Tak, Moniczko, sprawdził się. Wprawdzie banany dojrzały, ale nie były "przejrzałe". No, ale przecież nie można ich trzymać w nieskończoność.
Nie wiem dlaczego nie mogę wstawić emotikonek . Teraz piszę ten komentarz jako odpowiedź. Jak piszę całkiem nowy -to emotikonki sie otwierają i mogę wybrać. Dziwne.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
1. Cebula przechowywana w rajstopach zachowa świeżość nawet do 8 miesięcy. Włóż kilka cebul do rajstop i zawiąż pomiędzy nimi supełki.
2. Przechowuj zieloną cebulkę w plastikowej butelce. Cebulkę drobno posiekaj, wsyp do butelki i przechowuj w zamrażalce. Zanim ją zamrozisz upewnij się ze jest zupełnie sucha.
3. Zaopatrz się w pochłaniacz etylenu. Etylen to hormon wzrostu wydzielany przez owoce i warzywa. Dzięki pochłaniaczowi spowolnisz dojrzewanie warzyw i owoców a tym samym ich psucie się.
4. Przechowuj delikatne zioła w woreczku foliowym związanym gumką recepturką. Jest to dobrzy sposób na przechowywanie pietruszki, bazylii, kolendry i szczypiorku.
5. Użyj roztworu octu aby zachować świeżość jagód, truskawek, malin, jeżyn i borówek. Wymieszaj jedną część octu (białego lub jabłkowego) i 10 części wody. Namocz w nim jagody, odcedź i osusz a następnie schowaj do lodówki. Roztwór ten jest bardzo rzadki zatem nie zmieni on smaku owoców a za to będą dłużej świeże np. maliny tydzień dłużej a truskawki prawie dwa tygodnie.
6. Skrop olejem resztki guacamole zanim schowasz je do lodówki. Istnieje mnóstwo sposobów na zachowanie świeżości awokado a olej jest jednym z nich.
7. Nie przechowuj cebuli z ziemniakami gdyż szybciej się psuje. Przechowuj cebulę w suchym miejscu z dobrą cyrkulacją powietrza a zachowa świeżość przez 2-3 miesiące
8. Przechowuj ziemniaki z jabłkami aby zapobiec kiełkowaniu.
9. Aby ser żółty nie wysechł posmaruj go masłem.
10. Zamrażaj i przechowuj zioła w oliwie z oliwek. Podczas mrożenia oliwa przejdzie zapachem ziół. Takie aromatyczne kostki są świetne jako baza do potraw. Ten sposób jest najlepszy dla rozmarynu, szałwii, tymianku i oregano. Koperek, bazylia i mięta powinny zawsze być świeże
11. Przechowuj szparagi tak jak kwiaty cięte. Przytnij ich łodygi, włóż do wody, przykryj plastikowym workiem i wstaw do lodówki a zachowają świeżość przez tydzień lub dłużej. Jest to również dobry sposób na przechowywanie kolendry i natki pietruszki.
12. Owiń końcówki bananów plastikową folią a zachowają świeżość przez 3-5 dni dłużej niż zwykle. Jest to szczególnie dobry sposób na przechowywanie bananów organicznych. Banany wytwarzają więcej gazu etylenowego niż inne owoce zatem należy je przechowywać oddzielnie.
13. Nie przechowuj pomidorów w plastikowych pojemnikach. Gromadzący się w nich etylen sprawia, że dojrzewają i psują się szybciej niż powinny. Pomidory niedojrzałe powinny być przechowywane łodyżką w dół w papierowym worku lub kartonie do czasu aż zrobią się czerwone. Jeśli chcesz aby pomidory szybciej dojrzały to przechowuj je z owocami. Dojrzałe pomidory powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej z daleka od promieni słonecznych w taki sposób aby nie dotykały się nawzajem, łodyżką do góry. Bardzo dojrzałe pomidory przechowuj w lodówce jednak spożywaj je dopiero wówczas gdy ocieplą się do temperatury pokojowej.
14. Przechowuj imbir w lodówce. Dzięki temu łatwiej będzie go zetrzeć na tarce i zachowa dłużej świeżość.
15. Upraż orzechy od razu po przyniesieniu ich ze sklepu a następnie włóż do lodówki. Prażone orzechy mają więcej smaku i dłużej zachowują świeżość. Orzechy rozsyp na blasze i praż w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni C przez 15 minut lub do czasu aż zrobią się złoto brązowe.
16. Grzyby przechowuj w worku papierowym a nie plastikowym. Folia nie przepuszcza wilgoci przez co grzyby szybko gniją. Przechowuj je w worku papierowym w lodówce lub w chłodnym i suchym miejscu.
Co trzymać w lodówce a co w spiżarce? Temperatura pokojowa lub spiżarka: awokado, morele, banany, cytrusy, czosnek, kiwi, melony, nektarynki, cebule, gruszki, brzoskwinie, śliwki, ananasy, ziemniaki. Lodówka: jabłka, fasola, jagody (w tym truskawki, maliny, jeżyny, borówki), brokuły, kapusta, marchewka, kalafior, seler, wiśnie, kukurydza, ogórek, bakłażan, imbir, winogrona, papryczki jalapeno, warzywa liściaste, grzyby, cukinia.
Wpisy:
Vol. 227
Wpisy:
Vol. 226
Wpisy:
Vol.225
Wpisy:
Vol.224
Wpisy:
Vol.223
Wpisy:
Vol.222
Wpisy:
Vol.221
Wpisy:
Vol.220
Wpisy:
Vol.219
Wpisy:
Vol.218
Wpisy:
Vol.217
Wpisy:
Vol.216
Wpisy:
Vol.215
Wpisy:
Vol.214
Wpisy:
Vol.213
Wpisy:
Vol.212
Wpisy:
Vol.211
Wpisy:
Vol.210
Wpisy:
Vol. 209
Wpisy:
http://www.przepisownia.pl/content/sos-dla-nowicjuszy
Witaj Lwico to jest link który Ciebie zainteresuje
Pozdrawiam Grażyna
Wpisy:
kochani mam problem, robilam wTM31 ketchup i zafarbowala mi od pomidorow pokrywa termomixa i nie wiem jak ja doczysci?
Wpisy:
Vol. 208
Wpisy:
Vol. 207
Wpisy:
Vol. 206
Wpisy:
Vol. 205
Wpisy:
To fajnie, że prosty sposób na przedłużenie życia bananów się sprawdził
Wpisy:
Tak, Moniczko, sprawdził się. Wprawdzie banany dojrzały, ale nie były "przejrzałe". No, ale przecież nie można ich trzymać w nieskończoność.
Nie wiem dlaczego nie mogę wstawić emotikonek . Teraz piszę ten komentarz jako odpowiedź. Jak piszę całkiem nowy -to emotikonki sie otwierają i mogę wybrać. Dziwne.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Wpisy:
Gabrysiu i jak sprawdził się patent z bananami ?
Wpisy:
Moniczko, świetne rady. Ja już idę banany zaopatrzyć folią. Dzięki.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Wpisy:
Moniś, ale Kopalnia informacji Dziękuję KOchana
Wpisy:
Vol. 204
Wpisy:
Vol. 203
1. Cebula przechowywana w rajstopach zachowa świeżość nawet do 8 miesięcy. Włóż kilka cebul do rajstop i zawiąż pomiędzy nimi supełki.
2. Przechowuj zieloną cebulkę w plastikowej butelce. Cebulkę drobno posiekaj, wsyp do butelki i przechowuj w zamrażalce. Zanim ją zamrozisz upewnij się ze jest zupełnie sucha.
3. Zaopatrz się w pochłaniacz etylenu. Etylen to hormon wzrostu wydzielany przez owoce i warzywa. Dzięki pochłaniaczowi spowolnisz dojrzewanie warzyw i owoców a tym samym ich psucie się.
4. Przechowuj delikatne zioła w woreczku foliowym związanym gumką recepturką. Jest to dobrzy sposób na przechowywanie pietruszki, bazylii, kolendry i szczypiorku.
5. Użyj roztworu octu aby zachować świeżość jagód, truskawek, malin, jeżyn i borówek. Wymieszaj jedną część octu (białego lub jabłkowego) i 10 części wody. Namocz w nim jagody, odcedź i osusz a następnie schowaj do lodówki. Roztwór ten jest bardzo rzadki zatem nie zmieni on smaku owoców a za to będą dłużej świeże np. maliny tydzień dłużej a truskawki prawie dwa tygodnie.
6. Skrop olejem resztki guacamole zanim schowasz je do lodówki. Istnieje mnóstwo sposobów na zachowanie świeżości awokado a olej jest jednym z nich.
7. Nie przechowuj cebuli z ziemniakami gdyż szybciej się psuje. Przechowuj cebulę w suchym miejscu z dobrą cyrkulacją powietrza a zachowa świeżość przez 2-3 miesiące
8. Przechowuj ziemniaki z jabłkami aby zapobiec kiełkowaniu.
9. Aby ser żółty nie wysechł posmaruj go masłem.
10. Zamrażaj i przechowuj zioła w oliwie z oliwek. Podczas mrożenia oliwa przejdzie zapachem ziół. Takie aromatyczne kostki są świetne jako baza do potraw. Ten sposób jest najlepszy dla rozmarynu, szałwii, tymianku i oregano. Koperek, bazylia i mięta powinny zawsze być świeże
11. Przechowuj szparagi tak jak kwiaty cięte. Przytnij ich łodygi, włóż do wody, przykryj plastikowym workiem i wstaw do lodówki a zachowają świeżość przez tydzień lub dłużej. Jest to również dobry sposób na przechowywanie kolendry i natki pietruszki.
12. Owiń końcówki bananów plastikową folią a zachowają świeżość przez 3-5 dni dłużej niż zwykle. Jest to szczególnie dobry sposób na przechowywanie bananów organicznych. Banany wytwarzają więcej gazu etylenowego niż inne owoce zatem należy je przechowywać oddzielnie.
13. Nie przechowuj pomidorów w plastikowych pojemnikach. Gromadzący się w nich etylen sprawia, że dojrzewają i psują się szybciej niż powinny. Pomidory niedojrzałe powinny być przechowywane łodyżką w dół w papierowym worku lub kartonie do czasu aż zrobią się czerwone. Jeśli chcesz aby pomidory szybciej dojrzały to przechowuj je z owocami. Dojrzałe pomidory powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej z daleka od promieni słonecznych w taki sposób aby nie dotykały się nawzajem, łodyżką do góry. Bardzo dojrzałe pomidory przechowuj w lodówce jednak spożywaj je dopiero wówczas gdy ocieplą się do temperatury pokojowej.
14. Przechowuj imbir w lodówce. Dzięki temu łatwiej będzie go zetrzeć na tarce i zachowa dłużej świeżość.
15. Upraż orzechy od razu po przyniesieniu ich ze sklepu a następnie włóż do lodówki. Prażone orzechy mają więcej smaku i dłużej zachowują świeżość. Orzechy rozsyp na blasze i praż w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni C przez 15 minut lub do czasu aż zrobią się złoto brązowe.
16. Grzyby przechowuj w worku papierowym a nie plastikowym. Folia nie przepuszcza wilgoci przez co grzyby szybko gniją. Przechowuj je w worku papierowym w lodówce lub w chłodnym i suchym miejscu.
Co trzymać w lodówce a co w spiżarce? Temperatura pokojowa lub spiżarka: awokado, morele, banany, cytrusy, czosnek, kiwi, melony, nektarynki, cebule, gruszki, brzoskwinie, śliwki, ananasy, ziemniaki. Lodówka: jabłka, fasola, jagody (w tym truskawki, maliny, jeżyny, borówki), brokuły, kapusta, marchewka, kalafior, seler, wiśnie, kukurydza, ogórek, bakłażan, imbir, winogrona, papryczki jalapeno, warzywa liściaste, grzyby, cukinia.
Wpisy:
Vol.202
Wpisy:
Prawda Agatko, można wyczarować różne cuda
Wpisy:
Ach te butelki ile można z nich rzeczy wyczarować
Jestem Agata
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.
Antoine de Saint-Exupéry
Wpisy:
Vol.201
Wpisy:
Masz racje Haniu na części zawsze można pokroić nożem a bez środków mają swoje zalety
Wpisy:
Taki na ósemki to ja tez mam ale ten jest sprytniejszy
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Wpisy:
Vol.200
Wpisy:
Vol.199
Wpisy:
Vol.198
Wpisy:
Vol.197
Wpisy:
Vol.196
Wpisy:
Vol.195
Wpisy:
Vol.194
Wpisy:
Vol.193
Wpisy:
Haniu fajny sprzęt - ja mam troszke inny - wycina ogryzek i dzieli na części - też sprytne
Wpisy:
Vol.191
No ten instrument jest super
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Wpisy:
Vol.192
Wpisy:
Vol.191