Tu jesteś:
4
Składniki
4 osoba/osoby
Szybki chleb pszenno-razowy z zielonym pieprzem
- 50 g drożdży świeżych
- 2 łyżeczki cukru
- 400 g wody
- 150 g mąki żytniej typ 720
- 350 g mąki pszennej typ 650
- 50 g otrębów owsianych lub płatów owsianych
- 2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
- 2 łyżeczki soli
-
6
2h 20min
Czas całkowity 1h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
5
Przygotowanie
- Wsypuję drożdże do misy, dodaję cukier i wodę. Ustawiam temp.37 obroty 2 czas 2,5 minuty.
- Następnie dodaję mąkę, otręby, pieprz i sól. Czasem dodaję garstkę sezamu lub zamiast pieprzu inne smakowe dodatki tj. kminek lub czarnuszka. Ustawiam
"Ciasto" czas 3 minuty.
- Długą podłużną blaszkę keksówkę (35 cm) natłuszczam, wlewam tam ciasto ( ciastko jest dość rzadkie) i odstawiam w ciepłe miejsce. Czekam aż wyrośnie na tyle że wyjdzie mi lekko ponad poziom blaszki. U mnie zajmuje to mniej więcej czas nagrzania piekarnika do 200 C.
- Chleb piekę 40-50 minut w 200 C. Do momentu uzyskania preferowanego stopnia wypieczenia.
Smacznego
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz