3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Gulasz Węgierski z kartoflami - czyli jadło dla seściu owiecek


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

Gulasz

  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, lub kostki rosołowe
  • 200 g wody gorącej, najlepiej zagotować w czajniku
  • 1 szczypty soli, do smaku
  • 500 g mięsa np łopatka, pokrojone w małe kawałeczki
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, do smaku
  • 2 łyżeczki majeranku, suszonego
  • 1500 g młodych ziemniaków umytych, małe lub większe pokrojone
  • 2 łyżeczki bazylia suszona
  • 3 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
  • 1 łyżeczki papryki mielonej ostrej, lub więcej
  • 100 g pieczarek
  • 300 g pomidorów
  • 1 łyżeczki oregano, opcjonalnie
  • 30 g oliwy z oliwek, extra v., q
  • 250 g papryki czerwonej
  • 150 g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
5

Przygotowanie

    Gulasz
  1. Wstawić wodę do zagotowania (np w czajniku) i zszatkować cebulę i czosnek 6 s/obr. 6

  2. Kopystką zebrać cebulę i czosnek ze ścianek na dno naczynia miksującego, dodać olivę i dusić 3 min/Varoma/obr. 1

  3. Do naczynia dodać przekrojone na pół pomidory bez szypułek zszatkować 6 s/obr. 5

  4. Dołożyć paprykę czerwoną oczyszczoną z nasion i szypułki znów szatkować 6 s/obr. 5

  5. Dołożyć umyte pieczarki znów szatkować 6 s/obr. 5

  6. Dodać mięso, koncentrat bulionu i wszystkie przyprawy,Wlać goraca wodę.Zamknąć pokrywę i na przystawkę Varoma wyłożyć przygotowane ziemniaki.Gotować 40 min/Varoma/Counter-clockwise operation/obr. 2

  7. Gotowe! tmrc_emoticons.D

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

1. Młode ziemniaki miałem malutkie i nie musiałem ich kroić, gdyby były większe niż 3cm to myślę że trzeba je przekroić na pół i układać skórką na dół, jeszcze większe na 4 części ale wzdłuż (jak cząstki pomarańczy)"Nie młode ziemniaki" można pokroić w frube fryty lub grube plastry 1-1,5cm i też się dogotują.

Nie polecam ziemniaków z marketów gdzie na potęgę mieszają odmiany. Takie pomieszane gotują się nie równo (jedne się rozpadają a inne nadal twarde w środku)

2. Mięso żeby doszło w 40 minut kroiłem w paski 1x1x3 cm - ale myślę że to sprawa dowolna. Zresztą możemy je trochę obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni żeby podrasować trochę jego smak (jeśli mamy na to czas)

3. Razem z cebulą można dorzucić dwie średnie marchewki i później szatkować i dusić jak w przepisie, a do przypraw dodać zmielony kminek, liść laurowy i ziele angielskie - to ponoć podkręci Węgierski charakter potrawy tmrc_emoticons.;)

Aktualizacja 2015-08-21

Zamiast wody ostatnio dodałem pół papryki i dwa małe pomidorki ok 200gram. Rodzinie bardziej smakowało, a mięso przed gotowaniem obsmażone na patelni przy gotowaniu nie rozpadło się tmrc_emoticons.D

Warto dodać szczyptę Kminu rzymskiego choć sama przyprawa pachnie dziwnie, w tym gulaszu super się komponuje.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • mniam mniune

    Zgłoszony przez moniq06 na maja 3, 2017 at 20:57.

    mniam mniuśne Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny przepis napisany nie dość, ze przez...

    Zgłoszony przez Gonia28b na kwietnia 2, 2017 at 21:19.

    Świetny przepis napisany nie dość, ze przez mężczyznę to jeszcze trochę góralskiej gwary - muszę wypróbować koniecznie! Big SmileLoveBig Smile

    Pozdrawiam serdecznie Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam, wyszedł bardzo

    Zgłoszony przez PaniBe na września 26, 2016 at 19:03.

    Zrobiłam, wyszedł bardzo dobry, ale następnym razem zrobię według wskazówek @kocia_melodia bo też lubię większe kawałki.

    Nie zmienia to faktu, że przepis bardzo dobry i już dodałam go do ulubionych tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gulasz wyszedł świetny. Nie

    Zgłoszony przez kocia_melodia na maja 4, 2016 at 14:38.

    Gulasz wyszedł świetny. Nie lubię takich mocno zmielonych sosów, więc ja warzywa (papryka czerwona i żółta, pieczarki, cukinia) pokroiłam tradycyjnie w sporą kostkę i  dodałam po 25 minutach gotowania z obrotami wstecznymi. Dodałam też kminek mielony i ziele ang. w proszku (po ok. pół łyżeczk). Mięso podsmażyłam wcześniej z odrobiną soli, pieprzu i mąki. To był ten smak tmrc_emoticons.) Podawałam z plackami ziemniaczanymi, więc w trakcie gotowania na pokrywie był koszyczek a konsystencja gulaszu wyszła idealna, nadmiar wody odparował.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychotka zrobiłam ze

    Zgłoszony przez Mac na października 8, 2015 at 17:58.

    Pychotka tmrc_emoticons.;) zrobiłam ze świeżymi grzybkami zamiast pieczarek,wyszło bardzo smacznie tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie czegoś takiego

    Zgłoszony przez SandraKK na sierpnia 26, 2015 at 13:29.

    Właśnie czegoś takiego szukałam - mięsko jest ale bez pomysłu, no więc teraz jest pomysł tmrc_emoticons.) dzięki

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • I jak wyszło? Jeśli pamiętasz

    Zgłoszony przez Monia i Heniu na sierpnia 21, 2015 at 13:38.

    I jak wyszło? Jeśli pamiętasz podziel się wrażeniami tmrc_emoticons.;)

    Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodane do wypróbowania:)

    Zgłoszony przez Asiak1 na października 2, 2014 at 10:45.

    Dodane do wypróbowaniatmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ze względu na opinie dodane

    Zgłoszony przez szybki-billek na października 1, 2014 at 12:08.

    Ze względu na opinie dodane do wypróbowania. tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dodaję do

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na września 19, 2014 at 18:49.

    dodaję do wypróbowania.Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • własnie sie gotuje

    Zgłoszony przez ussa77 na września 19, 2014 at 17:33.

    własnie sie gotuje tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • rozmowa z mężem w kuchni: -a

    Zgłoszony przez malinoszek na września 5, 2014 at 10:31.

    rozmowa z mężem w kuchni:

    -a co to za paciajka?

    -to jest gulasz kochanie

    -gulasz to powinien inaczej wyglądać.

    po chwili...

    - mmmmm, ale pyszny!!!

    To najlepszy komentarz! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gulasz przepyszny. Zapewne

    Zgłoszony przez Cynia na lipca 9, 2014 at 20:57.

    Gulasz przepyszny. Zapewne znajdzie się na moim stole nie raz.Dziękuję  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szybki przepis na super

    Zgłoszony przez sylwi595 na czerwca 6, 2014 at 08:44.

    Szybki przepis na super obiadek ,a do tego jaki pyszny ! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smakuje wyśmienicie- do

    Zgłoszony przez arsat na maja 9, 2014 at 18:53.

    Smakuje wyśmienicie- do ulubionych  Cooking 9

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się ze smakowało.

    Zgłoszony przez Monia i Heniu na października 12, 2013 at 14:40.

    Cieszę się ze smakowało. Rzeczywiście, ziemniaki trzeba kroić cieniej, ja robię to na dwa sposoby, jeśli tylko do koszyczka, to kroję w talarki ok 1-1,5cm, większe ilości kroje frytkownicą w grubsze słupki. Myślę ze zwiększenie ilości mięsa może mieć wpływ na długość gotowania.

     

    Pozdrawiam.

    Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie zrobiłam i polecam -

    Zgłoszony przez oreiro na października 12, 2013 at 14:02.

    Właśnie zrobiłam i polecam - bardzo smaczne

    Co do ziemniaków - o tej porze muszą być one pokrojone cieniutko - inaczej w 40 minut się nie uparują

    Musiałam przedłużyć czas na Varomie o 20 minut, ponieważ miałam za grubo pokrojone ziemniaki 

    Następnym razem dam więcej mięsa - będzie jeszcze lepsze 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dodaje do wypróbowania

    Zgłoszony przez agulinka na października 7, 2013 at 11:07.

    dodaje do wypróbowania

    Kuchniamaryny - zapraszam na mój blog kulinarny. Kuchnia prosta metodą tradycyjną a także z wykonaniem TM, szybkie dania...więcej na blogu, serdecznie zapraszam www.marynawkuchni.wordpress.com

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gulasz przepyszny  Napewno

    Zgłoszony przez skorpion85 na października 3, 2013 at 17:32.

    Gulasz przepyszny  tmrc_emoticons.) Napewno zagości u nas w domu na stałe.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jutro zrobie gulasz, bardzo

    Zgłoszony przez ilonaw na sierpnia 26, 2013 at 18:48.

    jutro zrobie gulasz, bardzo fajny przepis pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uwielbiam takie dania  do

    Zgłoszony przez magi1 na czerwca 28, 2013 at 14:53.

    Uwielbiam takie dania  tmrc_emoticons.D do wyprobowania tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo fajny przepis na danie

    Zgłoszony przez gabi49 na czerwca 28, 2013 at 13:59.

    Bardzo fajny przepis na danie jednogarnkowe.  Big Smile

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze