3
Załaduj zdjęcie
Załaduj zdjęcie
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Lasagne z piersią kurczaka ManiekAG


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

Sos

  • 200 g warzyw, pietruszka naciowa, marchew, cebula
  • 2 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczki soli
  • 300 g pomidorów, z puszki krojone w kostkę
  • 50 g białego wina wytrawnego
  • 30 g oliwy z oliwek, extra vergine
  • 500 g mięsa drobiowego, pierś z kurczaka
  • 2 szczypty przyprawa do kurczaka

Sos beszamelowy.

  • 60 g mąki pszennej
  • 500 g mleka
  • 40 g masła
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego mielonego
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej

Dodatkowo

  • 150 g sera żółtego, tartego
  • zioła prowansalskie, suszone
  • 3 kulki ser mozzarella, pokrojony w plastry
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Sos

    1). Do naczynia miksującego włożyć mięso, rozdrobnić 15 s/obr. 4-5 (ewentualnie zmielić maszynką do mielenia) i przełozyć na patelnie, podsmażyć posypując przyprawami do kurczaka, przełożyc do innego naczynia.

    2). Do naczynia miksujacego włożyć warzywa i czosnek (oprócz pomidorów), rozdrobnić 5 s/obr.7.

    3). Dodać oliwę i dusić 5 min/Varoma/obr. 2.

    4). Warzywa przełożyć do mięsa, wymieszać, przełożyć do naczynia miksującego, gotować 8 min/Varoma/Obroty wsteczne/Mieszanie.

    5). Dodać wino, gotować 5 min/Varoma/Obroty wsteczne/Mieszanie.

    6). Dodać sól, pieprz, pokrojone pomidory, gotować 15 min/100C/Obroty wsteczne/Mieszanie.

    Przełożyć do innego naczynia.
  2. Sos beszamelowy.

    Do naczynia miksujacego włożyć wszystkie składniki, gotować 12 min./100C/obr.3.
  3. Przygotowanie lasagne w naczyniu żaroodpornym.

    Na dno naczynia układam płaty makaronu, następnie przykrywamy sosem, sos beszamelowy, ser mozarella i posypujemy ziołami prowansalskimi i tak po kolei aż do wyczerpania produktów.

    Na wierzchu sos beszamelowy posypujemy tartym serem żółtym, ziołami prowansalskimi i zapiekam 20-30 min w piekarniku o temperaturze 180 stopni C.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy