3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Groszek z purée ziemniaczanym


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej (patrz wskazówka)
  • 0,25 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 130 g mleka
  • 250 g groszku, mrożonego
  • 800 g ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 6 - 8 jajek
  • 1000 g wody
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 150 g boczku wędzonego, pokrojonego w cienkie plasterki
  • 6
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego wlać 500 g wody, włożyć koszyczek, umieścić w nim jajka, ugotować na półtwardo, 13 min/Varoma/obr. 1, odstawić.
    2. Opróżnić naczynie miksujące.
    3. Do naczynia miksującego wlać 500 g wody, dodać kostkę bulionu i sól, ziemniaki umieścić w koszyczku, wstawić do naczynia miksującego, groszek ułożyć w przystawce Varoma, całość gotować 20 min/Varoma/obr. 1.
    4. Wyjąć ziemniaki i groszek, ostawić w ciepłe miejsce.
    5. Opróżnić naczynie miksujące.
    6. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać sól, pieprz, przyprawę uniwersalną i gałkę muszkatołową, podgrzać 2 min/90°C/obr. 1.
    7. Dodać ziemniaki i groszek, rozdrobnić przy pomocy kopystki 20 s/obr. 3.
    8. Boczek usmażyć na suchej patelni, podawać z puree i jajkami przekrojonymi na połówki.
10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz