3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

PLUSZKI - czyli bułeczki rosyjskie


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

  • 325 ml mleka
  • 50 g masła
  • 1,5 łyżeczki majonezu
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży (9 g) lub 18 g drożdży świeżych
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Masło roztopić czas 1min./37*C/obr.3

    Wlać mleko do masła i pogrzewać  czas 1min./37*C/obr.3

    Dodac drożdze i podgrzewać  czas 1min./37*C/obr.3.

    Dodać pozostałe składniki ciasta i połaczyć czas 4 min./Closed lid/Dough mode/.

    Odstawić na 30 min., by ciasto podrosło. Po tym czasie wyjąć je na oprószony mąką blat, podzielić na 16 części, z każdej uformować kuleczkę. Odstawić na 5 - 10 minut przykryte wilgotną ściereczką.

    Każdą kuleczkę rozwałkować na placuszek, który posmarować dowolnym nadzieniem.

    Nadzienie makowe:

    • roztopione masło
    • cukier
    • mak (suchy) 

    • Rozwałkowany placuszek smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem, a następnie makiem.

    Nadzienie serowe:

    • 400 g  twarożku 
      pół szklanki cukru pudru
    • 1 łyżka cukru waniliowego
    • 1 żółtko
    • 4 łyżki miękkiego masła
    • Twarożek zmielić czas 2 min./poz. 5. Dodac pozostałe składniki i wymieszać czas 1 min./poz.3/obroty wsteczne.

    Nadzienie orzechowe:

    • 200 g zmielonych orzechów laskowych
    • 75 g cukru
    • 3 łyżki słodkiej śmietanki 
      100 g dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
    • 1 łyżka rumu lub aromat rumowy
    • Składniki wymieszać czas 1 min./poz.3/obroty wsteczne.

    Piec 20-25 min. w 190*C (ja używam termoobiegu). 

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pyszne i efektowne. Robiłam z

    Zgłoszony przez ezj na lipca 13, 2015 at 08:52.

    Pyszne i efektowne. Robiłam z makiem, ale musze spróbowac też innych dodatków. Ułatwiłam tylko sobie trochę życie i masło, mleko, drożdże i cukier dodałam razem i podgrzewałam 3 min. Co do wywijania to dzięki zdjęciom krok po kroku poszło szybko i sprawnietmrc_emoticons.) Mam tylko pytanie czym je posmarować żeby błyszczały tak jak na zdjęciu?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bułeczki wyszły

    Zgłoszony przez 007elka na stycznia 16, 2015 at 17:30.

    Bułeczki wyszły pyszne,chrupiace i ciekawie wyglądają.wykręcaniie zajmuje trochę czasu,ale warto dla efektu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :)Smakowitość tylko nie

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na maja 7, 2013 at 10:45.

    tmrc_emoticons.)Smakowitość tylko nie bardzo wiem do czego tu jest majonez? Cooking 1

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Faktycznie przepis gdzieś

    Zgłoszony przez magi1 na listopada 8, 2012 at 18:01.

    Faktycznie przepis gdzieś umknął, bułeczki wyglądają pysznie, muszę je zrobić wkrótce tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzięki Waszym komentarzom i

    Zgłoszony przez ElaK na listopada 8, 2012 at 12:35.

    Dzięki Waszym komentarzom i ja dostrzegłam ten przepis (dopiero teraz)  tmrc_emoticons.)  Robiłam wczoraj, majonezu nie dodawałam, tylko gęstą śmietanę. "Wywijanie" tych bułeczek nie jest proste, ale wierzę że trening czyni mistrza i następnym razem będzie lepiej  tmrc_emoticons.)  Smak jest super ale lepiej wałkowało mi się ciasto z przepisu na serce. Serca upiekłam z nadzieniem serowym z tego przepisu a pluszki z dżemem brzoskwiniowym i posypałam bułeczki pestkami z dynii. 

    [[wysiwyg_imageupload:93:]]

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


     Smile 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :)Veronico ja nie kwestionuję

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na listopada 2, 2012 at 05:04.

    tmrc_emoticons.)Veronico ja nie kwestionuję tego majonezu tmrc_emoticons.;) tylko jestem ciekawa po co : Cooking 1 czy tylko poprawia smak czy jeszcze jakoś inaczej działa Glasses , bo być może przy modyfikacji jakiś przepisów można byłoby to wykorzystać Cooking 4

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Haniu, majonez jest :)  Mam

    Zgłoszony przez veronicab71 na listopada 1, 2012 at 22:32.

    Haniu, majonez jest tmrc_emoticons.)  Mam te strone internetowa z wszystkimi przepisami "wlascicielki", w moich ulubionych. Zgadza sie, majonez jest w skladnikach tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wypróbowałam dziś bułeczki.

    Zgłoszony przez Kamcia771 na czerwca 26, 2012 at 18:48.

    Wypróbowałam dziś bułeczki. Jedne zrobiłam z makiem, drugie z serkiem danio. Wychodzą efektowne, chrupiące, przepyszne. POLECAM!!!! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bułeczki są hitem u nas w

    Zgłoszony przez dzidektrbn na września 8, 2011 at 15:00.

    Bułeczki są hitem u nas w domu. Wyglądają pięknie i wyśmienicie smakują. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bułeczki robiłam już dwa

    Zgłoszony przez tasza70 na kwietnia 10, 2011 at 17:38.

    Bułeczki robiłam już dwa razy. Miałam coprawda tylko mąkę krupczatkę - dałam 800g do tych proporcji , ale wyszły wyśmienite.

    Ca drugim razem zamiast maku dałam do połowy wiórki kokosowe, a drugą połowę posmarowałam waniliowym Danio. I jedna i druga wersja się udały .

    Polecam ten przepisCooking 7

    Nataliqua

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Co do wersji makowej to:

    Zgłoszony przez Mahalia na marca 24, 2011 at 14:46.

    Co do wersji makowej to: smarujesz placek roztopionym masłem, posypujesz cukrem i suchym makiem - cięko jest więc podać konkretne proporcje tmrc_emoticons.)

    Ja ciasto wałkuję w placuszki wielkości dużego racucha, bez znaczenia jest czy bedzie to kwadrat czy koło - może mieć nieregularne kształty... wystarczy tylko umiejętnie wywinąć tmrc_emoticons.)

    Pozdrawiam

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A moze warto dodac proporcje

    Zgłoszony przez magdasa79 na marca 24, 2011 at 14:34.

    A moze warto dodac proporcje do wersji makowej???

    16 kawałków rozwałkowć na kwadrat czy koło???

    składamy troche jak faworki ale z obydwu tak to przynajmniej wygląda?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyglądają cuudnie

    Zgłoszony przez Pippi na marca 24, 2011 at 10:20.

    Wyglądają cuudnie Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Trzeba się odrobine

    Zgłoszony przez Mahalia na marca 23, 2011 at 20:33.

    Trzeba się odrobine namęczyć... ale buły rewelacyjne tmrc_emoticons.) naprawdę polecam tmrc_emoticons.) sama dziś piekłam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ładnie się prezentuje , musi

    Zgłoszony przez ariba20 na marca 23, 2011 at 20:29.

    ładnie się prezentuje , musi być smaczne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze