3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Calzone


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Calzone

  • Ciasto
  • 220 g wody, letniej
  • 1 łyżeczka cukier lub 1 łyżeczka słodu
  • 20 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki pszennej
  • 30 g oliwy z oliwek, extra virgin, plus dodatkowa porcja
  • 1 g soli
  • Nadzienie „klasyczne”
  • 300 g sera mozzarella, pokrojonego na kawałki
  • 400 g pomidorów, pokrojonych na kawałki, odsączonych
  • 40 g oliwy z oliwek, extra virgin
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 liści bazylii, porwanych na kawałki
  • 100 g szynki, pokrojonej w paski
  • 6
    2h 50min
    Czas całkowity 25min
    Pieczenie / Gotowanie 25min
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier i drożdże, wymieszać 20 s/obr. 2.
    2. Dodać mąkę, oliwę z oliwek i sól, wyrobić 2 min/ Closed lid / Dough mode . Ciasto przełożyć do posmarowanej odrobiną oliwy dużej miski, uformować kulę. Przykryć miskę folią spożywczą i pozostawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Przygotowanie calzone
    3. Nagrzgrzać piekarnik do temp. 200°C.
    4. Do naczynia miksującego włożyć ser mozarella, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Przełożyć do koszyczka, pozostawić do ocieknięcia na około 10 minut. W tym czasie do miski włożyć pomidory, oliwę, sól, liście bazylii i szynkę, dobrze wymieszać.
    5. Ciasto podzielić na 4 równe części, każdą część rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni na cienki (0,5 cm) placek w kształcie koła (Ø 26 cm). Na połowie każdego placka rozsmarować ¼ nadzienia zachowując 2 cm odstępu od brzegu. Brzegi zwilżyć wodą, złożyć drugą połowę placka, delikatnie wypuścić powietrze, zlepić brzegi dociskając je widelcem. Ułożyć calzone na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200°C przez 20 - 25 minut. Podawać na ciepło.
10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Dobre ale niestety musze stwierdzić, że d*py nie...

    Zgłoszony przez oska1990 na lipca 12, 2017 at 22:05.

    Dobre ale niestety musze stwierdzić, że d*py nie urwało :P

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam zmienić mąki: 100g mąki pszennej...

    Zgłoszony przez mirka85r na marca 9, 2017 at 21:48.

    Polecam zmienić mąki: 100g mąki pszennej pełnoziarnistej, 300g mąki pszennej

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smaczne, farsz u mnie szpinak z serem feta....

    Zgłoszony przez mirka85r na marca 9, 2017 at 21:47.

    Smaczne, farsz u mnie szpinak z serem feta. Niestety jeśli się za cienko rozwałkuje ciasto, wówczas podczas pieczenia soki z farszu wypływają (na szczęście tylko jeden pieróg mi tak zrobił).

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczne, polecam

    Zgłoszony przez rkrzak50 na grudnia 8, 2016 at 16:53.

    Bardzo smaczne, polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre. Polecam. Ja

    Zgłoszony przez pawbry na sierpnia 30, 2016 at 06:36.

    Bardzo dobre. Polecam. Ja również zmodyfikowałem farsz (pieczarki, salami)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Co prawda zmodyfikowałam

    Zgłoszony przez reddress na sierpnia 8, 2016 at 18:44.

    Co prawda zmodyfikowałam farsz ale przepis bardzo fajny. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dobre, jednak z tą ilością

    Zgłoszony przez Magda341 na lipca 8, 2016 at 10:04.

    Dobre, jednak z tą ilością składników trochę ubogie, ja dodatkowo dodałam szynkę w plastrach, pieczarki przesmażone i paprykę pokrojoną w kostkę.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczne danie. Nie

    Zgłoszony przez rusind na marca 23, 2016 at 06:29.

    Bardzo smaczne danie. Nie wymaga dużego nakładu pracy, a efekt końcowy dużo smacznego jedzenia. Nadzienie: szpinak, boczek, ser typu feta, czosnek

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis. Można dodać

    Zgłoszony przez IzabelaJS na marca 15, 2016 at 11:37.

    Super przepis. Można dodać nadzienie wg gustu. Moim mężczyźni bardzo lubią i fajne jest że jednym pierogiem się najedzą.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  Bardzo dobre u mnie

    Zgłoszony przez efunia79 na marca 13, 2016 at 15:42.

     Bardzo dobre :love: u mnie nadzienie po wiejsku tj.cebula,kielbasa,czosnek,kukurydza,mozzarella :cooking_7:

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ja tez mini calzone robię :) 

    Zgłoszony przez gosiuniat na marca 4, 2016 at 10:54.

    ja tez mini calzone robię :)  a wychodzą super ! ja do środką wciskam jeszcze np szynkę, cebulkę, kukurydzę, paprykę czy pieczarki

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Proszę napisać czy ciasto

    Zgłoszony przez Agniecha1 na stycznia 22, 2016 at 13:42.

    Proszę napisać czy ciasto faktycznie musi stać aż 2 godziny, u mnie jest w kuchni dość ciepło , więc może krócej?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dla dzieci robie mniejsze i z

    Zgłoszony przez malwi25 na stycznia 15, 2016 at 19:08.

    Dla dzieci robie mniejsze i z nadzieniem kto co lubi. Świetny przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja. Polecam

    Zgłoszony przez monikatroc23 na stycznia 15, 2016 at 09:02.

    Rewelacja. Polecam :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja  Farsz zrobiłam z

    Zgłoszony przez anna3e na października 27, 2015 at 21:14.

    Rewelacja  :) Farsz zrobiłam z pieczarek,papryki, mozzarelli,cebuli czerwonej i szynki. Bomba  :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre!!!!  

    Zgłoszony przez Marcia1010 na lutego 5, 2015 at 15:02.

    Bardzo dobre!!!!

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pychota !!!!polecam !!!

    Zgłoszony przez magda83 na września 28, 2014 at 22:24.

    pychota !!!!polecam !!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ale mozarella taka w zalewie

    Zgłoszony przez anastazja.k na maja 18, 2014 at 18:53.

    Ale mozarella taka w zalewie czy ser żółty?

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wspaniałe!

    Zgłoszony przez Tad na marca 13, 2014 at 19:28.

    Wspaniałe! :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam!! Super wychodzą mini

    Zgłoszony przez chomiczek na stycznia 21, 2014 at 21:32.

    Polecam!!

    Super wychodzą mini calzone:)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja z tej porcji robię 8

    Zgłoszony przez Anna Mrozińska na sierpnia 18, 2013 at 18:16.

    Ja z tej porcji robię 8 mniejszych pierogów, wychodzą rewelacyjnie :cooking_7:

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wszystko OK! Fajny przepis,

    Zgłoszony przez McGregor na czerwca 28, 2012 at 17:21.

    Wszystko OK! Fajny przepis, ale wytłumaczcie mi o co chodzi w tych zdjęciach w sposobie przygotowania???

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Z tego ciasta wychodzi pyszna

    Zgłoszony przez Blaszka na czerwca 28, 2012 at 09:43.

    Z tego ciasta wychodzi pyszna pizza!!!!!  polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam te "pierogi" -pyszne.

    Zgłoszony przez Kamcia771 na lutego 13, 2012 at 19:34.

    Robiłam te "pierogi" -pyszne. Ja dodałam do nich wędlinę, pieczarki i ser żółty. Posmarowałam wewnątrz ketchupem. Wyszły pyszne, chrupiące. POLECAM!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyśmienite danie!Ja dodałam

    Zgłoszony przez sreberko na grudnia 30, 2011 at 13:20.

    Wyśmienite danie!Ja dodałam jeszcze pieczarki, odrobinke drobno pokrojonej w kosteczke cebulki zasmażonej. Palce lizać!  :cooking_7:

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze