 
                                            
                                     
                                    Składniki
PASZTET
- 120 g jabłka
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy
- 80g płatków owsianych
- 20g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
- 120 g oleju lub oliwy
- 250g pieczarek
- sól, pieprz do smaku
- ulubione zioła wg.uznania
- 400 g suchej białej fasoli
- 200 g cebuli
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1.Fasolę zalać wodą i odstawić na noc, następnego dnia wypłukać - 2.Fasolę przełożyć do naczynia, dodać ok.800 g wody i gotować 50 min /90*C /obr.soft, - 10 minut przed końcem dodać ½ łyżeczki soli - Ugotowaną fasolę przecedzić, przelać zimną wodą - 3.Do wypłukanego naczynia włożyć cebulę i czosnek, posiekać 5 s. / obr.5 - 4.Dodać 40 g oleju i dusić 5 min / Varoma / obr.1 - 5.Dodać pieczarki i jabłko, rozdrobnić 5 s. / obr. 4, dusić 7 min / 100*C / obr.2 - 6.Dodać fasolę i resztę składników + 80 g oleju i miksować pomagajac kopystka -na jednolitą masę 1-1,5 min. /obr.9; - 7.Piekarnik rozgrzać do 180*C (góra-dół), formę natłuścić olejem, posypać płatkami owsianymi lub mąką ryżową, przełożyć masę, wyrównać wierzch łyżką maczaną w wodzie. - 8.Piec ok.40 minut. W połowie czasu można przełączyć tylko na grzanie dolne, żeby wierzch nie był spieczony. 
PASZTETU
Porady
Gdy całkiem ostygnie wyjąć z foremki i wstawić do lodówki.
Kroić najlepiej następnego dnia.
Pyszny jest z sosem tatarskim, pastą ajvar lub ćwikłą.
Część pieczarek możemy zastąpić suszonymi grzybami leśnymi, namoczonymi na noc tak jak fasola i ugotowanymi.
[[wysiwyg_imageupload:1835:]]
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                                                                                                                     
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Mam pytanie ile dokładnie dodajecie oleju, w składnikach jest 120g, w przepisie +80g. Dajecie 120? 80? Czy 200?
Wyjątkowo smaczny pasztet. Dzięki za przepis ))
))
            
Przepis Super pasztecik wyśmienity. Ja dodałam trochę gałki muszkatołowej i mielonego kardamonu. Fasolę po namoczeniu ugotowałam z szybkowarze 30 min. Polecam jeśli ktoś posiada
 
            
Dzięki za przepis
Potwierdzam, pasztet pierwsza klasa. Również miałem problem z dogotowaniem do miękkości fasoli, półtwardą po 2h gotowania potraktowałem turbo i problem się rozwiązał
Całej rodzinie smakowało i na pewno powtórzę.
pasztet jest przepyszny!!!
Pycha 
            
Polecam. Bardzo dobry.
WOW!!!!!!!!!!!!!!!
To jest pyszne Dziekuje. Fasola po 60 min była nadal twarda ale postanowiłem ją zmielić i sie udało
 Dziekuje. Fasola po 60 min była nadal twarda ale postanowiłem ją zmielić i sie udało  
            
Przetestowane, wyszło bardzo smaczne, chociaż wprowadziłam kilka modyfikacji, np. dodałam sporo słodkiej i ostrej papryki, pieprzu i kolendry. Ilość wyszła zatrważająca, ale myślę, że sobię z nią poradzę Co do gotowania fasoli, to po około 18 godzinach namaczania ja gotowałam 80 min. Dalej była twardawa, ale dalsze gotowanie sobie odpuściłam i podczas mieszania całości potraktowałam ją obrotami 10 i turbo. Pomogło. Może to zależeć od samej fasoli, moja została kupiona w Lidlu.
 Co do gotowania fasoli, to po około 18 godzinach namaczania ja gotowałam 80 min. Dalej była twardawa, ale dalsze gotowanie sobie odpuściłam i podczas mieszania całości potraktowałam ją obrotami 10 i turbo. Pomogło. Może to zależeć od samej fasoli, moja została kupiona w Lidlu.