thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
1h 10min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Trudny
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 04/08/16

Składniki

  • 1 łyżka oliwy z oliwek, extra virgin
  • Sos Bolognese
  • 800 gmięsa, (400 g wieprzowiny i 400 g wołowiny), pokrojonego na kawałki (3 x 3 cm)
  • 200 g warzyw, mieszanych, (seler naciowy, marchew, cebula) pokrojonych na kawałki
  • 60 g oliwy z oliwek, extra virgin
  • 100 g białego wytrawnego wina
  • 300 g krojonych pomidorów z puszki
  • 1 - 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 - 1 łyżeczki pieprzu
  • Sos beszamelowy
  • 1000 g mleka
  • 80 g masła, miękkiego, plus dodatkowa porcja
  • 120 g mąki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 200 g parmezanu, pokrojonego na kawałki
  • 2 jajka (każde 60 g)
  • 70 g liści szpinaku, osączonych z wody
  • 300 g mąki
  • Makaron

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić 15 s/obr. 10, przełożyć do innego naczynia.

  2. Makaron Do naczynia miksującego wsypać mąkę i włożyć liście szpinaku, wymieszać 20 s/obr. 9.

  3. Sos Bolognese Dodać jajka i olej, wyrobić 2 min/ Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" / Ciasto"Ciasto"  . Przełożyć ciasto na makaron do innego naczynia, przykryć, pozostawić na 15 minut.

  4. Do naczynia miksującego włożyć mięso, rozdrobnić 10-15 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia.

  5. Do naczynia miksującego włożyć warzywa, rozdrobnić 5 s/obr. 7.

  6. Dodać olej, dusić 5 min/Varoma/obr. 2.

  7. Dodać mięso mielone, gotować 8 min/Varoma/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. Mieszanie"Mieszanie"  .

  8. Dodać wino, gotować 5 min/Varoma/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. Mieszanie"Mieszanie"  .

  9. Dodać pomidory, sól i pieprz, gotować 20 min/100°C/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. Mieszanie"Mieszanie"  . Przełożyć do innego naczynia.

  10. W czasie gotowania sosu, na oprószonej mąką powierzchni za pomocą wałka lub maszynki do makaronu, rozwałkować ciasto na cienkie prostokąty (12 płatów ok. 20 x 10 cm) Sos beszamelowy

  11. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, gotować 12 min/100°C/obr. 3.

  12. W tym czasie, lekko ugotować makaron we wrzącej osolonej wodzie przez około 5 minut, odsączyć na przystawce Varoma, płaty makaronu ułożyć obok siebie na ściereczce kuchennej. Przygotowanie lasagne

  13. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.

  14. Naczynie żaroodporne delikatnie wysmarować masłem, na dno nałożyć cienką warstwę sosu Bolognese.

  15. Nałożyć warstwę płatów makaronu, polać warstwą sosu Bolognese, posypać parmezanem i polać sosem beszamelowym. Powtarzać ten krok, dopóki wszystkie składniki nie zostaną zużyte. Na koniec polać beszamelem, posypać parmezanem i przybrać małymi kawałkami masła. Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 20 - 30 minut. Lasagne pokroić na kwadratowe kawałki, podawać na gorąco.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Lasagne al forno

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: