Składniki
0 porcja/porcje/porcji
dodatkowo
- 1 jajko
- gruby cukier do posypania
składniki na nadzienie
- 100 g rodzynek lub żurawiny
- 500 g mleka
- 2 budynie waniliowe
składniki na ciasto
- 50 g cukru
- 1 żółtko
- 2 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 120 g mleka
- 40 g drożdży
- 1 szczypta soli
- 500 g mąki
- 100 g margaryny
-
6
-
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
1. Rodzynki sparzyć wrzątkiem.
2. Ugotować budynie w 500 g mleka (lub zrobić je w thermomixie z podwójnej porcji składników, ale dając jedna porcję mleka).
3. Na końcu dodać rodzynki i wymieszać 15s/
"Brak obrotów wstecznych" /obr.1
4. Budyń ostudzić.
1. Na ciasto wyłożyć przestudzony budyń (nie może być gorący, bo sie rozleje, ani za zimny, bo będzie twardy i ciężko go bedzie rozprowadzic po cieście).
2. Ciasto ciasno zwijać od dłuższego brzegu, jak roladę.
3. Kroić ostrym nożem z ząbkami maczanym w mące na centymetrowe plasterki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać grubym cukrem.
5. Piec w rozgrzanym do 180°C piekarniku na złoty kolor (ok. 15-30 min. w zależnosci od piekarnika).
1. Do naczynia miksującego włożyć margarynę i stopić ją 3-4 min/90°, następnie przełożyc do innego naczynia, wystudzić.
2. Do naczynia miksujacego wlać mleko, dodać drożdze, cukier i cukier waniliowy, podgrzewać 2min/ 37°/obr.1.
3. Dodać resztę składników (nie zapominając o margarynie), wymieszać 2min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" .
4. Ciasto wyłożuć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt, o grubości ok 0,5 cm.
budyniu
bułeczek
ciasta
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Bułeczki udają się też z mąki bezglutenowej.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzCiasto wyszło zbyt klejące, nie jestem...
Ciasto wyszło zbyt klejące, nie jestem zadowolona. Trzeba dać albo malutkie jajka albo mniej, albo więcej mąki.
wspaniały przepis, rewelacyjne
wspaniały przepis, rewelacyjne
Pyszne, dodałam mrożone wiśnie
Pyszne, dodałam mrożone wiśnie
Musza byc pycha
Musza byc pycha
Pyszne ! Ja zrobilam z
Pyszne ! Ja zrobilam z budyniem czekoladowym bo taki mialam i bez rodzynek a i tak sa pyszne
Pycha! zrobiłam pół na pół z
Pycha! zrobiłam pół na pół z mąki pszennej i orkiszowej a do budyniu dodałam trochę twarogu - pychotka
Cieszę się z smakują.
Cieszę się z smakują. Pozdrawiam
Właśnie zrobiłam te
Właśnie zrobiłam te drożdżówki super wyrosły,w smaku bomba..z resztek ciasta zrobiłam roladę
Dziś napewno wypróbuje bo
Dziś napewno wypróbuje bo moje dzieci uwielbiają wszystko to co z budyniem
mam nadzieje że mi wyjdą takie ładne jak Tobie 
moje ślimaczki wyszły
moje ślimaczki wyszły smakowicie. z serkiem mascarpone z rodzynkami. Posypane cukrem.. Zagoszczą na naszym stole z pewnością. Dziękuje za przepis...[[wysiwyg_imageupload:2268:]]
Wyszły bardzo dobre.ja polowe
Wyszły bardzo dobre.ja polowe bułeczek zrobiłam z budyniem i rodzynkami,a drugą polowe z budyniem i masą kokosową(na pateln rozpuścilam masło,dodalam cukier i wiórki i lekko zarumieniłam)
Bardzo sie cieszę, że smakują
Bardzo sie cieszę, że smakują
pozdrawiam.
Pyszne Robiłam też wersję z
Pyszne
Robiłam też wersję z serem i dżemem
Polecam 
Rewelacja. Mieciutkie i
Rewelacja. Mieciutkie i smaczne. Ja robie z serem bo za budyniem nie przepadam i polewam lukrem
pysznosci:)
pysznosci
Trzeba kroić nożem z ząbkami,
Trzeba kroić nożem z ząbkami, tak jak piłą!
Cieszę się że smakują
Cieszę się że smakują
Bardzo dobre, wyrosły jak
Bardzo dobre, wyrosły jak szalone, moja córeczka je uwielbia!
Drożdżóweczki pychotka
Upiekłem,ciasto bardzo dobre
Upiekłem,ciasto bardzo dobre
Podobne do moich, choc ciasto
Podobne do moich, choc ciasto inne i krem-budyn robie sama. Dodalam do wypròbowania, upieke w najblizszym czasie i dam znac
Pozdrawiam

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

zrobione,dobre w smaku ale
zrobione,dobre w smaku ale żle sie kroiło splaszczało ciasto ale mimo to wyszły fajne,polecam
Kuchniamaryny - zapraszam na mój blog kulinarny. Kuchnia prosta metodą tradycyjną a także z wykonaniem TM, szybkie dania...więcej na blogu, serdecznie zapraszam www.marynawkuchni.wordpress.com
Już kiedyś pisałam, że
Lidka Abramowicz
Wypróbowałem,bardzo dobre.
Wypróbowałem,bardzo dobre.