Forum Przetwory


141 odpowiedzi | Ostatni wpis

Veroniko a jaki jest przepis na tą GRAPPE Twojego męża ? Jak jakiś nietrudny to może spróbuję  Smile  

____________

Mój blog kulinarny:

http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

Smile


Ela ma glowe:) :)  Z " odpadkòw" winogronowych mòj maz robi super GRAPPA, alkohol wloski, zas z dobrego wina, robie ocet winny- do butelki nalac wino, trzy palce do konca zostawic, wlozyc 4-5 sztuk spaghetti surowych, przykryc gaza, zostawic na 1 miesiac. Przelac, zostawiajac osad, ktòry moze sluzyc do kolejnej porcji.

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni Smile Smile Wink                            


Dzięki dziewczyny... Grażynko mam nadzieję, że pisałaś o notatniku w komputerze, bo nie wyobrażam sobie, żebyś to wszystko przepisywała  :O  Smile

 

____________

Mój blog kulinarny:

http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

Smile


Łooow ale sie rozpisałyście :D super. Nadrabiam zaległości :D Eluniu :D powtórzę się ale jestes prawdziwą skarbnicą wiedzy kochana Smile Smile :) 

 

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

Dziękuję Smile


Grażynko, kup sobie drukarkę przez Allegro. Są tańsze niż w sklepach. Ja mam laserowego Samsunga z kopiarką i skanerem, czarno-białą i zapłaciłam chyba 380zł. Nie kupuj tańszych atramentówek bo przepłacisz za tusze. No, ale myslę, że to wiesz. Drukarka tutaj jest neodzowna! Kto by to przepisywał!:O Bigsmile

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


  Bigsmile Dziewczyny mam pozytywny zawrót głowy Love   Codziennie dowiaduję się czegoś  nowego Bigsmile   Love   szkoda że nie mam drukarki  i wspomagam się notatnikiem  :(  jestem wdzięczna Każdej z Was z osobna za waszą wiedze na różne tematy Love   Bigsmile  


Nasza kochana Mixi jest zdrowa przez cały rok a dzięki naturalnym recepturom ma tak dobrą kondycję i taki twórczy umysł, że ogarnie i to co do tej pory i o wiele więcej  :D A my w miarę możliwości Jej pomożemy  :) 

____________

Mój blog kulinarny:

http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

Smile


Matko ! Mixi jak Ty to wszystko ogarniasz? Smile


Pozdrawiam Mixi


@ElaK to pomysł na kolejny wątek w Przepisowni, najlepsze porady to naturalne sposoby na bycie zdrowym Smile

Pozdrawiam Mixi


Elu, ależ Ty  masz wiedzę! Podziwiam! skopiowałam te Twoje przepisy na ocet i sok z winogron i przekaże osobom zainteresowanym. Wielkie dzięki ! Love

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Kasiu jeśli masz taką dużą ilość jabłek do przerobienia, to proponuję Ci z gniazdek nasiennych i skorek (tylko zdrowych części, bez robaków) zrobić domowy ocet jabłkowy. Przy dzieciach niezastąpiony dodatek do potraw i bardzo prosty w wykonaniu: 

obierki i gniazda nasienne włożyć do dużego słoja. zalać ciepłą osłodzoną wodą ( na 250g wody -25g cukru lub miodu), tak żeby były pokryte. Żeby przyspieszyć proces fermentacji można dodać 5 g drożdży i skórkę z chleba razowego. Słój zakryć płótnem lub kilkakrotnie złożoną gazą, obwiązać szczelnie sznureczkiem lub gumą (żeby owocówki nie miały dostępu). Odstawić w ciepłe ale ciemne miejsce na 4-6 tygodni, co drugi dzień przemieszać zawartość sloja drewnianą łyżką. Gdy skończy się fermentacja przelać ocet przez filtr od kawy i rozlać do butelek, szczelnie zakręcić lub zakorkować i odstawić w chłodne miejsce.

Ocet z jabłek to wspaniałe źródło potasu, który jest niezbędny do prawidłowego wzrostu dzieci, dorosłym pomaga też spalić tłuszcz, oczyścić organizm z toksyn i wyrównać ciśnienie oraz przeciwdziała procesom miażdżycowym; dla nastolatków jest pomocny przy zwalczaniu pryszczy - gazikiem nasączonym octem przemywa się twarz.

 Można stosować przy sklonnościach do zaparć, przy anemii oraz na:  Anginę lub zapalenie krtani - 1 łyżka octu jabłkowego + 1 szkl ciepłej wody -płukać gardło 3-4 razy dziennie; Kaszel - 1 łyżka octu jabłkowego + 1 łyżka soku z cytryny + 1 łyżka miodu i 1 łyżeczka płynnej gliceryny -wymieszać; pić co 2 godziny po 1 łyżeczce;  Można też stosować profilaktcznie, gdyż jest to wspaniały antyseptyk: DOROŚLI: 2 łyżeczki octu + 2 łyżeczki miodu + 1/2 szkl ciepłej przegotowanej wody = pić 2 x dziennie DZIECI: 1 łyżeczka octu + 1 łtżeczka miodu + 1/3 szkl ciepłej przegotowanej wody = pić 2 x dziennie. Dzieciom dla złagodzenia smaku można dodać łyżkę soku owocowego.Życzę zdrowia i smacznego!!!  Smile   Smile   Smile  

____________

Mój blog kulinarny:

http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

Smile


Do naleśników albo deserów robię też czasami (kilka słoików) dżem z jabłek i winogron z dodatkiem orzechów włoskich:

1. 80g orzechów włoskich rozdrobnić w suchym naczyniu 5sek / obr 5 i przełożyć do innego naczynia.

2. 1 kg jabłek ze skorką (najlepiej antonówek) pokrojonych na ćwiartki poszatkować w dwóch porcjach 4-5 sek / obr 4

3. dołożyć 250g winogron + 250-350g cukru + rozdrobnione orzechy + sok z cytryny. gotować 30 min / 90*C / obr.2  Counterclock

4. przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i wystudzić na zakrętkach.

Do dżemów jabłkowych nie trzeba dodawać zagęstnika, ponieważ jabłka (zwłaszcza ze skórką) mają wystarczającą ilość pektyny

 

____________

Mój blog kulinarny:

http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

Smile


W podobny sposób robię też sok z aronii lub z owoców bzu czarnego a pozostały przecier z owoców wykorzystuję do dżemów z jabłkami, albo z pigwą, albo z jednym i drugim  :) 

Ja bardzo lubię eksperymentować w kuchni, czasami nie nadążam spisywać swoich doświadczeń  :) 

____________

Mój blog kulinarny:

http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

Smile


Kasiu jeżeli chodzi osok z winogron, to kilka razy robiłam. TM bardzo w tym pomaga, bo dawniej robiłam w garnku  Smile

1. 1200-1500g winogron (same kulki) "rozgnieść" 15-20 sek. / obr. 4-5

2. dodać 350-500g cukru (w zależności od słodkości owoców)

3. gotować 15-20 min. / 90*C / obr.2 Counterclock (na pokrywie koszyczek)

4. na dużym garnku zawiązywałam gazę (kilka warstw), lub czystą pieluchę tetrową, robiłam zagłębienie i wszystko przelewałam na to. Do TM wstawiałam kolejną porcję (ja też dostaję wiadra owoców od mojej Mamy) a z tych zagotowany owoców ściekał sok do garnka. Potem te owoce przecierałam przez sito -pestki i skórka bardzo ładnie odchodzą  Smile i dodawałam do jabłek, przygotowanych tak jak na jabłecznik, dodawałam sok z cytryny, czasem skórkę z cytryny lub limonki i wychodziły super dżemiki!  Smile  

A sok? Część dawałem mężowi, który nastawiał go na wino a do części dodawałam jeszcze cukru i soku cytrynowego (wg upodobań), zagotowywałam partiami w TM w temp 90*C przez ok 15 min a potem przelewałam do wyparzonych butelek lub słoików, zakręcałam i studziłam na zakrętkach.

Mam nadzieję, że te rady jeszcze są dla Ciebie aktualne.

____________

Mój blog kulinarny:

http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

Smile


Wooow, ale temat ożył!  Smile I to akurat pod moją chwilową nieobecność  Smile Ale już jestem i służę pomocą. Jeśli chodzi o jabłka to te przeznaczone w zimie na szarlotkę (lub do ryżu, do naleśników...) robię wg przepisu na masę jabłkową do jabłecznika z książki "Radość gotowania" str. 220 tylko dodaję więcej cukru, tzn na 1,5kg  jabłek ok. 450g cukru. Gotuję dłużej -20 min. / temp.90*C ( jak jest 100* to taka ilość kipi) / obroty Counterclock   Można dodać 1/3 łyżeczki cynamonu, można gotować z kilkoma goździkami i dodać szczyptę mielonej gałki muszkatołowej.  Tongue Pycha!!!

____________

Mój blog kulinarny:

http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

Smile


Niecierpliwie czekam na wynik Smile

A eksperymenty w kuchni czasem wychodzą a czasem nie, warto jednak nie zrażać się tymi nieudanymi i próbować, bo to na prawdę świetna zabawa, a jaka satysfakcja jak wyjdzie coś nowego i pysznego ! Smile


Bardzo dziękuje za odpowiedź Smile

Ja z natury jestem tchórz kuchenny, i bez przepisu to bardzo sie boję coś zrobić :).

Raz kozie śmierć, biorę sie z awinogrona, spróbuję zrobić jak sugerowałaś, dam znac jak wyszło Smile

 Pozdrawiam

Kasia 

 

Kasia Smile


Kasiu, szczerze mówiąc nie robiłam jeszcze tego soku w TM, zrobiłabym to tak jak w normalnym sokowniku, który działa na tej samej zasadzie co nasza Varoma, umyte winogrona, około 500 ml wody, temperatura Varoma, obr. 1 czas na początek jakieś 15-20 minut.

Jeśli winogrona są kwaśne posypałabym je cukrem.

Potem zaglądałabym z góry przez pokrywę i skończyła całą akcję, wtedy, kiedy z winogron zostaną smętne flaczki ;). Jeśli minie 15-20 minut i się to nie stanie, trzeba zajrzeć do naczynia, czy aby jest tam jeszcze jakiś płyn, ale myślę że tyle czasu wystarczy.

A potem myk na gorąco do wyparzonych butelek/słoików i cieszyć się latem zamkniętym w szkle :).

Nie wiem jak Ty, ale ja uwielbiam takie eksperymenty z TM, więc jak tylko dostanę winogrona od teściów zamierzam tak właśnie to zrobić.


A moge sie uśmiechnąc   Smile :D o  dodatkowe informacje , tzn czas, i jak to zrobic?

Ułożyć winogrona na varomie i ?, dolać gdzies wody, cukru, i czy trzeba wypestkować?

Przepraszam, za tyle pytań, ale jestem nowicjuszką Smile

pozdrawiam serdecznie

kasia 

Kasia Smile


Z winogron mogę polecić sok, najlepiej zrobić kładąc owoce na waromie. Winogron wcale nie trzeba słodzić (jeśli masz słodką odmianę winogron),  a soku można potem użyć nawet do słodzenia innych przetworów.


W tej chwili musze juz Was zostawic, bo niedlugo do pracy.... Wieczorem i ja podam 2-3 przepisy na marmolade z winogron. Sa ròzne. Najprostsza to w zasadzie 1kg owocòw, wypestkowanych - 300g cukru - 0,5 cytryny ( sok), ok. 50min / Varoma/ obr 2. Do goracych sloiczkòw i gotowe;)  Pòzniej poda Ela, ja dokladnie tez podam. Do wieczora buziaki kochane Love Love

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni Smile Smile Wink                            


Kasiu, Love Bigsmile

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Bardzo dziekuję moje cudowne Panie Smile

Powiedziałąm wczoraj mężowi, że jak napisze na forum TM to na pewno mi dziewczyny pomogą, i proszę!!  Party :D

Pisze do Eli, o te winogrona Smile

bez waszych różnych komentarzy pod przepisami i przepisowni, moje codzienne życie byloby smutniejsze Smile

pozdrawiam

kasia 

 

Kasia Smile


Kasiu, przede wszystkim gratuluje maluszkòw Bigsmile Bigsmile Party :party:  Jesli chodzi o orzeszki, to nie sa konieczne.... dodaja marmoladzie to " cos wiecej", ale smak pozostaje bez zmian. Pigwa jest jablkiem, ktòre zawiera sporo pektyny, wiec dobrze sie trzyma, dobrze sciaga i latwa jest do przygotowania:)

Ps. nie trzeba pasteryzowac, starczy przelac gorace do sterylnych sloiczkòw, odwròcic, i po klopocie;)

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni Smile Smile Wink                            


Kip, zajrzyj do przepisów Eli. Tutaj jej cytat :"Na razie to koniec. Robiłam jeszcze dżem z agrestu i winogron ale agrest już się skończył więc i tak nie będzie teraz wykorzystany" Może ma ten przepis i wystarczy zmodyfikować. Pomysłów to moje koleżanki mają cały worek! Bigsmile Jak nie ma, to ją poproś o publikację. Myślę, że nie odmówi. Love

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Dziekuje bardzo za odpowiedź gabi49 Smile

Zastanawiam się tylko czy nie zepsuja się, bo mało cukru tam jest, i w sumie tylko 80 stopni.. Mogę zwiększyc, ale bez potrzeby nie lubie dodawac cukru...., chcicałabym znac najmniejsza możliwą ilość Smile :).  

pozdrawiam

kasia 

Kasia Smile


bardzo dziekuję veronicab71 Smile

Przyznam się, że śledzę twe przepisy z prawdziwą przyjemnością i staram się przynajmniej niektóre  zrobić ( te które są możliwe czasowo z moją wspaniałą trójką maluchów :d ) 

Chyba spróbuje tak jak zrobiłaś z pigwą, mam pytanie tylko czy muszą byc orzeszki piniowe, bo obecnie nie posiadam, i czy muszę pasteryzować na koniec, czy wystarczy jak przeleje gorącą masę do wyparzonych gorących słoików? 

pozdrawiam

kasia 

 p. s.

dostałam jeszcze wiaderko winogron ogrodowych.... :), pyszne , może macie jakis pomysł?. przeszukałam przepisownię ale nie znalazłam niczego... 

Kasia Smile


Nie znam ksiazki, co prawda, ale pewnie Gabi ma racje:) . Zreszta, jest tu moc przepisòw, wiec na pewno znajdziesz i na jablka. Ja podalam z pigwy, tez jablka, w zasadzie:)  Jesli chcesz spojrzec.... moze Ci sie przyda;)

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni Smile Smile Wink                            


Kip, sądzę, że wystarczy je przygotować tak jak w przepisie na jabłecznik z "Radości gotowania", tylko zamiast do ciasta, zamknąć do słoików o pojemności 1 litr. Co sądzą moje mistrzynie ?;) Cooking  4

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Witam :) 

Jestem świeżym maniakiem przetworowo- termomixowym, i jeszcze duzo nie wiem :). Mam więc pytanie: jak przy pomocy termomixu zamknać jabłka na zimę w słoiki, np do szarlotki czy ryżu?.

Jeśli ktoś już robił coś takiego, to bardzo proszę o podpowiedź, dostałam właśnie 2 wiaderka jabłek Smile

Pozdrawiam

kip Kasia 

Kasia Smile


Na razie to koniec. Robiłam jeszcze dżem z agrestu i winogron ale agrest już się skończył więc i tak nie będzie teraz wykorzystany.

Polecam dżem Magi z pomarańczy i marchewki; zrobiłam już dwie porcje:

http://www.przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCemik-marchewkowo-pomara%C5%84czowy/443256

A ja już czuję piasek pod powiekami ( i co trochę sprawdzam, czy nie napisałam jakiejś głupoty )  ;) 

Jak wrócę to napiszę o przetworach z jabłkami, gruszkami, śliwkami, dynią, cukinią, papryką... itd, itd...   Smile   :) 

____________

Mój blog kulinarny:

http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

Smile


A to mój dzisiejszy eksperyment, dżem ananasowy:

http://www.przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-ananasowy/443905#comment-29096

Życzę wszystkim smacznego  Love  

 

____________

Mój blog kulinarny:

http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

Smile


Dziięki Magi  Smile  mam nadzieję, że pogoda dopisze, będzie ciepło i bez gwałtownych wiatrów i deszczy... Tak sobie marzę, że może się ciut opalę...  ;) 

Wisienki już "wprowadziłam" do przepisowni  :) 

oto one:

http://www.przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-wi%C5%9Bniowy/443890 

http://www.przepisownia.pl/przepisy/wariant-d%C5%BCem-wi%C5%9Bniowy-z-korzenn%C4%85-nut%C4%85/443896

http://www.przepisownia.pl/przepisy/wi%C5%9Bnie-w-syropie-do-deser%C3%B3w-i-ciast/443900

http://www.przepisownia.pl/przepisy/wariant-wi%C5%9Bnie-w-czekoladowym-syropie-do-deser%C3%B3w-i-ciast/443901

Niestety, na dzień dzisiejszy bez zdjęć (aparat z dzieckiem na wyjeździe )

Wstawię po powrocie. ale bez nich też zachęcam do wypróbawania.

____________

Mój blog kulinarny:

http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

Smile


Elu zatem czekamy na przepisy, może jeszcze zdążę zrobić wisienki :D i życzę udanego wypoczynku :D :D :D :D

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

Dziękuję Smile


Cały tydzień "zamykałam owoce lata w słoikach"  Love  

Jestem trochę zmęczona ale zadowolona, gdy patrzę na półki pełne słoików. W niedzielę wyjeżdżam na tydzień w głuchą ciszę, gdzie internetu nie ma, telefony zasięgu też nie mają... Odpocznę od wszystkiego  Smile  Tylko przyroda: lasy, strumień, śpiew ptaków... 

Dlatego postanowiłam wpisać dziś przepisy na przetwory, zwłaszcza na wiśnie, które niedługo się skończą  :) 

____________

Mój blog kulinarny:

http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

Smile


Elu, super pomysł! Ja w moich przepisach zrobiłam sobie kategorię "dżemy, konfitury" i tam zbierach wszystkie ciekawe przepisy. Twój dżem z kiwi, cukini i limonki jest genialny! Love   Smak niepowtarzalny! Oceniam na 6+ Bigsmile Bigsmile

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Mixi, dzięki za odpowiedź. 

Dżem truskawkowy robię wg. przepisu z książki "Dobre gotowanie". W tym roku włożyłam do słoików tylko 6 kg bo truskawki drogie niestety  Aw  

Dwie porcje dżemu z kiwi i limonki (przepis zamieściłam w 2010 roku w kategorii "Dodatki") też już "siedzi" w słoiczkach   Love   Love  -to nasze ulubione. 

Wczoraj zerwałam czarną porzeczkę i dziś robię galaretkę

Na swoją kolej czekają czereśnie i wiśnie. Jutro na targu kupię pierszą porcję.

A w niedzielę postaram się zamieścić przepisy w przepisowni  Smile   Smile

Pozdrawiam wszystkich termomaniaków przetworowych  Party    Love  

 

____________

Mój blog kulinarny:

http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

Smile


Czekam na przepisy najlepszy dostanie niespodziankę Smile

Pozdrawiam Mixi


Sezon przetworowy w pęłni!!!  Smile  Dla mnie to wyjątkowy czas, bo uwielbiam wkładać do słoików co tylko się da  Wink   Wink   Smile  

Brakuje mi oddzielnej kategorii pt PRZETWORY... Swoje przepisy umieszczałam w  "dodatkach" i  tam też szukam przepisów innych użytkowników.

Mixi a może zrobimy letni konkurs na orginalny przepis w tej dziedzinie???  Smile

____________

Mój blog kulinarny:

http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

Smile