3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Gulasz Węgierski z kartoflami - czyli jadło dla seściu owiecek


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

Gulasz

  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, lub kostki rosołowe
  • 200 g wody gorącej, najlepiej zagotować w czajniku
  • 1 szczypty soli, do smaku
  • 500 g mięsa np łopatka, pokrojone w małe kawałeczki
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, do smaku
  • 2 łyżeczki majeranku, suszonego
  • 1500 g młodych ziemniaków umytych, małe lub większe pokrojone
  • 2 łyżeczki bazylia suszona
  • 3 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
  • 1 łyżeczki papryki mielonej ostrej, lub więcej
  • 100 g pieczarek
  • 300 g pomidorów
  • 1 łyżeczki oregano, opcjonalnie
  • 30 g oliwy z oliwek, extra v., q
  • 250 g papryki czerwonej
  • 150 g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
5

Przygotowanie

    Gulasz
  1. Wstawić wodę do zagotowania (np w czajniku) i zszatkować cebulę i czosnek 6 s/obr. 6

  2. Kopystką zebrać cebulę i czosnek ze ścianek na dno naczynia miksującego, dodać olivę i dusić 3 min/Varoma/obr. 1

  3. Do naczynia dodać przekrojone na pół pomidory bez szypułek zszatkować 6 s/obr. 5

  4. Dołożyć paprykę czerwoną oczyszczoną z nasion i szypułki znów szatkować 6 s/obr. 5

  5. Dołożyć umyte pieczarki znów szatkować 6 s/obr. 5

  6. Dodać mięso, koncentrat bulionu i wszystkie przyprawy,Wlać goraca wodę.Zamknąć pokrywę i na przystawkę Varoma wyłożyć przygotowane ziemniaki.Gotować 40 min/Varoma/Counter-clockwise operation/obr. 2

  7. Gotowe! tmrc_emoticons.D

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

1. Młode ziemniaki miałem malutkie i nie musiałem ich kroić, gdyby były większe niż 3cm to myślę że trzeba je przekroić na pół i układać skórką na dół, jeszcze większe na 4 części ale wzdłuż (jak cząstki pomarańczy)"Nie młode ziemniaki" można pokroić w frube fryty lub grube plastry 1-1,5cm i też się dogotują.

Nie polecam ziemniaków z marketów gdzie na potęgę mieszają odmiany. Takie pomieszane gotują się nie równo (jedne się rozpadają a inne nadal twarde w środku)

2. Mięso żeby doszło w 40 minut kroiłem w paski 1x1x3 cm - ale myślę że to sprawa dowolna. Zresztą możemy je trochę obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni żeby podrasować trochę jego smak (jeśli mamy na to czas)

3. Razem z cebulą można dorzucić dwie średnie marchewki i później szatkować i dusić jak w przepisie, a do przypraw dodać zmielony kminek, liść laurowy i ziele angielskie - to ponoć podkręci Węgierski charakter potrawy tmrc_emoticons.;)

Aktualizacja 2015-08-21

Zamiast wody ostatnio dodałem pół papryki i dwa małe pomidorki ok 200gram. Rodzinie bardziej smakowało, a mięso przed gotowaniem obsmażone na patelni przy gotowaniu nie rozpadło się tmrc_emoticons.D

Warto dodać szczyptę Kminu rzymskiego choć sama przyprawa pachnie dziwnie, w tym gulaszu super się komponuje.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • mniam mniune

    Zgłoszony przez moniq06 na maja 3, 2017 at 20:57.

    mniam mniuśne Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny przepis napisany nie dość, ze przez...

    Zgłoszony przez Gonia28b na kwietnia 2, 2017 at 21:19.

    Świetny przepis napisany nie dość, ze przez mężczyznę to jeszcze trochę góralskiej gwary - muszę wypróbować koniecznie! Big SmileLoveBig Smile

    Pozdrawiam serdecznie Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam, wyszedł bardzo

    Zgłoszony przez PaniBe na września 26, 2016 at 19:03.

    Zrobiłam, wyszedł bardzo dobry, ale następnym razem zrobię według wskazówek @kocia_melodia bo też lubię większe kawałki.

    Nie zmienia to faktu, że przepis bardzo dobry i już dodałam go do ulubionych tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gulasz wyszedł świetny. Nie

    Zgłoszony przez kocia_melodia na maja 4, 2016 at 14:38.

    Gulasz wyszedł świetny. Nie lubię takich mocno zmielonych sosów, więc ja warzywa (papryka czerwona i żółta, pieczarki, cukinia) pokroiłam tradycyjnie w sporą kostkę i  dodałam po 25 minutach gotowania z obrotami wstecznymi. Dodałam też kminek mielony i ziele ang. w proszku (po ok. pół łyżeczk). Mięso podsmażyłam wcześniej z odrobiną soli, pieprzu i mąki. To był ten smak tmrc_emoticons.) Podawałam z plackami ziemniaczanymi, więc w trakcie gotowania na pokrywie był koszyczek a konsystencja gulaszu wyszła idealna, nadmiar wody odparował.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychotka zrobiłam ze

    Zgłoszony przez Mac na października 8, 2015 at 17:58.

    Pychotka tmrc_emoticons.;) zrobiłam ze świeżymi grzybkami zamiast pieczarek,wyszło bardzo smacznie tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie czegoś takiego

    Zgłoszony przez SandraKK na sierpnia 26, 2015 at 13:29.

    Właśnie czegoś takiego szukałam - mięsko jest ale bez pomysłu, no więc teraz jest pomysł tmrc_emoticons.) dzięki

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • I jak wyszło? Jeśli pamiętasz

    Zgłoszony przez Monia i Heniu na sierpnia 21, 2015 at 13:38.

    I jak wyszło? Jeśli pamiętasz podziel się wrażeniami tmrc_emoticons.;)

    Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodane do wypróbowania:)

    Zgłoszony przez Asiak1 na października 2, 2014 at 10:45.

    Dodane do wypróbowaniatmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ze względu na opinie dodane

    Zgłoszony przez szybki-billek na października 1, 2014 at 12:08.

    Ze względu na opinie dodane do wypróbowania. tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dodaję do

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na września 19, 2014 at 18:49.

    dodaję do wypróbowania.Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • własnie sie gotuje

    Zgłoszony przez ussa77 na września 19, 2014 at 17:33.

    własnie sie gotuje tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • rozmowa z mężem w kuchni: -a

    Zgłoszony przez malinoszek na września 5, 2014 at 10:31.

    rozmowa z mężem w kuchni:

    -a co to za paciajka?

    -to jest gulasz kochanie

    -gulasz to powinien inaczej wyglądać.

    po chwili...

    - mmmmm, ale pyszny!!!

    To najlepszy komentarz! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gulasz przepyszny. Zapewne

    Zgłoszony przez Cynia na lipca 9, 2014 at 20:57.

    Gulasz przepyszny. Zapewne znajdzie się na moim stole nie raz.Dziękuję  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szybki przepis na super

    Zgłoszony przez sylwi595 na czerwca 6, 2014 at 08:44.

    Szybki przepis na super obiadek ,a do tego jaki pyszny ! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smakuje wyśmienicie- do

    Zgłoszony przez arsat na maja 9, 2014 at 18:53.

    Smakuje wyśmienicie- do ulubionych  Cooking 9

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się ze smakowało.

    Zgłoszony przez Monia i Heniu na października 12, 2013 at 14:40.

    Cieszę się ze smakowało. Rzeczywiście, ziemniaki trzeba kroić cieniej, ja robię to na dwa sposoby, jeśli tylko do koszyczka, to kroję w talarki ok 1-1,5cm, większe ilości kroje frytkownicą w grubsze słupki. Myślę ze zwiększenie ilości mięsa może mieć wpływ na długość gotowania.

     

    Pozdrawiam.

    Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie zrobiłam i polecam -

    Zgłoszony przez oreiro na października 12, 2013 at 14:02.

    Właśnie zrobiłam i polecam - bardzo smaczne

    Co do ziemniaków - o tej porze muszą być one pokrojone cieniutko - inaczej w 40 minut się nie uparują

    Musiałam przedłużyć czas na Varomie o 20 minut, ponieważ miałam za grubo pokrojone ziemniaki 

    Następnym razem dam więcej mięsa - będzie jeszcze lepsze 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dodaje do wypróbowania

    Zgłoszony przez agulinka na października 7, 2013 at 11:07.

    dodaje do wypróbowania

    Kuchniamaryny - zapraszam na mój blog kulinarny. Kuchnia prosta metodą tradycyjną a także z wykonaniem TM, szybkie dania...więcej na blogu, serdecznie zapraszam www.marynawkuchni.wordpress.com


     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gulasz przepyszny  Napewno

    Zgłoszony przez skorpion85 na października 3, 2013 at 17:32.

    Gulasz przepyszny  tmrc_emoticons.) Napewno zagości u nas w domu na stałe.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jutro zrobie gulasz, bardzo

    Zgłoszony przez ilonaw na sierpnia 26, 2013 at 18:48.

    jutro zrobie gulasz, bardzo fajny przepis pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uwielbiam takie dania  do

    Zgłoszony przez magi1 na czerwca 28, 2013 at 14:53.

    Uwielbiam takie dania  tmrc_emoticons.D do wyprobowania tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo fajny przepis na danie

    Zgłoszony przez gabi49 na czerwca 28, 2013 at 13:59.

    Bardzo fajny przepis na danie jednogarnkowe.  Big Smile

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze