3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kotleciki warzywno-drobiowe z sosem koperkowym


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

5 porcja/porcje/porcji

Kotlety

  • 150 g marchewki, (pokrojonej na kawałki)
  • 200 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry, (kawałki 3 cm, lekko zmrożone)
  • 50 g cebuli, (ćwiartki)
  • 70 g czerwonej papryki, (pokrojonej na kawałki)
  • 150 g pieczarek, (przekrojonych na pół)
  • 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 3/4 łyżeczki soli, (+ dodatkowa ilość do smaku)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 25 g oliwy z oliwek, (+ do natłuszczenia dłoni)
  • 1 jajko
  • 30 g bułki tartej
  • 500 g wody
  • 500 g ziemniaków, (2-3 cm kawałki)

Sos koperkowy

  • 10 g świeżego koperku
  • 200 g śmietany, (18%)
  • szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 3 szczypty soli
  • 6
    1h 10min
    Czas całkowity 1h 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1) Do Closed lid włożyć marchewkę - rozdrobnić 5 s./obr. 5.
    2) Dodać pierś kurczaka - rozdrobnić 10 s./ obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
    3) Do Closed lid włożyć cebulę i paprykę - rozdrobnić 2 s./ obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia.
    4) Dodać pieczarki - rozdrobnić 2 s./obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia.
    5) Dodać rozmaryn, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu i oliwę - dusić 13 min./120 st./obr. 1.
    6) Dodać rozdronioną marchewkę, pierś z kurczaka, jajko, bułkę tartą, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu - wymieszać 15 s./obr. 4. Natłuścić dłonie i formować kotleciki o średnicy ok. 5 cm i grubości ok. 3 cm, układać na dolnej i górnej części przystawki Varoma. Odstawić, opłukać Closed lid.
    7) Do Closed lid wlać wodę, włozyć koszyczeki umieścić w nim ziemniaki. Nałożyć przystawkę Varoma i gotować na parze - 20 min./Varoma/obr. 1. Po tym czasie odstawić przystawkę Varoma, wyjąć koszyczek, umyć i oszuszyć Closed lid.

    Sos:
    1) Do czystego i suchego Closed lid włożyć świeży koperek - rozdrobnić 2 s./obr. 8. Koperek zgarnąć ze ścianek na dno naczynia.
    2) Dodać śmietanę, sól i pierz - wymieszać 5 s./obr. 4, a następnie zmiksować - 5 s./obr. 9.
    3) Kotlety podawać z ziemniakami z dodatkiem sosu koperkowego.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Przepis zaczerpnięty z kolekcji "Dania z drobiu" - polecam tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz