3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

WODA FERMENTACYJNA (baza do wypiekow drozdzowych)


Wydrukuj:
4

Składniki

WODA FERMENTACYJNA (baza do wypiekow drozdzowych)2 szt. daktyli lub innych owocow 50 g cukru 1 litr letniej wody 1 duza butelka z zamknieciem spreyznowym

  • 6
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Do Closed lid Termomix wlac wode, wsypac cukier i ustawic naczynie na 3 min/37°C/2Counter-clockwise operation wode przelac do butelki dodac daktyle. Zamknac butelke i odstawic na 8 dni. W ciagu tego czasu 2 x dziennie potrzasac butelka aby zapobiec plesnieniu. Po tym czasie woda jest gotowa, przelac wode do czystej butelki, daktyle wyrzucic, można uzyc jako baze do zrobienia kwasu na chleb lub pizzy wode fermentacyjna wymieszac z czescia maki i pozostawic na noc, mozna rowniez przechowywac w lodowce przez kilka miesiecy.

    Jest to organiczna woda fermentacyjna zdolna uniesc ciasto i zastapic drozdze. Doskonale się nadaje do wypiekow slonych jak i slodkich szczegolnie polecana dla ludzi z Candida, lub nietolerancja drozdzy.

    Na bazie tej wody fermentacyjnej zrobilam zakwas do chleba: 200 g wody fermentacyjnej + 3 lyzki maki zytniej, po tym czasie mozna juz zakwas uzyc do pieczenia chleba lub wstawic do lodowki i uzywac w razie potrzeby, ale rowniez i zakwas na zurek: 800 g wody fermentacyjnej + 3 lyzki kopiaste maki zytniej pelnoziarnistej, dodac 2 zabki czosnku, ziele angielskie i lisc laurowy, odstawic w cieple miejsce na 2-3 dni, na gotowym zakwasie ugotowac zurek slaski.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy