3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

KURCZAK Z KREMOWYM SOSEM Z WARZYWAMI


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

  • 600 g wody
  • 130 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 60 g selera, pokrojonego na kawałki
  • 60 g Natki pietruszki, tylko liści
  • 1 łyżeczek koncentratu bulionu drobiowego, w TM lub 1 kostka bulionu drobiowego
  • 600 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w paski (5x2 cm)
  • 1 łyżeczek soli, plus dodatkowa porcja do smaku
  • 1/2 łyżeczek pieprzu czarnego
  • 150 g pieczarek, pokrojonych w plasry
  • 40 g mąki
  • 100 g śmietany 30%
  • 1 łyżeczek soku z cyryny
  • 60 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 6
    50min
    Czas całkowity 50min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. 1. Do naczynie miksującego wlać wodę, dodać marchewkę, seler, liście pietruszki i koncentrat bulionu. 

    Paski kurczaka przyprawić solą i pieprzem i umieścić w dolnej części przystawki Varoma. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować 20 min./Varoma/obr.1. 

    W tym czasie ułożyć plastry pieczarek w górnej części przystawki Varoma, odstawić.

    2. Ostrożnie otworzyć pokrywę przystawki Varoma od siebie i odwróciś kawałki kurczaka kopystką. Włożyć górną część przystawki Varoma z pieczarkami, przykryć pokrywką, gotować kolejne 5 min/Varoma/obr.1. Odstawić przystawkę Varoma.

    3. Dodać mąkę, śmietanę i sok z cytryny, gotować 1 min/100 st.C/obro. 6.

    4. Dodać ugotowane pieczarki i masło, gotować 1 min/80 st. C/Counter-clockwise operation/obr.2. Doprawić do smaku. Kurczaka i sos podawać osobno lub polać mięso sosem przed podaniem.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

- podawać z ryżem lub ziemniakami ( można ugowować w koszyczku w trakcie gotowania mięsa w waromie)

- śmietanę 30% można sastąpić 18%

- do dania pasuje młoda kapusta na ciepło

 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Troszkę bałam się tej ilości natki w sosie ,...

    Zgłoszony przez irena58 na lipca 25, 2017 at 16:47.

    Troszkę bałam się tej ilości natki w sosie , ale wyszło obłędnie...Big Smile Podałam z ziemniakami i kapustą na ciepłoCooking 9

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre danie i szybkie. Zamiast na parze...

    Zgłoszony przez Caroline875 na listopada 2, 2016 at 15:53.

    Bardzo dobre danie i szybkie. Zamiast na parze można kurczaka podsmażyć razem z pieczarkami i dodać do sosu w thermomixie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjny smak sosu. Ja

    Zgłoszony przez szczypiorek na czerwca 2, 2016 at 16:08.

    Rewelacyjny smak sosu. Ja trochę zmodyfikowałam, bo kurczaka posypałam oregano i zamiast pieczarek dałam warzywa na parze (trochę brokułów, kukurydzy, marchewki). Dałam odrazu, żeby się robiły jednocześnie z kurczakiem,

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzisiaj robiłam, przepyszne

    Zgłoszony przez edi0707 na marca 10, 2016 at 17:47.

    Dzisiaj robiłam, przepyszne jedzonko. Podawałam z ryżem. tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Danie smaczne, sos bardzo

    Zgłoszony przez zdesio na lutego 28, 2016 at 14:48.

    Danie smaczne, sos bardzo kremowy. Ja dodałam do warzyw jeszcze cebulę, a kurczaka przez całą noc marynowałam w ulubionej marynacie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo dobre danie. godne

    Zgłoszony przez marcelinowotko na stycznia 15, 2016 at 13:18.

    bardzo dobre danie. godne polecenia.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis wypróbowany danie

    Zgłoszony przez aldiiluki na stycznia 14, 2016 at 19:03.

    Przepis wypróbowany tmrc_emoticons.) danie jest naprawdę bardzo dobre. A sos wręcz wyśmienity. Gorąco polecam tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam dzisiaj,bardzo pyszny

    Zgłoszony przez Marzena_7777 na grudnia 7, 2015 at 19:46.

    Robiłam dzisiaj,bardzo pyszny sosik,polecam Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam dzisiaj na obiad.

    Zgłoszony przez grjolkar na listopada 14, 2015 at 13:39.

    Zrobiłam dzisiaj na obiad. Podałam z ziemniakami i sałatą. Chyba smaczny tmrc_emoticons.) , skoro mąż zazyczył sobie jutro taki sam obiadek tmrc_emoticons.) .

    [[wysiwyg_imageupload:2485:]]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jest niebiańsko dobry,

    Zgłoszony przez plastelina na października 4, 2015 at 22:43.

    Jest niebiańsko dobry, szczególnie sos jest przepyszny. To danie trzeba spróbować.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To było jedno z pierwszych

    Zgłoszony przez AngelinaK na września 22, 2015 at 19:22.

    To było jedno z pierwszych dań jakie robiłam z książki ABC i jest rewelacyjne! Wychodzi pyszny, aksamitny sos jak z dobrej restauracji tmrc_emoticons.) Świetnie smakuje też z makaronem. Rodzince i znajomym smakowało bardzo, dlatego gorąco polecam ten przepis! tmrc_emoticons.) Testowany parokrotnie Glasses

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Źródło przepisu??? Wypadało

    Zgłoszony przez Agn. na maja 25, 2015 at 08:37.

    Źródło przepisu???

    Wypadało by go dodać, bo to ważna informacja, że przepis nie jest własnego autorstwa tylko pochodzi z książki "ABC gotowania", czyli jest przetestowany i sprawdzony! 

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze