3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Mleczne Puchatki Śniadaniowe


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

na bułeczki

  • 30 g mleka w proszku, ja dałam odtłuszczone
  • 450 g mąki pszennej, typ 650
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 żółtka
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 20 g sezamu, plus dodatkowa ilość do posypania bułeczek
  • 2 białka rozmącone z 2 łyżkami mleka
  • 45 g cukru
  • 14 g suchych drożdży
  • 300 g mleka
  • 65 g masła, pokrojonego na kawałki
5

Przygotowanie

    Mlecznych Puchatków Śniadaniowych
  1. W naczyniu miksującym umieścić masło. Roztopić 3 minuty/ 60 stopni/ obr. 1. Przelać do innego naczynia.

  2. Do naczynia wlać mleko, dodać cukier i drożdże. Podgrzać 2,5 minuty/ 37 stopni/ obr. 2,5.

  3. Dodać mleko w poszku. Wymieszać  10s./ obr. 5.

  4. Dodać mąkę, żółtka, sól, masło, słonecznik oraz sezam. Wyrobić 3,5 minuty/ Dough mode.

  5. Przełożyć do innego naczynia wysmarowanego olejem, np do plastikowej miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut, aż ciasto wyraźnie podwoi swoją objętość.

  6. Wyłożyć ciasto na stolnicę/deskę obsypaną mąką. Z ciasta uformować prostokąt około 35 cm x 12 cm. podzielić na 8 części i uformować pożądany kształt bułeczek. Przełożyć na brytfankę (układać w pewnej odległości od siebie). Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

  7. Bułeczki naciąć ukośnie kilka razy, posmarować białkami rozmąconymi z dwoma łyźkami mleka, posypać sezamem. Piec w piekarniku w temperaturze 170 - 160 stopni przez 20 - 25 minut.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Bułeczki są bardzo pulchne, można je przekroić na pół i posmarować dżemikiem, twarożkiem, nutellą czy miodem. Znakomicie smakują na słodko, ale ze słonymi dodatkami też można je zjeść tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Dzięki Meg  za szerokie

    Zgłoszony przez gabi49 na października 14, 2013 at 17:17.

    Dzięki Meg  za szerokie wyjaśnienie dodawania mleka w proszku w Twoim innym przepisie , który mialam w swoim zbiorku (Twój link do niego jest nieaktywny).  Wybacz, ale tamten Twój komentarz  gdzieś zapodział się wśród wielu innych. Dobrze by było zamieszczać takie dodatkowe informacje  pod przepisem, we wskazówkach, po prostu je  kopiując.  Wtedy "nie giną".  Powtarzam jednak tutaj celowo  te same słowa bo myślę, że dodatkowe informacje sie przydadzą nie tylko mnie.  tmrc_emoticons.;) Big Smile

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witaj GaBi. Jeśli chodzi o

    Zgłoszony przez Meg na października 14, 2013 at 16:06.

    Witaj GaBi. tmrc_emoticons.) Jeśli chodzi o mleko w proszku, to jakieś 2 miesiące temu pytałaś mnie o to przy okazji innego mojego przepsu i myślę, żę wówczas udzieliłam Ci wyczerpującej odpowiedzi tmrc_emoticons.) Myślę również, że mleko w proszku w tym przepisie ma takie samo działanie jak tu: http://przepisownia.pl/przepisy/ma%C5%9Blane-bu%C5%82eczki-sezamowe/462198 . Niedługo dodam kolejny przepis na kolejne buleczki, również z dodatkiem mleka w proszku tmrc_emoticons.) Zachęcam do wypróbowania tmrc_emoticons.) Pozdrawiam Meg tmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kasia 11 - bardzi się cieszę,

    Zgłoszony przez Meg na października 14, 2013 at 15:52.

    Kasia 11 - bardzi się cieszę, że bułeczki smakują i zachęcam do wyrpóbowania innych rodzajów bułeczek i w ogóle innych moich przepisów tmrc_emoticons.) Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fajny przepis, będę próbować.

    Zgłoszony przez gabi49 na października 14, 2013 at 12:20.

    Fajny przepis, będę próbować. Magdo, jakie znaczenie ma dodatek mleka w proszku? Ja go nie kupuję i stąd moje pytanie. Big Smile

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam,  przepis jest

    Zgłoszony przez Kasia11 na października 14, 2013 at 09:03.

    Witam,  przepis jest rewelacyjny. Bułeczki - pyszne tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam nadzieję, że będą

    Zgłoszony przez Meg na września 12, 2013 at 21:33.

    Mam nadzieję, że będą smakowałytmrc_emoticons.) Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygladaja  bardzo,bardzo

    Zgłoszony przez smoczek na września 12, 2013 at 21:31.

    Wygladaja  bardzo,bardzo smakowicie. tmrc_emoticons.) Dodaję do wypróbowania i jutro je zrobie. tmrc_emoticons.;) Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czekam na informację, czy się

    Zgłoszony przez Meg na sierpnia 20, 2013 at 23:16.

    Czekam na informację, czy się udały z mniejszą ilością drożdżytmrc_emoticons.) Pozdrawiam.

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodane do wypròbowania, z

    Zgłoszony przez veronicab71 na sierpnia 20, 2013 at 23:10.

    Dodane do wypròbowania, z mniejsza iloscia drozdzy i ja tmrc_emoticons.)  Pozdrawiam serdecznie Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za komentarz:)

    Zgłoszony przez Meg na sierpnia 19, 2013 at 16:29.

    Dziękuję za komentarztmrc_emoticons.) Następnym razem spróbuję dać 10 gram drożdźy i wyrobić jeszcze raztmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witaj Meg :)  Przepis dodałam

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na sierpnia 19, 2013 at 16:20.

    tmrc_emoticons.) Witaj Meg tmrc_emoticons.)  Przepis dodałam do wypróbowania tmrc_emoticons.) 7g suchych drożdży to 25g świeżych i polecam trzykrotne wyrabianie ciasta( sama byłam zaskoczona efektem) dziękuję za przepis i pozdrawiam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam. Możecie spróbować z

    Zgłoszony przez Meg na sierpnia 19, 2013 at 10:31.

    Witam. Możecie spróbować z mniejszą ilością drożdży, mnie niestety nie rosło ciasto, gdy dałam połowę drożdźy z tej ilości, którą proponuję teraz. Rosło wówczas 4 godziny i nictmrc_emoticons.( było takie zbite i ciężkie. tmrc_emoticons.( 14 gram drożdzy instant to mniej więcej tak jak 44 g drożdży świeżych, więc chyba nie aż tak dużo na prawie 500 g mąkitmrc_emoticons.). Bułki maślane z książki "Radośc gotowania" mają w przepisie 50 g  drożdzy swieżych na 500 g mąki i podobną ilość masła (swoją drogą robiłam je 2 razy i ani razu mi nie wyszły, nie urosły, robiłam je ze świeżych drożdży), a standardowa chałka ma 40 g drożdzy świeżychtmrc_emoticons.), a to pieczywo jest raczej słodkawe. Jak spróbujecie z mniejszą ilością drożdży to dajcie znać jakie są efekty. Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodaje do wyprobowania za

    Zgłoszony przez magi1 na sierpnia 19, 2013 at 09:24.

    Dodaje do wyprobowania Big Smile za uwaga Ali dodam mniej drozdzy tmrc_emoticons.D a zostawie dluzej do wyrosniecia tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Magdo - a dlaczego dajesz tak

    Zgłoszony przez kokolidek na sierpnia 19, 2013 at 07:22.

    Magdo - a dlaczego dajesz tak dużo drożdży? Ja bym dała maksymalnie 3,5g a dołożyła jeszcze dwukrotne wyrabianie ciasta, bo uwolniony gluten je podniesie i uelastyczni. Wypróbuję.

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bułeczki przed upieczeniem i

    Zgłoszony przez Meg na sierpnia 18, 2013 at 23:19.

    [[wysiwyg_imageupload:1330:]]Dodaję jeszcze zdjęcie z bułeczkami przed ich upieczeniem. Polecam, bo są bardzo puszyste tmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze