusimy 3 min/Varoma/obr. 1
    3. Namoczyć w mleku suchą bułkę
    4. Do cebuli i czosnku dodajemy mięso mielone, namoczoną
    bułke (ja dodaje z nieodsączonąz mleka) i jajko oraz
    przyprawy mieszamy 1 min/obr. 3
    5. Z powstałej masy formujemy pulpety i wykładamy na wcześniej wysmarowanej olejem przystawkę VAROMABlokada naczynia miksującego
  2. SOS z Kurek
  3. 1. DoBlokada naczynia miksującego wrzucamy cebule i czosnek jak w przypadku pulpetów
    szatkujemy 5s/obr. 7 i tak samo zgarniamy cała zawartość
    na dno TM(jesli ktos woli drobniej to można powtórzyć)
    2. Dodajemy masło i dusimy 3 min/Varoma/obr. 1
    3. Wlewamy 800 ml wody.
    4. Dodajemy oczyszczone kurki, przyprawy
    5. Nakładamy przystawkę VAROMA zamiast MIARKI i gotujemy
    50-60 min/VAROMA/obr 1.
    6. Po zakończeniu gotowania miksujemy zawartośc 8s/obr. 8
    7.Dodajemy pieprz mielony ewetualnie sól do smaku, śmietanę,
    mąkę i mieszamy 4 min/ 100st/obr7
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy