 
                                            
                                    Czas przygotowania
                                3h 0min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                3h 15min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     12 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            - TM 5
opublikowany: 01/02/17
                            
                zmieniono dnia: 01/02/17
                    Składniki
KRENTENBOLLEN holenderskie bułeczki z rodzynkami
ciasto
- 250 g mleka
- 10 g drożdży, świeżych
- 1 łyżek cukru
- 400 g mąki pszennej
- starta skórka z jednej cytryny
- starta skórka z jednej pomarańczy
- 50 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego w kostkę
- 200 g rodzynek
glazura
- 1 jajko
- 1 łyżek wody
- 1 łyżeczki cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do  "Blokada naczynia miksującego"  wlać mleko, dodać drożdże i cukier, podgrzać 2min/37st/obr.2. Zostawić na 15 minut. "Blokada naczynia miksującego"  wlać mleko, dodać drożdże i cukier, podgrzać 2min/37st/obr.2. Zostawić na 15 minut.
- Dodać mąkę, masło, skórkę z pomarańczy i cytryny, wymieszać 10s/obr.6. Dodać rodzynki, wyrobić 1min/ "Ciasto" , przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na 2h. "Ciasto" , przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na 2h.
- Ciasto podzielić na 12 równych części, ukształtować bułeczki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut.
- Nastawić piekarnik na 220 st.
 Każdą bułkę przycisnąć lekko ręką, aby miała ok 3cm wysokości. Połączyć wszystkie składniki na glazurę, posmarować nią bułki i odstawić na 15 minut bez przykrycia.
- Piec 15 minut w 220st, pieczenie góra-dół. Podawać z dżemem lub/i z masłem.
Porady
Przepis powinien zawierać 400g rodzynek, ale 200g jest dla mnie wystarczająco dużo. Do ciasta w pkt. 2 można dodać łyżeczkę soli, lub zamienić zwykłe masło na masło niesolone. Przepis pochodzi z książki "The book of buns" Jane Mason, został on przeze mnie uproszczony i przerobiony na Thermomix.
                        Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
               Kategorie przepisów: 
                                      
                
              
          
      INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze