3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zakwas żytni


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

zakwas żytni

  • 500 g ziarna żyta
  • 50 g jogurtu naturalnego, z kulturami bakterii
  • letnia woda, - nie chlorowana!!!
5

Przygotowanie

    zakwasu
  1. Dzień 1

    zmielić ziarno żyta (w dwóch porcjacxh po 250 g) na mąkę 1 min. / obr.10 ; przesypać do innego naczynia.

    Odmierzyć 70 g mąki żytniej, przesypać do słoja, dodać jogort naturalny i 70 g letniej wody.

    Wymieszać dokładnie mątewką, przykryć lnianą ściereczką, żeby był dostęp powietrza i zawiązać sznureczkiem lub gumką recepturką, żeby nie wpadły muszki owocówki  tmrc_emoticons.))

    Odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny.

     

  2. Dzień 2

    Zakwas powinien mieć na powierzchni małe bąbelki (jeśli nie ma, to jutro będą napewno!) i powinno być go ciut więcej w sloiku tmrc_emoticons.)

    Dodajemy do niego 50 g mąki żytniej i 50 g letniej wody. 

    Dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 24h.

  3. Dzień 3

    Dziś zakwas powinien wykazywać większą aktywność niż wczoraj a to znak, że dzikie drożdże zaczynają w nim żyć tmrc_emoticons.)

    Powtarzamy czynności z poprzedniego dnia:

    50 g mąki żytniej + 50 g letniej wody = mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny.

  4. Dzień 4

    To bardzo ważny dzień w życiu naszego młodego zakwasu... Jeśli pojawiła się na nim pleśń (czasami się zdaża), to musimy wszystko wylać i zacząć od nowa. A jeżeli pleśni nie ma, to zapach octu lub alkoholu jest normalny. Rozwarstwienie też jest normalne i nie powinno nas niepokoić.

    Dziś dodajemy 30 g mąki żytniej + 30 g letniej wody = mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny.

  5. Dzień 5

    Powtarzamy czynność z wczoraj i cieszymy się, że już jutro będziemy mogli upiec nasz pierwszy chleb na samodzielnie wyhodowanym zakwasie  tmrc_emoticons.))

    Dodajemy 30 g mąki żytniej + 30 g letniej wody = mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny.

  6. Dzień 6

    Zakwas jest już gotowy! Długo to trwało ale warto! Mamy go ok. 520g. Gdyby nam odeszła ochota na pieczenie to musimy zakręcić słoik i wstawić do lodówki, żeby nie przekisł. Trzeba go raz na tydzień dokarmiać 1 łyżką mąki żytniej i 1 łyżką wody; zamieszać, zakręcić i do lodówki.

    Ale przecież nie po to tak długo hodowaliśmy ten zakwas, żeby go tylko trzymać w lodówce. Do wypieku chleba żytniego użyjemy 350 g zakwasu a z resztę możemy podzielić na dwie części i z I zrobić zakwas pszenny a II wykorzystać do wypieku kolejnego chlebka

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Zakwas to sfermentowany roztwór mąki żytniej i letniej wody. Pomysł na dodanie jogurtu podpowiedziała mi koleżanka i tak zrobiłam. Żeby te dzikie drożdże mogły się rozwijać, trzeba go raz na tydzień dokarmić. Jeżeli pieczemy chleb regularnie, to dokarmiamy go w dzień pieczenia 3 razy w następujący sposób:

1 raz: Do ok 50 g zakwasu dodajemy 60 g mąki żytniej + 60 g letniej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok.5 godzin w temp. ok 25*C

2 raz: Powtarzamy to samo, tylko temp nie musi być już taka duża, wystarczy pokojowa, czyli 20-22*C. Odstawiamy na ok.8-10 godzin

3 raz: Mąki i wody dodajemy jak poprzednio, czyli po 60 g, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na ok 3 godz w pobliże kaloryfera lub blisko kuchenki, bo potrzebna jest znów wyższa temperatura.

Po tym czasie zakwas powinien być "napełniony" pęcherzykami powietrza jak gąbka, co oznacza że jest gotowy do zrobienia ciasta chlebowego.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Mój pierwszy w życiu zakwas i

    Zgłoszony przez Kawiarenka na stycznia 23, 2016 at 09:14.

    Mój pierwszy w życiu zakwas i okazuje się, że to wcale nie takie skomplikowane. Dziękuję za przepis tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zakwas się udał - bo i chleb

    Zgłoszony przez renrew na sierpnia 30, 2015 at 18:36.

    Zakwas się udał - bo i chleb wyszedł. Dziękuję za przepis!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dziękuję

    Zgłoszony przez elluchna na stycznia 13, 2015 at 23:55.

    Bardzo dziękuję tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie wiem, jak zachowałby się

    Zgłoszony przez ElaK na stycznia 13, 2015 at 23:13.

    Nie wiem, jak zachowałby się taki chlebek na zakwasie dokarmionym tylko raz? Ja najczęściej dokarmiam go trzykrotnie, tak jak opisałam w przepisie. Gdy ogranicza mnie brak czasu, to dokarmiam dwa razy : za pierwszym razem 100 g mąki i wody a za drugim po 80 g. Jak zakwas jest już dostatecznie "stary" to wystaczy.

    Pozdrawiam i życzę udanych wypieków domowego pieczywa na zakwasie  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


     Smile 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zaglądałam juz dawno do

    Zgłoszony przez elluchna na stycznia 7, 2015 at 21:57.

    Zaglądałam juz dawno do przepisów na zakwas, ale jakoś tak trwożliwie do tego podchodziłam. Pani to opisuje tak, jakby to nie było aż takie trudne. Mam ochotę jednak spróbować tmrc_emoticons.) Ale w tych innych przepisach czytałam o jednorazowym dokarmianiu po wyjęciu z lodówki przed pieczeniem. Czy rzeczywiście jest konieczne aż trzykrotne dokarmianie tego zakwasu? Troszkę mi to komplikuje sprawy przy moim trybie życia i pracy. dziękuję za odpowiedź! I pozdrawiam z podziwem za ogrom przepisów i doświadczenia!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Agnieszko, Kaszalotek, nie

    Zgłoszony przez ElaK na października 30, 2013 at 14:56.

    Agnieszko, Kaszalotek, nie mam pojęcia dlaczego macie zapach budzący Wasze zastrzeżenia, pomimo że pleśni nie ma? Dojrzały zakwas ma intensywny zapach... Mnie się kilka razy zdażyło, że jak wyjeżdżałam na dłużej i zakwas stał w lodówce ponad 2 tygodnie to zachodził taką "mgiełką" pleśni i wylewałam wszystko. Za pierszym razem gdy tak się stało robiłam wszystko od początku. Jak już miałam dobrze dojrzały zakwas to odlałam taką porcję jak do robienia chleba i wysuszyłam. Taki wysuszony trzymałam "na wszelki wypadek"  tmrc_emoticons.;)  I jak wypadek się stał  tmrc_emoticons.)  to do suchego dolałam wody i miałam już taki lepiej pracujący a nie robiłam wszystkiego od poczatku.

    Pozdrawiam i życzę dalszych udanych wypieków  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


     Smile 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • O tym jak wysuszyć zakwas

    Zgłoszony przez ElaK na października 30, 2013 at 14:55.

    O tym jak wysuszyć zakwas pisałam w wątku na forum:

    http://www.przepisownia.pl/node/13062#comment-29237

     

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


     Smile 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • no właśnie ja mam tak samo

    Zgłoszony przez agulinka na października 24, 2013 at 13:08.

    no właśnie ja mam tak samo dziwny zapach :O

    Kuchniamaryny - zapraszam na mój blog kulinarny. Kuchnia prosta metodą tradycyjną a także z wykonaniem TM, szybkie dania...więcej na blogu, serdecznie zapraszam www.marynawkuchni.wordpress.com

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam ten zakwas. Piekłam

    Zgłoszony przez kaszalotek na października 24, 2013 at 11:33.

    Zrobiłam ten zakwas. Piekłam na nim żytnie chlebki. Za każdym razem wychodziły coraz lepsze. Ostatnio jednak zapach zakwasu systematycznie dokarmianego i przechowywanego w lodówce (zgodnie z podanymi wskazówkami) jednak budzi moje wątpliwości. Pleśni nie ma.

    Po czym właściwie poznaje się, ze zakwas mimo wszystko nadaje się do wyrzucenia? Kiedy powinno się robić od nowa?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ewa, nie wiem czy zrobiłaś

    Zgłoszony przez ElaK na sierpnia 6, 2013 at 10:31.

    Ewa, nie wiem czy zrobiłaś źle? ale ja nigdy tak nie robiłam, więc nie mam pojęcia jak zachowa się taki zakwas... Oprócz mąki i wody są w nim sól, cukier i inne dodatki... Skoro piszesz, że chlebek się kończy, to spróbuj na tym oryginalnym Twoim zrobić kolejny chlebek  tmrc_emoticons.)  A jeżeli eksperyment się nie uda, to chyba będziesz musiała wychodować następny zakwas  tmrc_emoticons.~  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


     Smile 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu, pieklam Twoj codzienny

    Zgłoszony przez jajciucha na sierpnia 6, 2013 at 08:57.

    Elu, pieklam Twoj codzienny chlebek. I chyba zle zrobilam bo odlozylam czesc ciasta przed wlozeniem do blaszki i polaczylam z pozostalym zakwasem. Moja mam tak od kilku lat piecze chlebki i wlasnie odklada ciasto chlepwe do sloiczka i tak 1-2 tyg w lodowce stoi zanim nie upiecze kolejnego chlebka, bez zadnego dokarmiania juz. Nie pomyslalam za wiele i zrobilam to samo, nie biorac pod uwage tego, ze ja zrobilam zakwas inny niz mamowy... Chyba musze od nowa hodowac zakwas na kolejny chlebek, bo tego zostalo juz tylko 1/4.....

    " Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super! Ewa, bardzo się

    Zgłoszony przez ElaK na sierpnia 5, 2013 at 16:16.

    Super! Ewa, bardzo się cieszę, że od pierwszego razu zakwas wyszedł  tmrc_emoticons.)  Świetna gospodyni z Ciebie  tmrc_emoticons.)  Zakwasu wychodzi z tego przepisu ok. 500 g. Nie wiem wg jakiego przepisu robiłaś chlebek; ja do swojego daję 350 g, więc zostałoby ok.150. Żeby następnym upiec następny chleb, to musi być go przynajmiej 350g + to co odkładamy, (mnie zwykle ok.70-80g). Czyli musiałabyś dorobić w dniu pieczenia ok. 270 g. W trzech porcjach dokarmiania to będzie po 45 g mąki żytniej + 45 g letniej wody.  tmrc_emoticons.)

    Jeśli zostało Ci 320 g, to wnioskuję, że robiłaś wg innego przepisu i do chlebka potrzebujesz tylko 180 g. Wtedy nie musisz przed pieczeniem dokarmiać dużą ilością, tylko wyjąć zakwas z lodówki rano i przez 3 kolejne kroki dokarmiać po łyżce wody i mąki. Dokarmianie ma na celu pobudzenie zakwasu  tmrc_emoticons.)  

     

    Gdy mamy młody zakwas, taki jak Twój to najlepiej trzymać się całej procedury: godzin i temperatury. Przy starszym (co najmniej 3-miesięcznym), można już trochę modyfikować  tmrc_emoticons.)  U mnie zwykle nie kiśnie tyle czasu, tylko szybciej... 

     

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


     Smile 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Udało się! Zakwas zrobiony,

    Zgłoszony przez jajciucha na sierpnia 5, 2013 at 13:44.

    Udało się! Zakwas zrobiony, właśnie chelebek na nim wyrasta w cieple tmrc_emoticons.) Ale się cieszę!

    Mam jeszcze pytanie odnośnie odkładania zakwasu. Ile powinnam go schować do słoiczka do lodówki? 320g? Nie muszę go już dodatkowo dokarmiać przed kolejnym pieczeniem tylko połączyć go z mąką, wodą, olejem itp i wyrabiać ciasto?

    Czy piekąc chlebek 1x na tydzień (ten tydzień), może stać w lodówce słoiczek i czekać na kolejne pieczenie?

    " Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ewo, myślę, że możesz nie

    Zgłoszony przez ElaK na lipca 30, 2013 at 23:24.

    Ewo, myślę, że możesz nie dodawać jogurtu  tmrc_emoticons.)  Po kilku razach produkowania nic już nie zostaje i bez problemów bakterie się rozmnażają  tmrc_emoticons.) 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


     Smile 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu, a czy bez jogurtu też

    Zgłoszony przez jajciucha na lipca 30, 2013 at 12:53.

    Elu, a czy bez jogurtu też wyjdzie? Nie używamy mleka krowiego a chcę wyhodować zakwas żytni z Twojego przepisu.

    " Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przepis prosty i

    Zgłoszony przez kasiulaSz na czerwca 29, 2013 at 11:38.

    przepis prosty i nieskomplikowany chlebki są na nim bardzo smaczne polecam Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bombelinko, bardzo mi miło,

    Zgłoszony przez ElaK na maja 31, 2013 at 08:22.

    Bombelinko, bardzo mi miło, że skorzystałąś z tego przepisu i chleb na zakwasie Ci smakuje  tmrc_emoticons.)  Pozdrawiam serdecznie i życzę kolejnych smacznych wypieków  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


     Smile 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam ten zakwas i dziś

    Zgłoszony przez bombelinka na maja 30, 2013 at 22:40.

    Zrobiłam ten zakwas i dziś upiekłam z niego chleb. Przez 4 dni zakwas był bardzo leniwy i już się bałam, że nic z niego, ale wziął się do życia i chleb wyszedł REWELACYJNY.  Pozdrawiam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Aniu cieszę się, że robisz

    Zgłoszony przez ElaK na marca 24, 2013 at 07:47.

    Aniu cieszę się, że robisz zakwas i pieczez chlebki na zakwasie  tmrc_emoticons.)  Własne wypieki są dużo zdrowsze a zapach w domu jest super gratisem  tmrc_emoticons.D   tmrc_emoticons.D  Oczywiście można go zmieniać wg własnych upodobań, ja też tak robię z wieloma przepisami  tmrc_emoticons.)  Chleb orkiszowy też często piekę  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


     Smile 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu przepis na zakwas i chleb

    Zgłoszony przez AniaJ. na marca 23, 2013 at 07:22.

    Elu przepis na zakwas i chleb genialny. Ja zmodyfikowalam troszke i zrobila chleb z maki orkiszowej wyrosl pieknie i jest pyszny. Zakwas tez mimo ze nie trzymalam sie scisle przepisu jest super. pozdrawiam  tmrc_emoticons.)

    'Jestes tym co jesz'

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ilonaw jeżeli obawiasz się,

    Zgłoszony przez ElaK na stycznia 27, 2013 at 22:03.

    Ilonaw jeżeli obawiasz się, że chleb nie wyrośnie to oprócz zakwasu dodaj 5-10 g świeżych drożdży. Ja na początku też tak robiłam. Pozdrawiam  tmrc_emoticons.)  Daj znać jak Ci poszło pieczenie tego chlebka i jak smakował.  tmrc_emoticons.D  Zapach cudowny, gwarantuję  tmrc_emoticons.D  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


     Smile 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzisiaj mój zakwas ma 5 dni,

    Zgłoszony przez ilonaw na stycznia 27, 2013 at 11:41.

    Dzisiaj mój zakwas ma 5 dni, jutro piekę mój pierwszy chleb żytni na tym zakwasieCooking 6  zobaczymy jak wyjdzie, trochę się obawiam że nie wyrosnie tak jak trzeba , bo mam młody zakwas  tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • chlebek upieczony. Wyszedł

    Zgłoszony przez lidien na listopada 8, 2012 at 11:10.

    chlebek upieczony. Wyszedł niski bo rozłożyłam ciasto na dwie keksówki. Rósł cały dzień w podgrzanym piekarniku, lekko się tylko podniósł i już straciłam nadzieję, że coś z tego wyjdzie. Ale po upieczeniu chlebek zjadliwy tmrc_emoticons.)  Będę trwała dalej w tych wypiekach tmrc_emoticons.)[[wysiwyg_imageupload:91:]]

    Lidia

    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Lidio zostawienie zakwasu

    Zgłoszony przez ElaK na listopada 6, 2012 at 11:09.

    Lidio zostawienie zakwasu jeden dzień dłużej na pewno mu nie zaszkodzi. Myślę, że możesz go jutro nie dokarmiać, tylko zamieszać i zacząć wyrabiać ciasto na chleb  tmrc_emoticons.)  Gdybyś jednak nie miała czasu dłużej to schowaj go do lodówki a 12 godzin przed planowanym pieczeniem wyjmij i postaw w ciepłym miejscu, dodaj 2 łyżki mąki + 2 łyżki wody ciepłej; po 3 godzinach powtórz to samo; i po kolejnych 3-4 jezcze raz. Potem odczekaj kolejne 4 godziny i dopiero wtedy wyrabiaj ciasto. Daj znać jak już upieczesz chleb  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


     Smile 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jutro przypada mi pieczenie z

    Zgłoszony przez lidien na listopada 6, 2012 at 08:44.

    jutro przypada mi pieczenie z zakwasu. ale nie będę mogła się tym zająć. czy mogę go przetrzymać jeden dzień dłużej? wtedy przed pieczeniem go dokarmiać czy już nie ma takiej potrzeby? 

    Lidia

    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Lidio zamieściłam przepisy na

    Zgłoszony przez ElaK na listopada 5, 2012 at 12:25.

    Lidio zamieściłam przepisy na zakwas pszenny http://www.przepisownia.pl/przepisy/zakwas-pszenny/447089  i chleb pszenny pieczony na tym zakwasie  http://www.przepisownia.pl/przepisy/chleb-na-pszennym-zakwasie/447099 

    Daj znać jak Ci się udały pierwsze wypieki z nowego zakwasu. Pozdrawiam  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


     Smile 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dziękuję za informacje, na

    Zgłoszony przez lidien na listopada 5, 2012 at 11:05.

    dziękuję za informacje, na pewno się przydadzą tmrc_emoticons.) piekłam już kilka razy chlebki na zakwasie, ale co człowiek to inne porady odnośnie pozostawiania zakwasu. moja Mama np. zawsze bierze cały zakwas a pozostawia jedynie część ciasta do następnego pieczenia. jednakże robiłam tak ale ten sposób nie wydał mi się zbyt dobry, bo po jakimś czasie jakby ten zakwas nie pracował. tym razem wypróbuję ten drugi sposób - właściwy? tmrc_emoticons.) 

    może źle wykonywałam przepisy, bo nie wiedziałam że ciasto ma być rzadkie, i pewnie dlatego mi się nie udawały wypieki tmrc_emoticons.(

    Lidia

    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Lidio cieszę się, że

    Zgłoszony przez ElaK na listopada 5, 2012 at 10:33.

    Lidio cieszę się, że zdecydowałaś się na produkowanie własnego zakwasu i pieczenie chleba.  tmrc_emoticons.)  Takie pieczywo ma niepowtarzalny smak a aromat pieczonego chleba w domu napewno ten dom ubogaca  tmrc_emoticons.)  Jak już zaczniesz to nie będziesz kupowała chleba w piekarni, bo nie będzie Wam tak smakował jak własny. A teraz odpowiedzi:

    1. Ja najczęściej piekę chleb wg przepisu http://www.przepisownia.pl/przepisy/chleb-codzienny-na-zakwasie-%C5%BCytnim/443823  

    2. Zakwas pszenny wykonuje się bardzo podobnie. Wpiszę pszepisy na zakwas pszenny i chleb, który z niego piekę.

    3. Na chleby na zakwasie mam inne przepisy niż na chleby drożdżowe. Nie ma takiego prostego przeliczenia, żeby drożdże i wodę/kefir/maślankę... zastąpić zakwasem. Poza tym ciasto na chleby drożdżowe jest bardziej "zwarte", można je wyjąć z naczynia a na chleby na zakwasie ciasto jest żadsze, trzeba je z naczynia wylać i resztę dobrze wygarnąć kopystką. Takie ciasto rośnie wolno (gdy zakwas jest młody to nawet kilka godzin) zanim podwoi swoją objętość. Można mu troszkę pomóc i do tych pierwszych wypieków dodać 5-10g drożdży. Im zakwas jest starszy, tym mocniejszy, tzn, ciasto ładnie wyrasta i nie jest takie "zbite" a chleb po upieczeniu z ładnymi, równymi dziureczkami i taki sprężysty  tmrc_emoticons.)  

    Mam nadzieję, że trochę Ci pomogłam  tmrc_emoticons.)  Jak masz jeszcze jakieś pytania to pisz, chętnie podzielę się swoim doświadczeniem. pozdrawiam i życzę smakowitych wypieków   Cooking 7  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


     Smile 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • robię swój pierwszy zakwas

    Zgłoszony przez lidien na listopada 5, 2012 at 09:52.

    robię swój pierwszy zakwas tmrc_emoticons.) dzisiaj będzie 4 dzień dokarmiania, ładnie bulgocze tmrc_emoticons.) jestem początkująca w tym temacie i mam  kilka pytań tmrc_emoticons.)

    1. czy ten zakwas można wykorzystać do pieczenia chleba tylko z mąki żytniej czy można je mieszać, alebo użyć samej pszennej? 

    2. a jak wykonać z tego zakwasu zakwas pszenny? 

    3. czy są jakieś propopcje uniwersalne ile zakwasu bierzemy np. na 500g mąki chodzi mi o to czy przepisy na chleby na drożdżach można zastąpić drożdże zakwasem i jak obliczać wtedy proporcje zakwasu i wody

    jeśli znasz jakieś cenne wskazówki dla chlebowiczów to poproszę tmrc_emoticons.)

    Lidia

    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Myślę, że można, chociaż ja

    Zgłoszony przez ElaK na października 1, 2012 at 00:22.

    Myślę, że można, chociaż ja robię z mąki zmielonej z ziaren. Żeby było podobnie to chyba powinna być to mąka typ 2000.

    Kiedyś znajoma próbowała robić z mąki typu 720? czy 750??? i mowiła mi, że ten jej zakwas miał zupełnie inny zapach niż moj. Pewnie to zależy od jakości / świeżości mąki... 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


     Smile 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a czy zakwas można zrobić z

    Zgłoszony przez lidien na września 29, 2012 at 12:25.

    a czy zakwas można zrobić z mąki żytniej? niestety nie mam całych ziaren żyta

    Lidia

    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się Grażynko, że

    Zgłoszony przez ElaK na września 29, 2012 at 12:00.

    Cieszę się Grażynko, że zrobiłaś własny zakwas  tmrc_emoticons.)  Trochę z tym zabawy ale warto poświęcić ten czas na początku, żeby cieszyć się na codzień dobrym i zdrowym pieczywem, za które nie trzeba przepłacać. Pozdrawiam serdecznie  Love  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


     Smile 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zakwas mam w lodówce na

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na września 28, 2012 at 23:06.

    Zakwas mam w lodówce na następny chlebek (bo już jeden upiekłam) Big Smile Big Smile Love Dziękuję Elu za wszystkie porady tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kombinowanie jest całkiem na

    Zgłoszony przez ElaK na sierpnia 7, 2012 at 22:31.

    Kombinowanie jest całkiem na miejscu jeśli chodzi o TM  tmrc_emoticons.)   tmrc_emoticons.)  

    Dziś 5 dzień dojrzewania Twojego zakwasu... Jutro możesz upiec chleb!

    Powodzenia!   Cooking 7

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


     Smile 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • uff  a ja pierwszy raz

    Zgłoszony przez truskawka na sierpnia 7, 2012 at 10:20.

    uff  tmrc_emoticons.) a ja pierwszy raz mieliłam ziarna, ale przynajmniej dobrze kombinowałam tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepraszam, to mój błąd w

    Zgłoszony przez ElaK na sierpnia 6, 2012 at 16:29.

    Przepraszam, to mój błąd w dokładnym opisie wykonania tego zakwasu. Te 500 g ziarna trzeba zmielić w dwóch porcjach! Zaraz poprawię. Nie sądzę żeby to była wina ostrzy, mój TM ma już 3,5 lat i noże cały czas tną doskonale  tmrc_emoticons.) Ale nigdy nie mielę więcej ziarna jak 300gram. Jeszcze raz przepraszam  tmrc_emoticons.~  Niektóre czynności wykonywane codziennie tak wchodzą w krew, że wydają się oczywiste.

    Pozdrawiam

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


     Smile 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wstawiłam zakwas, dziś już

    Zgłoszony przez truskawka na sierpnia 6, 2012 at 11:33.

    Wstawiłam zakwas, dziś już czwarty dzień. Niepokoi mnie jedna sprawa, ziarno bardzo słabo mi się zmieliło, wstawiłam jeszcze raz na minutę, ale też nie było zadowalającego rezultatu. Podzieliłam więc ziarno na dwie części i ponownie zmieliłam, myślę, że teraz bedzie dobrze. Czy to może byc wina ostrzy? Mój TM ma dopiero 3 lata.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Popieram wszystko , co

    Zgłoszony przez veronicab71 na lipca 19, 2012 at 11:09.

    Popieram wszystko , co naturalnetmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)  Przepis podobny do mojego, tyle, ze Ty uzywasz jogurtu, a ja miodu. A chlebki, bulki, nawet niektòre ciasta, maja niezapomniany smak i zapach... to fakttmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleby na zakwasie bez

    Zgłoszony przez Karolinad2 na lipca 18, 2012 at 12:23.

    Chleby na zakwasie bez drożdży to najwspanialsze i najzdrowsze pieczywo jakie istnieje. Chleb na zakwasie piekłam latami, zastanawiam się czy w TM taka sztuka by się udała? I czy jest jej sens z uwagi na wielkość garnka - ale jak ktoś wypróbuje to chętnie dołącze potem tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze