Składniki
8 porcja/porcje/porcji
na bułeczki
- 30 g mleka w proszku, ja dałam odtłuszczone
- 450 g mąki pszennej, typ 650
- 1 łyżeczka soli
- 2 żółtka
- 100 g ziaren słonecznika
- 20 g sezamu, plus dodatkowa ilość do posypania bułeczek
- 2 białka rozmącone z 2 łyżkami mleka
- 45 g cukru
- 14 g suchych drożdży
- 300 g mleka
- 65 g masła, pokrojonego na kawałki
-
6
1h 32min
Czas całkowity 1h 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
W naczyniu miksującym umieścić masło. Roztopić 3 minuty/ 60 stopni/ obr. 1. Przelać do innego naczynia.
Do naczynia wlać mleko, dodać cukier i drożdże. Podgrzać 2,5 minuty/ 37 stopni/ obr. 2,5.
Dodać mleko w poszku. Wymieszać 10s./ obr. 5.
Dodać mąkę, żółtka, sól, masło, słonecznik oraz sezam. Wyrobić 3,5 minuty/ "Ciasto" .
Przełożyć do innego naczynia wysmarowanego olejem, np do plastikowej miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut, aż ciasto wyraźnie podwoi swoją objętość.
Wyłożyć ciasto na stolnicę/deskę obsypaną mąką. Z ciasta uformować prostokąt około 35 cm x 12 cm. podzielić na 8 części i uformować pożądany kształt bułeczek. Przełożyć na brytfankę (układać w pewnej odległości od siebie). Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Bułeczki naciąć ukośnie kilka razy, posmarować białkami rozmąconymi z dwoma łyźkami mleka, posypać sezamem. Piec w piekarniku w temperaturze 170 - 160 stopni przez 20 - 25 minut.
Mlecznych Puchatków Śniadaniowych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Bułeczki są bardzo pulchne, można je przekroić na pół i posmarować dżemikiem, twarożkiem, nutellą czy miodem. Znakomicie smakują na słodko, ale ze słonymi dodatkami też można je zjeść
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzDzięki Meg za szerokie
Dzięki Meg za szerokie wyjaśnienie dodawania mleka w proszku w Twoim innym przepisie , który mialam w swoim zbiorku (Twój link do niego jest nieaktywny). Wybacz, ale tamten Twój komentarz gdzieś zapodział się wśród wielu innych. Dobrze by było zamieszczać takie dodatkowe informacje pod przepisem, we wskazówkach, po prostu je kopiując. Wtedy "nie giną". Powtarzam jednak tutaj celowo te same słowa bo myślę, że dodatkowe informacje sie przydadzą nie tylko mnie.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Witaj GaBi. Jeśli chodzi o
Witaj GaBi. Jeśli chodzi o mleko w proszku, to jakieś 2 miesiące temu pytałaś mnie o to przy okazji innego mojego przepsu i myślę, żę wówczas udzieliłam Ci wyczerpującej odpowiedzi Myślę również, że mleko w proszku w tym przepisie ma takie samo działanie jak tu: http://przepisownia.pl/przepisy/ma%C5%9Blane-bu%C5%82eczki-sezamowe/462198 . Niedługo dodam kolejny przepis na kolejne buleczki, również z dodatkiem mleka w proszku Zachęcam do wypróbowania Pozdrawiam Meg
Meg
Kasia 11 - bardzi się cieszę,
Kasia 11 - bardzi się cieszę, że bułeczki smakują i zachęcam do wyrpóbowania innych rodzajów bułeczek i w ogóle innych moich przepisów Pozdrawiam
Meg
Fajny przepis, będę próbować.
Fajny przepis, będę próbować. Magdo, jakie znaczenie ma dodatek mleka w proszku? Ja go nie kupuję i stąd moje pytanie.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Witam, przepis jest
Witam, przepis jest rewelacyjny. Bułeczki - pyszne
Mam nadzieję, że będą
Mam nadzieję, że będą smakowały Pozdrawiam
Meg
Wygladaja bardzo,bardzo
Wygladaja bardzo,bardzo smakowicie. Dodaję do wypróbowania i jutro je zrobie. Pozdrawiam
Czekam na informację, czy się
Czekam na informację, czy się udały z mniejszą ilością drożdży Pozdrawiam.
Meg
Dodane do wypròbowania, z
Dodane do wypròbowania, z mniejsza iloscia drozdzy i ja Pozdrawiam serdecznie
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Dziękuję za komentarz:)
Dziękuję za komentarz Następnym razem spróbuję dać 10 gram drożdźy i wyrobić jeszcze raz
Meg
Witaj Meg :) Przepis dodałam
Witaj Meg Przepis dodałam do wypróbowania 7g suchych drożdży to 25g świeżych i polecam trzykrotne wyrabianie ciasta( sama byłam zaskoczona efektem) dziękuję za przepis i pozdrawiam
Witam. Możecie spróbować z
Witam. Możecie spróbować z mniejszą ilością drożdży, mnie niestety nie rosło ciasto, gdy dałam połowę drożdźy z tej ilości, którą proponuję teraz. Rosło wówczas 4 godziny i nic było takie zbite i ciężkie. 14 gram drożdzy instant to mniej więcej tak jak 44 g drożdży świeżych, więc chyba nie aż tak dużo na prawie 500 g mąki. Bułki maślane z książki "Radośc gotowania" mają w przepisie 50 g drożdzy swieżych na 500 g mąki i podobną ilość masła (swoją drogą robiłam je 2 razy i ani razu mi nie wyszły, nie urosły, robiłam je ze świeżych drożdży), a standardowa chałka ma 40 g drożdzy świeżych, a to pieczywo jest raczej słodkawe. Jak spróbujecie z mniejszą ilością drożdży to dajcie znać jakie są efekty. Pozdrawiam
Meg
Dodaje do wyprobowania za
Dodaje do wyprobowania za uwaga Ali dodam mniej drozdzy a zostawie dluzej do wyrosniecia
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Magdo - a dlaczego dajesz tak
Magdo - a dlaczego dajesz tak dużo drożdży? Ja bym dała maksymalnie 3,5g a dołożyła jeszcze dwukrotne wyrabianie ciasta, bo uwolniony gluten je podniesie i uelastyczni. Wypróbuję.
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Bułeczki przed upieczeniem i
[[wysiwyg_imageupload:1330:]]Dodaję jeszcze zdjęcie z bułeczkami przed ich upieczeniem. Polecam, bo są bardzo puszyste
Meg