3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Szybki chleb na śniadanie


Wydrukuj:
4

Składniki

Szybki chleb na śniadanie

  • 220 gramów wody
  • 20 gramy drożdży świeżych
  • 1 łyżeczki cukru
  • 270 gramów maki pszennej chlebowej
  • 100 gramów mąki razowej typ 1850
  • 1 łyżek oleju
  • 3/4 łyżki soli
  • 1 łyżki czarnuszki, opcjonalnie
  • 6
    11h 0min
    Czas całkowity 10h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

    Chlebek szybki na śniadanie jest modyfikacją przepisu na bułki dla zabieganych, Najszybszy sposób na świeży chlebuś rano.
  1. Wieczorem wyrabiamy ciasto , zajmie nam to około 5 minut, Do naczynia Closed lid dajemy drożdżę, cukier i wodę ,2 min,Gentle stir setting1.
    Nastepnie dodajemy resztę składników, 3 min Dough mode. Wyjmujemy na posypany mąką blat, formujemy chlebek i wkładamy do feremki posmarowanej olejem - ja uzywam silikonowej. Przykrywamy folia alminiową lub sciereczką i wkładamy do lodówki na noc.

    A rano wkładamy do zimnego piekarnika , temp. 200 stopni , czas pieczenia 1 godzina, Czas i temperatura pieczenia tak naprawdę zależy od rodzaju piekarnika i upodobań, ja lubię mocno przypieczony z chrupiacą skórką.
10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy