3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chlebek z ziarnami na zakwasie


Wydrukuj:
4

Składniki

ciasto na chleb

  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • 50 g mąki pełnoziarnistej żytniej
  • 30 g płatków owsianych
  • 30 g otrębów owsianych
  • 50 g słonecznika
  • 50 g dyni
  • 30 g SIEMIE LNIANE
  • 1 łyżki sól
  • 3 łyżki zakwas
  • 500 g woda letnia
  • 6
    13h 0min
    Czas całkowity 12h 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki suche wsypać i wymieszać ręcznie kopystką, dodać 3 łyżki zakwasu i 500 g wody letniej.

    Wyrabiać Ciasto 5 minut. Kopytką przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Mokra ręka wygładzić ciasto. Odstawić na 12 godzin, przykryć szmatką. Przed pieczeniem spryskać chleb obficie wodą.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Ciasto jest dosć klejące więc ciężko umyć kielich, więc wlać wody z kropelką płynu do naczyć i nastawić na 2-3 minuty orb. 7. 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Robię po raz drugi. Podoba mi się, że nie...

    Zgłoszony przez avisgor na grudnia 3, 2016 at 21:21.

    Robię po raz drugi. Podoba mi się, że nie trzeba co parę godzin czegoś przy tym chlebie robić 😁 mam jedną uwagę-1 lyzka soli to za dużo, teraz wzięłam półtorej lyzeczki. Zobaczymy,efekt poznam jutro rano 😊

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam!

    Zgłoszony przez Monia.Ga na lipca 29, 2016 at 08:22.

    Robiłam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze