





Składniki
Ciasto
- 400 gramów mąki
- 20 gramów drożdży świeżych
- 5 gramów cukru ( 1 lyzeczka)
- 1/2 lyzeczki soli
- 100 gramów miekkiego masla lub margaryny
- 250 gramów mleka
Nadzienie
- 300 gramów sera feta
- 2 jaja kurze
- 100 gramów miekkiego masla lub margaryny ( stopionego ) do posmarowania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Ciasto: do
"Blokada naczynia miksującego" wlozyc mleko, margaryne, drozdze, cukier: 2,5min / 37° / obr 2. Dodac make i sòl: 2min /
"Ciasto" . Przelozyc do miski, zostawic do wyrosniecia (az podwoi objetosc). Wyrobic chwilke, podzielic ciasto na 5 czesci. Kazdy rozwalkowac, jak na zdjeciu, posmarowac farszem, zwinac w rulonik, pokroic, jak na zdjeciu. Poukladac w okraglej foremce, wg zdjecia. Zostawic do wyrosniecia. Posmarowac roztopiona margaryna, piec w goracym piekarniku: 200° / ok. 30-40min ( do zrumienienia).
Nadzienie: do
"Blokada naczynia miksującego" wlozyc fete: 5sek / obr 4. Dodac jajka : 10sek /
"Obroty wsteczne" / obr 4.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Jestem świeżą uzytkowniczką TM i nie wszystko mi wychodzi (lub smakuje), mimo, że robię zgodnie z przepisem. Ale ten chlebek jest rewelacyjny i rewelacyjnie się prezentuje na stole przez swoją formę. Powinien się znaleźć w książce z przepisami użytkowników wydawanej przez TM!!! Przy stole słychac było tylko ochy i achy. Dodałam 1 jajko i garść ziemniaków puree z obiadu (tak mi kiedyś poradziła Pani, która sprzedawała mi TM, że wtedy ciasto jest dłużej miękkie). Zarówno na ciepło jaki i na następny dzień smakowało świetnie. W planach mam farsz grzybowy.
Ciesze sie Elu

Veroniko, wczoraj upiekłam do grilla
Pyszny, smakował wszystkim
Dzięki za przepis
[[wysiwyg_imageupload:667:]]
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Swietnie
Buziaki

chlebek pycha
zrobiłam wczoraj do grila i już go nie ma
pozdrawiam 
Ciesze sie Aniu, ze smakuje
Buziaki

Jak tylko kupie fete, to zabieram się za pieczenie chlebka
Pyszności
właśnie wyjełam chlebek z pieca, pachnie niesamowicie
dziekuję za przepis 
Ciesze sie kochanie, ze smakuje
Na mecz, do piwka, w sam raz
Buziaczki

Chlebek pyszny, zrobiłam dzisiaj na meczyk
polecam wszystkim, naprawdę warto. Następnym razem zrobię wersję na slodko, napewno tez będzie dobra. Dzięki Słoneczko 