3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wegański chleb bezglutenowy


Wydrukuj:
4

Składniki

15 kawałek/kawałki/kawałków

Wegański chleb bezglutenowy

  • 110 gramów biały ryż basmati
  • 110 gramów brązowego ryżu
  • 80 gramów mąki jaglanej
  • 40 gramów mąki z ciecierzycy
  • 140 gramów mąki kukurydzianej
  • 2 czubate łyżki nasion chia, mielonych
  • 40 gramów nasion, chia, słonecznik, siemię lniane(plus do posypania)
  • 80 gramów płatków owsianych, bezglutenowych
  • 1-2 łyżek cukru
  • 420 gramów wody
  • 20 gramów świeżych drożdży
  • 1-2 łyżeczek soli morskiej
  • 30 gramów Oleju ryżowego, (lub innego)
  • 1 łyżki octu jabłkowego
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Umieszczamy 2 rodzaje ryżu Closed lid i mielimy 1min/obr 9(pomijamy ten krok jeśli mamy gotową mąkę)

    Dodajemy mąkę jaglaną, z cieciorki, mąkę kukurydzianą nasiona, cukier, mielone chia i mieszamy 10sek/obr 4. Przekładamy do innego naczynia.
    Wkładamy drożdże, wlewamy wodę i podgrzewamy 1min/37°/obr 1.
    Dajemy mieszankę mąk i resztę składników - sól, ocet olej i mieszamy 20sek/obr 5. Przekładamy miksturę do podłużnej foremki wysmarowanej olejem(opcjonalnie posypujemy na wierzchu mieszanką nasion) i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu 30-45 min. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180° przez 40-45min. Podawać po ostygnieciu.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

jeśli nie mam podanych mąk używam innych, które akurat mam.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy