3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Lasagne al forno


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

  • 1 łyżka oliwy z oliwek, extra virgin
  • Sos Bolognese
  • 800 g mięsa, (400 g wieprzowiny i 400 g wołowiny), pokrojonego na kawałki (3 x 3 cm)
  • 200 g warzyw, mieszanych, (seler naciowy, marchew, cebula) pokrojonych na kawałki
  • 60 g oliwy z oliwek, extra virgin
  • 100 g białego wytrawnego wina
  • 300 g krojonych pomidorów z puszki
  • 1 - 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 - 1 łyżeczki pieprzu
  • Sos beszamelowy
  • 1000 g mleka
  • 80 g masła, miękkiego, plus dodatkowa porcja
  • 120 g mąki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 200 g parmezanu, pokrojonego na kawałki
  • 2 jajka (każde 60 g)
  • 70 g liści szpinaku, osączonych z wody
  • 300 g mąki
  • Makaron
  • 6
    40min
    Czas całkowity 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Trudny
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić 15 s/obr. 10, przełożyć do innego naczynia.

  2. Makaron Do naczynia miksującego wsypać mąkę i włożyć liście szpinaku, wymieszać 20 s/obr. 9.

  3. Sos Bolognese Dodać jajka i olej, wyrobić 2 min/ Closed lid / Dough mode . Przełożyć ciasto na makaron do innego naczynia, przykryć, pozostawić na 15 minut.

  4. Do naczynia miksującego włożyć mięso, rozdrobnić 10-15 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia.

  5. Do naczynia miksującego włożyć warzywa, rozdrobnić 5 s/obr. 7.

  6. Dodać olej, dusić 5 min/Varoma/obr. 2.

  7. Dodać mięso mielone, gotować 8 min/Varoma/ Counter-clockwise operation /obr. Gentle stir setting .

  8. Dodać wino, gotować 5 min/Varoma/ Counter-clockwise operation /obr. Gentle stir setting .

  9. Dodać pomidory, sól i pieprz, gotować 20 min/100°C/ Counter-clockwise operation /obr. Gentle stir setting . Przełożyć do innego naczynia.

  10. W czasie gotowania sosu, na oprószonej mąką powierzchni za pomocą wałka lub maszynki do makaronu, rozwałkować ciasto na cienkie prostokąty (12 płatów ok. 20 x 10 cm) Sos beszamelowy

  11. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, gotować 12 min/100°C/obr. 3.

  12. W tym czasie, lekko ugotować makaron we wrzącej osolonej wodzie przez około 5 minut, odsączyć na przystawce Varoma, płaty makaronu ułożyć obok siebie na ściereczce kuchennej. Przygotowanie lasagne

  13. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.

  14. Naczynie żaroodporne delikatnie wysmarować masłem, na dno nałożyć cienką warstwę sosu Bolognese.

  15. Nałożyć warstwę płatów makaronu, polać warstwą sosu Bolognese, posypać parmezanem i polać sosem beszamelowym. Powtarzać ten krok, dopóki wszystkie składniki nie zostaną zużyte. Na koniec polać beszamelem, posypać parmezanem i przybrać małymi kawałkami masła. Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 20 - 30 minut. Lasagne pokroić na kwadratowe kawałki, podawać na gorąco.

10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • w smaku super, oczywisice zawsze trzeba doprawić...

    Zgłoszony przez Tomall na października 24, 2016 at 11:31.

    w smaku super, oczywisice zawsze trzeba doprawić pod siebie, ale sposób przedstawienia/zapisania(w zakładce SKŁADNIKI)

    przepisu do poprawy !!! tak czy siak POLECAM tmrc_emoticons.;)

    www.tomaszkoscik.com

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dobre danie. moge śmiało

    Zgłoszony przez pawbry na sierpnia 8, 2016 at 06:21.

    Dobre danie. moge śmiało polecić

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robię ją z książki ABC - i

    Zgłoszony przez AngelinaK na sierpnia 4, 2016 at 15:02.

    Robię ją z książki ABC - i jest pyszna tmrc_emoticons.8) Ja używam dobrej jakości sera gouda, a makaron kupuje gotowy (oszczędność czasu) tmrc_emoticons.;)

    Polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszna! Ja dodałam jeszcze

    Zgłoszony przez mi_sia na marca 1, 2016 at 21:38.

    Pyszna! Ja dodałam jeszcze kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paski na wierzch każdej warstwy bolognese. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobra  

    Zgłoszony przez Ppiioottrr na marca 12, 2015 at 20:44.

    Bardzo dobra

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ten przepis jest świetny i

    Zgłoszony przez taaala na lutego 3, 2015 at 13:21.

    Ten przepis jest świetny i baaardzo smakuje tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie ma opisu przygotowania?  

    Zgłoszony przez sarunia na lipca 27, 2014 at 11:17.

    Nie ma opisu przygotowania?

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha...

    Zgłoszony przez leszek.muz na lutego 25, 2012 at 12:41.

    Pycha...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze