3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chlebek pszenny


Wydrukuj:
4

Składniki

30 kawałek/kawałki/kawałków

Rozczyn

  • 20 gramów świeżych drożdży
  • 150 gramów wody
  • 75 gramów mleka
  • 1 łyżeczki cukru

Ciasto chlebowe

  • 300 g mąki pszennej
  • 70 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczki soli
  • 10 gramów oliwy z oliwek

Pomada do chleba

  • 75 gramów wody
  • 1 łyżki mąki pszennej
  • 1 szczypty soli

Przydatne przybory

  • 6
    2h 40min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę,mleko dodać drożdże i cukier,
    podgrzewać . 2 min/37°C/obr.1.
  2. Dodac mąkę pszenną, mąkę pełnoziarnistą, sól, oliwa, wyrobić 3min/Ciasto.
  3. Ciasto przełożyć do innego naczynia,przykryć ściereczką kuchenną, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na
    30 min.
  4. Po wyrośnięciu chleba zbic kilka razy pięścią i krótko zagnieść od brzegów do środka. Uformować w rękach owalny bochenek.
    Ułożyć go na blasze wyłożonej papierem .
    Odstawić w ciepłe miejce na ok. 30 min. przykryć ściereczką kuchenną.
    Po wyrośnięciu posmarować pomadą. aby ja przygotowac, należy w garnuszku dokładnie wymieszać wszystkie składniki,a następnie zagotować na wolnym ogniu.
  5. Nastepnie wierzch chleba ponacinać ostrym nożem i wstawic do nagrzanego piekarnika.
  6. Piec najpierw przez 10 min. w temp. 230°C - w połowie wysokości piekarnika, w opcji góra-dół, bez termoobiegu.
    Natępnie zmniejszyć do temp.180°C i dopiekac ok. 30-35 min.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Czy do chleba można dodać suche dtozdzedrożdże

    Zgłoszony przez Magnolia51 na marca 18, 2019 at 11:28.

    Czy do chleba można dodać suche dtozdzedrożdże

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze