Tu jesteś:
4
Składniki
8 porcja/porcje/porcji
Rogaliki śniadaniowe
- 130 gramów mleka, plus dodatkowa ilość do posmarowania rogalików
- 140 gramów wody
- 25 gramów drożdży świeżych
- 1 łyżeczki cukru
- 620 gramów mąki pszennej, typ 550, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 2 jajka
- 38 gramów oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia naczynia
- 1 łyżeczki soli
- mak, opcjonalnie
- ziarna sezamu, opcjonalnie
-
6
1h 50min
Czas całkowity 1h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
5
Przygotowanie
- Dodać mąkę, jaja, olej oraz sól. Wyrobić ciasto
"Ciasto" 4 min. W międzyczasie natłuścić miskę niewielką ilością oleju.
- Wyrobione ciasto przełożyć do natłuszczonego naczynia, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1h.
- Przełożyć ciasto na oprószony mąką blat. Spłaszczyć i rozwalkować na grubość ok 6-8mm.
- Podzielić ciasto na 8 kawałków, tak aby powstały trójkąty (jak przy podziale okrągłej pizzy) i uformować rogaliki rolując poszczególne kawałki ciasta od podstawy trójkąta do jego wierzchołka.
- Ułożyć rogaliki na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez około 20 minut.
- Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do 190⁰C. Rogaliki posmarować mlekiem (można użyć również rozmąconego jajka) i opcjonalnie posypać makiem lub sezamem.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 20 minut.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Zamiast mleka do posmarowania rogalików można użyć również rozmąconego jajka.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz