3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chlebek turecki FLADEN idealny na grilla


Wydrukuj:
4

Składniki

15 porcja/porcje/porcji

Chlebek turecki FLADEN idealny na grilla

  • 750 g mąki pszennej
  • 400 g ciepłej wody
  • 1 kostka drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 5 łyżek oleju
  • 250 g masła ziołowego lub opcjonalnie do masła utrzeć mniej lub więcej łyżeczek sambal oelek
  • 6
    1h 50min
    Czas całkowity 1h 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki oprócz masła i jego dodatków smakowych ( zioła i sambal oelek ) włożyć do Closed lid i 2 minuty / Dough mode1 wyrabiać ciasto. Następnie wyłożyć do miski, przykryć ściereczką i na pół godziny pozostawić do wyrośnięcia.

    Piekarnik nastawić na 200 stopni.

    Ciasto rozwałkować na stolnicy i wysmarować masłem ziołowym lub z sambal oelek.

    Ciasto pokroić na 2 cm paski i zwinąć jak harmonijkę każdy pasek.

    Zwinięte paski układać w natłuszczonym szklanym naczyniu żaroodpornym.

    Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Masło ziołowe czy z sambal oelek można zastąpić swoim innym masłem smakowym.
Smacznego !!!


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy