Placek lotaryński Przepis jest testowany
Author picture Thermomix
utworzono: 11/17/10 zmieniono dnia: 11/29/11

3
  • thumbnail image 1


Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Placek lotaryński


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

8 kawałek/kawałki/kawałków

Placek lotaryński

  • 100 g sera gruyère, pokrojonego na kawałki
  • Ciasto
  • 150 g mąki
  • 75 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 50 g wody
  • Dodatki
  • 250 g wody
  • 200 g boczku, wędzonego, pokrojonego w kostkę
  • 30 g mąki
  • 30 g masła
  • 250 g mleka
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
  • 0,5 łyżeczka soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 3 jajka
  • 2 łyżki śmietany, 12 %
  • 6
    1h 10min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie 45min
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 20 s/obr. 7, przełożyć do innego naczynia. Ciasto:
    2. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto, wyrobić 1 min/ Closed lid / Dough mode .
    3. Wymieszać ciasto 10 s/ Counter-clockwise operation /obr. 2, następnie wyjąć z naczynia miksującego i uformować kulę.
    4. Rozwałkować ciasto na grubość 2 mm, włożyć do posmarowanej masłem i oprószonej mąką formy do tarty. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Dodatki:
    5. Do naczynia miksującego wlać wodę, podgrzać 4 min/100°C/obr. 1.
    6. Dodać boczek, podgrzać 1 min/100°C/obr. 1. Odsączyć boczek w koszyczku.
    7. Ciasto w formie nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia, posypać suszonym grochem, piec w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180°C.
    8. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, mleko, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, podgrzać 4 min/90°C/obr. 3.
    9. Wymieszać 2 min/obr. 3, przez otwór w pokrywie naczynia miksującego dodać jajka, śmietanę i rozdrobniony ser.
    10. Z ciasta zdjąć groch i papier do pieczenia, podpieczone ciasto posypać boczkiem i polać masą mleczno-jajeczną. Piec w piekarniku przez 30-35 minut w temp. 180°C. Pokroić na kawałki, podawać na ciepło.
10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • mniamm.. pamiętam jak znajomi opowiadali ja to...

    Zgłoszony przez fpe na stycznia 27, 2017 at 20:25.

    mniamm.. pamiętam jak znajomi opowiadali ja to zakochali się w placku lotaryńskim. wtedy jeszcze nie mialam TM% i nie wiedziałam o czym mówią.. teraz też jestem w nim zakochana tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W sumie dobry, ale

    Zgłoszony przez pawbry na sierpnia 28, 2016 at 21:13.

    W sumie dobry, ale spodziewałem sie czegoś jeszcze lepszego

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny!!! Rodzinka zachwycona

    Zgłoszony przez marta6000 na grudnia 22, 2015 at 22:49.

    Pyszny!!! Rodzinka zachwycona tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo fajna przekąska,

    Zgłoszony przez AngelinaK na czerwca 19, 2015 at 10:12.

    Bardzo fajna przekąska, rodzince smakowała tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszna tarta, polecam zamiast

    Zgłoszony przez Agtatka na czerwca 18, 2015 at 22:19.

    Pyszna tarta, polecam zamiast boczku użyć suszonych pomidorów w zalewie lub brokułów.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze