3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Szybki chleb domowy na kefirze


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

na chleb

  • 15 g otrębów pszennych
  • 130 g wody
  • 350 g kefiru, najlepiej gęstego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 20 g siemienia lnianego
  • 70 g płatków owsianych górskich zwykłych
  • 130 g mąki żytniej
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 9 g suchych dożdży
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 460 g mąki pszennej typ 650
  • 6
    1h 10min
    Czas całkowity 1h 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
5

Przygotowanie

    Chleba
  1. Do naczynia wlać kefir, wodę, wsypać drożdże i cukier. Podgrzać 2,5 min/ 37*C/obr. 2.

  2. Wsypać pozostałe składniki. Wyrobić 3 min/Closed lid/Dough mode.

  3. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy (12x30 cm) i wysypanełpłatkami owsianymi. Powierzchnię chleba wygładzić dłonią zwilżoną wodą. Odstawić w ciepłe miejsce, aż chleb wyrośnie nieco ponad formę.

  4. Ostrym nożem moczonym w wodzie naciąć chleb na środku. Wstawić do piekanika nagrzanego do 150*C. Podkręcić temperaturę do 180*C. Piec 35 min w takiej temperaturze, a następnie zmniejszyć na 160* i piec jeszcze 15 min. Po wyjęciu chleb posmarowac wodą i wystudzić na kratce.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Chleb ma niepowtarzalny smak, mnie przypomina taki wiejski, pieczony przez moją babcię (tylko, że ona jeszcze dawała kminek).


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Trzymam kciuki żeby się udał

    Zgłoszony przez Meg na listopada 24, 2014 at 16:51.

    Trzymam kciuki żeby się udał i posmakował tmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • U mnie ten chlebek dzisiaj

    Zgłoszony przez iwonka_sz na listopada 24, 2014 at 12:55.

    U mnie ten chlebek dzisiaj pieczony jest pierwszy raz. Właśnie wyrasta. Big Smile Już nie mogę się doczekac...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jako nowicjuszce chlebek

    Zgłoszony przez KatarzynaM na listopada 23, 2014 at 20:42.

    jako nowicjuszce chlebek wyrosl nawet dobrze bo nie dodalam ani octu ani zakwasu (dopiero rosnie) tmrc_emoticons.) sle smakuje super dzieki za przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dodaję do wypróbowania

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na czerwca 24, 2014 at 17:01.

    dodaję do wypróbowania tmrc_emoticons.) Napiszę jak wyszedł i jak będzie smakował

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się bardzo, że

    Zgłoszony przez Meg na października 18, 2013 at 13:38.

    Cieszę się bardzo, że smakował. Ja dodaję ocet, bo za często nie robię zakwasutmrc_emoticons.) Pozdrawiamtmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja też wypróbuję i  wtedy

    Zgłoszony przez gabi49 na października 17, 2013 at 23:10.

    Ja też wypróbuję i  wtedy napiszę komentarz. tmrc_emoticons.) Dodałam do swoich kolekcji. tmrc_emoticons.)

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jeszcze odnośnie tego chleba,

    Zgłoszony przez Ann77 na października 17, 2013 at 22:40.

    Jeszcze odnośnie tego chleba,

    chciałam dodać,że uzyłam świeżych drożdży(40g) bo nie miałam suchych, a zamiast octu balsamicznego dodałam 2 duze łyzki zakwasu chlebowego z innego wypieku chleba, i naprawde był smaczny.. 

    mozna sobie i taka wersje wypróbowac Cooking 7

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny chlebek

    Zgłoszony przez Ann77 na października 17, 2013 at 22:29.

    Świetny chlebek !!!

    rewelacyjny, niepowtarzalny smak i aromat, a wyrósł jak tylko się dało Big Smile

    na pewno na dłużej zagości w naszym menu..

    pozdrawiam serdecznie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fajny chlebek.Mieszane - z 

    Zgłoszony przez smoczek na września 18, 2013 at 14:11.

    Fajny chlebek.Mieszane - z  różnych mąk są nie tylko wartoścowsze,ale  również smaczne tmrc_emoticons.;) Do wypróbowania.Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • U mnie w domu bardzo

    Zgłoszony przez Meg na września 18, 2013 at 13:33.

    U mnie w domu bardzo posmakowałtmrc_emoticons.) A wymyślony tak na szybkotmrc_emoticons.) Polecam wypróbowaćtmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kolejny chlebek do kolekcji

    Zgłoszony przez magi1 na września 16, 2013 at 21:26.

    Kolejny chlebek do kolekcji tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze