Tu jesteś:
4
Składniki
10 kawałek/kawałki/kawałków
- 2 łyżeczki soli
- 400 g mąki orkiszowej
- 600 g wody
- 4 łyżki Sody spożywczej
- sól gruboziarnista, do posypania
- 40 g świeżych drożdży
- 400 g woda
- 200 g mąki owsianej
-
6
-
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, podgrzać 2 min/37°C/obr. 2.
- Dodać mąkę orkiszową i owsianą, sól, wyrobić 2 min 30 s/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" . Ciasto włożyć do miski, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, do momentu, aż zwiększy objętość dwukrotnie (około 30 minut).
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Podzielić ciasto na 10 równych części, na oprószonej mąką powierzchni rozwałkować każdą z części na długi wałek (60 cm), cienki na końcach, a gruby na środku. Aby uformować precla, należy chwycić obydwa końce, spleść 2 razy i przykleić końce na grubszą część wałeczka.
- W garnku (Ø 20 cm) zagotować wodę z sodą spożywczą. Kolejno wkładać precle łyżką cedzakową do gotującej się wody na 30 - 60 sekund, następnie układać je na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Posypać solą gruboziarnistą i piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 200°C przez 15 minut. Przed podaniem pozostawić do ostygnięcia na kilka minut. Podawać na ciepło lub na zimno.
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzbłędny jest tytuł przepisu -
błędny jest tytuł przepisu - orkisz jest zbożem glutenowym! Tak wiec przy użyciu mąki orkiszowej nigdy nie uzyskamy dania bezglutenowego! A nasz krajowy owies jest zanieczyszczony glutenem. Mąka owsiana musi być certyfikowana by była bezglutenowa (z przekreślonym kłosem).