3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wielkanocne zajączki drożdżowe (bułki pszenne)


Wydrukuj:
4

Składniki

7 porcja/porcje/porcji

zaczyn

  • 30 g świeżych drożdży (pokruszone)
  • 5 łyżek letniego mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 10 g cukru

ciasto właściwe

  • 550 g mąki pszennej
  • 150 g letniego mleka
  • 100 g letniej wody
  • 30g Miękkiego masła
  • jajko
  • łyżeczka soli
  • 6
    1h 35min
    Czas całkowity 1h 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy zaczyn mieszając w miseczce* wszystkie jego składniki, a następnie odstawiając go pod przykryciem na 15 minut, żeby uaktywnić drożdże (zaczyn powinien zwiększyć w tym czasie swoją objętość).
  2. Do naczynia wlewamy mleko i wodę, a następnie dodajemy pozostałe składniki oraz zaczyn. Całość wyrabiamy 3min/Ciasto, a następnie przekładamy ciasto na stolnicę, zagniatamy w kulkę i wkładamy do miski wysmarowanej cienko tłuszczem. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce** na 45min (ciasto powinno znacząc urosnąć).
  3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną cienko mąką i dzielimy na 7-8 części - każda część będzie potrzebna do przygotowania jednego zajączka (tj. jednej bułki).
  4. Z każdej części wydzielamy dwa elementy: jedną dużą część (4/5 całości) i jedną małą (1/4 całości). Z dużej części formujemy kulkę, którą delikatnie spłaszczamy i układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - to będzie nasz tułów. Małą kulkę dzielimy ponownie - tym razem na 2/3 i 1/3. Z większej części ponownie formujemy kulkę i doczepiamy do tułowia - to będzie głowa. Z mniejszej kulki odrywamy dwa małe kawałki (jeden wielkości ziarnka grochu, drugi trochę większy) - mniejszy doczepiamy jako nosek, większy z tyłu jako ogon. Z pozostałej części formujemy dwa ruloniki, które spłaszczamy i doczepiamy jako uszy. Można dodatkowo uszy docisnąć wzdłuż wykałaczką tworząc wgłębienia. Wykałaczką również robimy wgłębienie na pyszczek i - ewentualnie - wąsy. Oczy robimy z dwóch ziarenek czarnego pieprzu.
  5. Króliczki odstawiamy jeszcze na 15 min (musi być między nimi odległość, bo jeszcze urosną), a następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180st (góra-dół) i pieczemy 25min.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

*można to zrobić w TM (3min/37st/obr.2)
** ja owijam miskę kocem lub wstawiam ją do piekarnika, który wcześniej rozgrzałam do 40st i wyłączyłam, pozostawiając chylone drzwiczki


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy