Tu jesteś:
4
Składniki
8 kawałek/kawałki/kawałków
- 100 g sera gruyere, pokrojonego na kawałki
- Ciasto
- 150 g mąki
- 75 g masła, pokrojonego na kawałki
- 0,5 łyżeczki soli
- 50 g wody
- Dodatki
- 250 g wody
- 200 g boczku, wędzonego, pokrojonego w kostkę
- 30 g mąki
- 30 g masła
- 250 g mleka
- 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
- 0,5 łyżeczka soli
- 2 szczypty pieprzu
- 3 jajka
- 2 łyżki śmietany, 12 %
-
6
1h 5min
Czas całkowity 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 20 s/obr. 7, przełożyć do innego naczynia. Ciasto:
- Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto, wyrobić 1 min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" .
- Wymieszać ciasto 10 s/
"Obroty wsteczne" /obr. 2, następnie wyjąć z naczynia miksującego i uformować kulę.
- Rozwałkować ciasto na grubość 2 mm, włożyć do posmarowanej masłem i oprószonej mąką formy do tarty. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Dodatki:
- Do naczynia miksującego wlać wodę, podgrzać 4 min/100°C/obr. 1.
- Dodać boczek, podgrzać 1 min/100°C/obr. 1. Odsączyć boczek w koszyczku.
- Ciasto w formie nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia, posypać suszonym grochem, piec w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180°C.
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, mleko, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, podgrzać 4 min/90°C/obr. 3.
- Wymieszać 2 min/obr. 3, przez otwór w pokrywie naczynia miksującego dodać jajka, śmietanę i rozdrobniony ser.
- Z ciasta zdjąć groch i papier do pieczenia, podpieczone ciasto posypać boczkiem i polać masą mleczno-jajeczną. Piec w piekarniku przez 30-35 minut w temp. 180°C. Pokroić na kawałki, podawać na ciepło.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzPlacek jest wręcz fantastyczy i robię go z...
Placek jest wręcz fantastyczy i robię go z różnymi dodatkami
rudoslawa
Dobry ale spodziewałam się czegoś lepszego mi...
Dobry ale spodziewałam się czegoś lepszego mi smakował jak jajecznica
mniamm.. pamiętam jak znajomi opowiadali ja to...
mniamm.. pamiętam jak znajomi opowiadali ja to zakochali się w placku lotaryńskim. wtedy jeszcze nie mialam TM% i nie wiedziałam o czym mówią.. teraz też jestem w nim zakochana
W sumie dobry, ale
W sumie dobry, ale spodziewałem sie czegoś jeszcze lepszego
Pyszny!!! Rodzinka zachwycona
Pyszny!!! Rodzinka zachwycona
Bardzo fajna przekąska,
Bardzo fajna przekąska, rodzince smakowała
Pyszna tarta, polecam zamiast
Pyszna tarta, polecam zamiast boczku użyć suszonych pomidorów w zalewie lub brokułów.