Składniki
ciasto na chleb
- 200 g mąki pełnoziarnistej
- 300 g mąki pszennej typ 650
- 50 g mąki pełnoziarnistej żytniej
- 30 g płatków owsianych
- 30 g otrębów owsianych
- 50 g słonecznika
- 50 g dyni
- 30 g SIEMIE LNIANE
- 1 łyżki sól
- 3 łyżki zakwas
- 500 g woda letnia
-
6
13h 0min
Czas całkowity 12h 10minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
Przygotowanie
Wszystkie składniki suche wsypać i wymieszać ręcznie kopystką, dodać 3 łyżki zakwasu i 500 g wody letniej.
Wyrabiać "Ciasto" 5 minut. Kopytką przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Mokra ręka wygładzić ciasto. Odstawić na 12 godzin, przykryć szmatką. Przed pieczeniem spryskać chleb obficie wodą.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Ciasto jest dosć klejące więc ciężko umyć kielich, więc wlać wody z kropelką płynu do naczyć i nastawić na 2-3 minuty orb. 7.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzRobię po raz drugi. Podoba mi się, że nie...
Robię po raz drugi. Podoba mi się, że nie trzeba co parę godzin czegoś przy tym chlebie robić 😁 mam jedną uwagę-1 lyzka soli to za dużo, teraz wzięłam półtorej lyzeczki. Zobaczymy,efekt poznam jutro rano 😊
Robiłam!
Robiłam!