Tu jesteś:
4
Składniki
15 porcja/porcje/porcji
Chlebek turecki FLADEN idealny na grilla
- 750 g mąki pszennej
- 400 g ciepłej wody
- 1 kostka drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 5 łyżek oleju
- 250 g masła ziołowego lub opcjonalnie do masła utrzeć mniej lub więcej łyżeczek sambal oelek
-
6
1h 50min
Czas całkowity 1h 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
5
Przygotowanie
- Wszystkie składniki oprócz masła i jego dodatków smakowych ( zioła i sambal oelek ) włożyć do
"Blokada naczynia miksującego" i 2 minuty /
"Ciasto" 1 wyrabiać ciasto. Następnie wyłożyć do miski, przykryć ściereczką i na pół godziny pozostawić do wyrośnięcia.
Piekarnik nastawić na 200 stopni.
Ciasto rozwałkować na stolnicy i wysmarować masłem ziołowym lub z sambal oelek.
Ciasto pokroić na 2 cm paski i zwinąć jak harmonijkę każdy pasek.
Zwinięte paski układać w natłuszczonym szklanym naczyniu żaroodpornym.
Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Masło ziołowe czy z sambal oelek można zastąpić swoim innym masłem smakowym.
Smacznego !!!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz