


Składniki
SAŁATKA
- 20 g gęstego jogurtu naturalnego
- 30-40 g soku z cytryny, lub octu winnego
- 1/2 łyżeczki soli
- 30 g musztardy ostrej, np. Rosyjskiej
- 70 g majonezu wykonanego w TM
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki kolorowego pieprzu, -świeżo zmielonego
- 3 ząbki czosnku
- 80 g cebuli
- 150 g ogórków konserwowych
- opcjonalnie: cząber, tymianek
- 1 Pęczek pietruszki
- 150 g fasoli "Jasiek", -tej największej, białej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.Fasolę zalać wodą i odstawić na noc, następnego dnia wypłukać
2.Fasolę przełożyć do naczynia, dodać ok.800 g wody i gotować 50 min /90*C /obr.soft,
10 minut przed końcem dodać ½ łyżeczki soli
Ugotowaną fasolę przecedzić, przelać zimną wodą
3.Naczynie wypłukać i osuszyć.
4.Natkę pietruszki (same listki) posiekać 3 s / obr. 6
5.Dodać czosnek i cebulę przekrojoną na pół i posiekać 5 s. / obr.5
6.Dodać ogórki, poszatkować 3-4 s. / obr.3,5
7.Dodać resztę składników i wymieszać 6-10 s. / obr.
"Obroty wsteczne" 3
8.Dodać fasolę i delikatnie wymieszać kopystką
SAŁATKA WIGILIJNA
Porady
Fasola w tej sałatce symbolizuje dobrobyt, dlatego potrzebujemy tej największej odmiany Kto zje największe ziarnko fasoli temu w nadchodzącym roku będzie się dobrze działo
Do sałatki można dodać czarne oliwki, grzybki marynowane...
[[wysiwyg_imageupload:1923:]]
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Elu sałatka wyszła pyszna
dodałam jeszcze grzybki marynowane
dziękuje za przepis pozdrawiam 
Elu sałatka pyszna
właśnie ją zrobiłam
mniam mniam
bedzie także gościła na świątecznym stole 
Elu - cieszę się, że i ja coś dla siebie znalazłam wśród przepisów (oczywiście cukier sobie daruję, wolę dodać jabłko
" alt="
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/bigsmile.png" width="19" height="19">)
Beatko, żeby to była prawda...
Sałatkę polecam
Ciekawy pomysł-i mak i fasola ,nie będę wiedziała co z bogactwem robić

Gabrysiu, taki sposób podania fasolki jest z konkretnym smakiem
Najlepiej zrobić ją kilka godzin przed zjedzeniem, żeby te smaki się "przegryzły"
Wtedy jest najlepsza
Elu, sałatka do zrobienia. Fasolkę Jaś na wigilię jemy polaną tylko roztopionym masełkiem. Teraz może być sałatka.

fajna propozycja na sałatkę na święta przetestuje
Grażynko łuski u mnie też się zbiera
Wszystkie te przesądy traktujemy oczywiście na wesoło
To tylko taka tradycja, bo jak się człowiek nie narobi, to nie zarobi
A sałatkę ze śledzi i buraczków robię z soczewicą i kukurydzą