3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Klasyczny puchaty chleb (bez białej mąki)


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

-------

  • 1 łyżeczki cukru
  • 10 g suchych drożdży piekarskich
  • 240 g wody
  • 320 g mąki typ 1850 (graham), osobiście uwielbiam orkiszową, ale używam też pszennej
  • 1 łyżeczki soli drobnej
  • 15 g oliwy z oliwej
5

Przygotowanie

  1. Wlać wodę i oliwę, wsypać drożdże i cukier a następnie wymieszać 1min/37st./obr.2

  2. Dodać mąkę i sól a następnie wyrobić 3min/Closed lid/Dough mode

  3. Ciasto przełożyć do formy (najlepiej mokrymi rękami - ciasto nie będzie się przyklejać do rąk), posypać cieniutko odrobiną mąki i przykryć lnianą ściereczką.

    Przyznam, że to najgorsza część robienia chleba. Nie lubię czekania. Jak sobie zatem przyspieszyłam proces? tmrc_emoticons.;) Włączam piekarnik żeby się nagrzał do 180st. i stawiam w pobliżu formę z chlebem. Pozwalam mu wyrastać - czekam tylko 1h tmrc_emoticons.;)

    Po godzinie wkładamy do piekarnika na 30minut.

10
11

Porady

Przepis inspirowany podstawowymi przepisami na chleb z książki Radość gotowania. Dopasowany jednak proporcjami do cięższej mąki pełnoziarnistej.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • chleb smaczny, ale bardzo się kruszy

    Zgłoszony przez Aneta i Piotr na listopada 8, 2017 at 10:34.

    chleb smaczny, ale bardzo się kruszy

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • U piekłam i nie wyszedł 

    Zgłoszony przez adresaju na kwietnia 7, 2016 at 16:02.

    U piekłam i nie wyszedł  tmrc_emoticons.~  Nie wiem jak dużą foremkę miałaś bo mi z początku urósł a potem przy pieczeniu opadł.Piekłam w keksówce 30 cm.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • moj w piekarniku to zobaczymy

    Zgłoszony przez sasia na stycznia 31, 2016 at 13:27.

    moj w piekarniku to zobaczymy tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy mąkę mogę dać pół na pół

    Zgłoszony przez Jun na grudnia 21, 2015 at 19:42.

    Czy mąkę mogę dać pół na pół z białą pszenną? Brzmi bardzo smakowicie Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • 10g suchych drożdży ile na

    Zgłoszony przez agulinka na listopada 19, 2013 at 20:22.

    10g suchych drożdży ile na świeże?

    Kuchniamaryny - zapraszam na mój blog kulinarny. Kuchnia prosta metodą tradycyjną a także z wykonaniem TM, szybkie dania...więcej na blogu, serdecznie zapraszam www.marynawkuchni.wordpress.com

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • No niestety mi nie wyszedł,

    Zgłoszony przez dobrzynka na listopada 14, 2013 at 14:30.

    No niestety mi nie wyszedł, słabo wyrósł i w smaku też nie ma rewelacji tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodaje do wypróbowania muszę

    Zgłoszony przez magi1 na listopada 13, 2013 at 20:56.

    Dodaje do wypróbowania tmrc_emoticons.D muszę tylko uzupełnić zapasy mąki tmrc_emoticons.D pozdrawiam tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •   No i jak tu nie jeść

    Zgłoszony przez Lidka Abramowicz na listopada 13, 2013 at 18:42.

     tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" width="19" height="19"> No i jak tu nie jeść pieczywa? Całe szczęście, że z dobrej i zdrowej mąki. SUPER przepis. Już mi się podobatmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;-) Wink" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/wink.png" alt="tmrc_emoticons.;)" width="19" height="19"> POZDRAWIAMParty" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/party.png" alt="Party" width="19" height="23">

    Lidka Abramowicz

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Potwierdzam, chlebek pyszny

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na listopada 13, 2013 at 18:39.

    Potwierdzam, chlebek pyszny Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry , polecam

    Zgłoszony przez betamo na listopada 13, 2013 at 14:58.

    Bardzo dobry , polecam

    Beti

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek pyszny. Polecam

    Zgłoszony przez anka25 na września 1, 2013 at 21:19.

    Chlebek pyszny. Polecam Big Smile

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A ten chleb to jest pychota

    Zgłoszony przez isadora na lipca 28, 2013 at 20:54.

    A ten chleb to jest pychota tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  I ja również dodaję do

    Zgłoszony przez Monia i Heniu na lipca 25, 2013 at 23:09.

     I ja również dodaję do wypróbowania,przeważnie pieczemy chleb na zakwasie a ten jak wiadomo rośnie około 8h  tmrc_emoticons.;)

    pozdrawiam  tmrc_emoticons.)

    Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis dodałam do

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na lipca 25, 2013 at 19:07.

    tmrc_emoticons.) Przepis dodałam do wypróbowania tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Do wypròbowania :bigsmile: 

    Zgłoszony przez veronicab71 na lipca 25, 2013 at 00:54.

    Do wypròbowania Big Smile Big Smile  Pozdrawiam Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wielkie dzięki. Szkoda, że

    Zgłoszony przez gabi49 na lipca 24, 2013 at 19:01.

    Wielkie dzięki. Szkoda, że dopiero w tej chwili czytam przepis bo właśnie wpiekarniku mam ulubiony chlebek z ziemniakami. Wypróbuje na pewno! Love

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze