3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Mazurskie bajgle


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

10 kawałek/kawałki/kawałków

na ciasto

  • 1 jajko
  • 1 miarka TM mleka
  • 30 gramów oliwy z oliwek
  • 30 gramów cukru
  • 1 łyżeczek soli
  • 25 gramów świeżych drożdży
  • 120 gramów poprażonego sezamu na patelni
  • 90 gramów wody
  • 1 łyżek miodu
  • 250 gramów letniej wody
  • 650 gramów mąki pszennej
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Wszystki składniki za wyjątkiem wody z miodem i sezamu umieścić w naczyniu miksującym.Wyrabiać 3 minClosed lidDough mode

    Odstawić na 30 min do wyrośnięcia ciasta. Po wyrośnięciu podzielić ciasto na 10-11 czści, uformować z nich kule. Z każdej kuli rękoma uformować wałeczek długi na 70 cm. Złożyć go na pół, następnie uformować świderek. Złączyć na końcach i odłożyć na blachę wyłożoną papierem. Odczekać 15 min, a przed samym pieczeniem posmarować bajgle wodą z miodem i oprószyć suto sezamem. Piec w temperaturze 200 st. C przez około 25min lub do zezłocenia.

     

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Wyszły bez problemu. Jednak następnym razem...

    Zgłoszony przez miros na stycznia 12, 2017 at 20:22.

    Wyszły bez problemu. Jednak następnym razem podzielę ciasto na więcej części. Wyrosły ogromne.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy mogę ciasto zrobić wieczorem, jeśli tak jak...

    Zgłoszony przez ewaga185 na stycznia 10, 2017 at 22:36.

    Czy mogę ciasto zrobić wieczorem, jeśli tak jak je przechować do rana żeby nie "przerosło"?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super

    Zgłoszony przez kamila920 na października 31, 2016 at 22:24.

    super

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez mikulina na marca 29, 2015 at 09:57.

    tmrc_emoticons.)

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie dosyć że przepis

    Zgłoszony przez iten na grudnia 29, 2014 at 21:29.

    Nie dosyć że przepis skopiowany z mojewypieki.com to bezczelnie zerżniete zdjęcie. Masakra, co za ludzie...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Już drugi raz je zrobiłam i

    Zgłoszony przez Maliniak na grudnia 11, 2014 at 22:12.

    Już drugi raz je zrobiłam i za każdym razem rewelacja. mimo, że nie czekałam, aż wyrosną zgodnie z przepisem.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chętnie wypróbuję  Dam znać,

    Zgłoszony przez ElaK na lutego 23, 2014 at 22:08.

    Chętnie wypróbuję  tmrc_emoticons.) Dam znać, jak smakowały 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


     Smile 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • FAJNEEE !   Takie przeoisy

    Zgłoszony przez Lidka Abramowicz na lutego 18, 2014 at 15:12.

    FAJNEEE !  tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.-p Tongue" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/tongue.png" alt="tmrc_emoticons.p" width="19" height="20"> Takie przeoisy lubię. POZDRAWIAM.

    Lidka Abramowicz

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gratuluję pierwszego

    Zgłoszony przez MarcinEŁK na lutego 17, 2014 at 17:31.

    Gratuluję pierwszego przepisu. Polecam, poyszne. Jadłem i mogę szczerze polecić innym

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze