Składniki
4 porcja/porcje/porcji
- 600 g wody
- 130 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 60 g selera, pokrojonego na kawałki
- 60 g Natki pietruszki, tylko liści
- 1 łyżeczek koncentratu bulionu drobiowego, w TM lub 1 kostka bulionu drobiowego
- 600 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w paski (5x2 cm)
- 1 łyżeczek soli, plus dodatkowa porcja do smaku
- 1/2 łyżeczek pieprzu czarnego
- 150 g pieczarek, pokrojonych w plasry
- 40 g mąki
- 100 g śmietany 30%
- 1 łyżeczek soku z cyryny
- 60 g masła, pokrojonego na kawałki
-
6
50min
Czas całkowity 50minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
1. Do naczynie miksującego wlać wodę, dodać marchewkę, seler, liście pietruszki i koncentrat bulionu.
Paski kurczaka przyprawić solą i pieprzem i umieścić w dolnej części przystawki Varoma. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować 20 min./Varoma/obr.1.
W tym czasie ułożyć plastry pieczarek w górnej części przystawki Varoma, odstawić.
2. Ostrożnie otworzyć pokrywę przystawki Varoma od siebie i odwróciś kawałki kurczaka kopystką. Włożyć górną część przystawki Varoma z pieczarkami, przykryć pokrywką, gotować kolejne 5 min/Varoma/obr.1. Odstawić przystawkę Varoma.
3. Dodać mąkę, śmietanę i sok z cytryny, gotować 1 min/100 st.C/obro. 6.
4. Dodać ugotowane pieczarki i masło, gotować 1 min/80 st. C/"Obroty wsteczne" /obr.2. Doprawić do smaku. Kurczaka i sos podawać osobno lub polać mięso sosem przed podaniem.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
- podawać z ryżem lub ziemniakami ( można ugowować w koszyczku w trakcie gotowania mięsa w waromie)
- śmietanę 30% można sastąpić 18%
- do dania pasuje młoda kapusta na ciepło
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzTroszkę bałam się tej ilości natki w sosie ,...
Troszkę bałam się tej ilości natki w sosie , ale wyszło obłędnie... Podałam z ziemniakami i kapustą na ciepło
Bardzo dobre danie i szybkie. Zamiast na parze...
Bardzo dobre danie i szybkie. Zamiast na parze można kurczaka podsmażyć razem z pieczarkami i dodać do sosu w thermomixie
Rewelacyjny smak sosu. Ja
Rewelacyjny smak sosu. Ja trochę zmodyfikowałam, bo kurczaka posypałam oregano i zamiast pieczarek dałam warzywa na parze (trochę brokułów, kukurydzy, marchewki). Dałam odrazu, żeby się robiły jednocześnie z kurczakiem,
Dzisiaj robiłam, przepyszne
Dzisiaj robiłam, przepyszne jedzonko. Podawałam z ryżem.
Danie smaczne, sos bardzo
Danie smaczne, sos bardzo kremowy. Ja dodałam do warzyw jeszcze cebulę, a kurczaka przez całą noc marynowałam w ulubionej marynacie.
bardzo dobre danie. godne
bardzo dobre danie. godne polecenia.
Przepis wypróbowany danie
Przepis wypróbowany danie jest naprawdę bardzo dobre. A sos wręcz wyśmienity. Gorąco polecam
Robiłam dzisiaj,bardzo pyszny
Robiłam dzisiaj,bardzo pyszny sosik,polecam
Zrobiłam dzisiaj na obiad.
Zrobiłam dzisiaj na obiad. Podałam z ziemniakami i sałatą. Chyba smaczny , skoro mąż zazyczył sobie jutro taki sam obiadek .
[[wysiwyg_imageupload:2485:]]
Jest niebiańsko dobry,
Jest niebiańsko dobry, szczególnie sos jest przepyszny. To danie trzeba spróbować.
To było jedno z pierwszych
To było jedno z pierwszych dań jakie robiłam z książki ABC i jest rewelacyjne! Wychodzi pyszny, aksamitny sos jak z dobrej restauracji Świetnie smakuje też z makaronem. Rodzince i znajomym smakowało bardzo, dlatego gorąco polecam ten przepis! Testowany parokrotnie
Źródło przepisu??? Wypadało
Źródło przepisu???
Wypadało by go dodać, bo to ważna informacja, że przepis nie jest własnego autorstwa tylko pochodzi z książki "ABC gotowania", czyli jest przetestowany i sprawdzony!