3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wariant Chleb na zakwasie (chleb pszenno-żytni bez drożdży)


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Na chlebek potrzebujemy

  • 300 g mąki pszennej, typ 650
  • 430 g wody, letniej
  • 1 łyżeczek soli
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 250 g mąki żytniej pełnoziarnistej, typ 2000
  • 150 g zakwasu żytniego, przygotowanego wcześniej, np. 5-ciodniowego
  • 6
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Zakwas- musimy przygotować wcześniej samodzielnie lub poprosić zaprzyjaźnioną osobę :)
  1. Zakwas zrobiłam z przepisu - wykorzystałam go 5tego dnia, stąd dałam 150g, gdyby był starszy (z lodówki) chleb powinien się udać jeśli użyjemy 100 g zakwasu)

    "ZAKWAS ŻYTNI CHLEBOWY NAJPROSTSZY"

  2. Do naczynia miksującego wrzucamy wszystkie składniki, Wyrobiamy 4 min. Closed lidDough modenie przykrywamy miarką. Ciasto wychodzi klejące.

  3. Foremkę (keksówka ok. 30 cm) smarujemy tłuszczem (może być olejem) i wysypujemy pszenną maką. Ciasto przekładamy do formy, odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 2-4 h, potem zwilżamy wodą wierzch (dzięki temu skórka będzie chrupiąca) i wstawiamy do zimnego piekarnika ustawiając 200 st. ok 40 min, następnie 180 st. ok 20 min. 

    Gotowe!

  4. Można dodać ulubione dodatki- czarnuszkę, kminek, czosnek niedźwiedzi itp.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy