Składniki
NIEDZIELNE BULECZKI
Skladniki: 500 g maki Typ 550 1 ½ lyzeczki soli 1 lyzeczki cukru 250 g wody cieplej (37°C) 1 kostke drozdzy lub 1 ½ paczki suchych drozdzy 30 - 50 g masla
-
6
1h 30min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przygotowanie
Woda, cukier, drozdze wrzucic do
"Blokada naczynia miksującego" Termomix i ustawic na
2 min./37°C/"Ciasto" dodac make, sol i maslo i ustawic ponownie
na 2 min./"Ciasto" . Wylozyc ciasto z
"Blokada naczynia miksującego" Termomix i odwazac na pokrywie
"Blokada naczynia miksującego" Termomix po 60 g – 80 g kazda buleczke, zakladac kilkakrotnie do srodka i ukulac, klasc na blache lub okragla forme jak na zdjeciu. Odstawic na ok. 30 minut do wyrosniecia. Nagrzac piekarnik na 250°C (gora-dol) *wazne, następnie bulki naciac ostrym nozem wzdluz, spryskac woda po czym wstawic forme z bulkami do piekarnika na 5 minut, po tym czasie obnizyc temp. do 220°C i piec nastepne 20-25 minut.
* Wazne zeby bulki piec gora-dol, ponieważ mogą byc twarde.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Miarka MT
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz