3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chlebek orkiszowo-jogurtowy PYCHA :)


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Chlebek orkiszowo-jogurtowy PYCHA :)

Ciasto na chleb

  • 700 g MĄKA ORKISZOWA, TYP 630-700
  • 100 g mąka żytnia
  • 350 g woda, ciepła
  • 20 g drożdże świeże
  • 1 czubate łyżeczki syrop klonowy, lub miód lub cukier lub syrop z agawy
  • 3 łyżeczki soli
  • 150 g jogurt naturalny, 1,5%

forma

  • 1 małe kawałki masło, do posmarowania formy
  • 6
    3h 5min
    Czas całkowity 2h 5min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
5

Przygotowanie

    Chlebek orkiszowo-jogurtowy PYCHA :)
  1. 1. Wszystkie składniki na chleb wkładamy do Closed lid, czas 5 min./wyrabianie Dough mode.
    2. Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
    3. Po tym czasie formujemy chleb, wkładamy do brytfanki wysmarowanej lekko masłem, nacinamy powierzchnię, można lekko posypać maką. Przykrywamy pokrywką, wkładamy do ZIMNEGO PIEKARNIKA i pieczemy pod przykryciem 50 min./temp.180 stopni. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy przez 7-10 minut, pilnując aby się nie spiekł. Wyciągamy z brytfanki, kładziemy na kratce. Zajadamy z masełkem, PYCHOTKA tmrc_emoticons.)
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Miarka MT
    Miarka MT
    kup teraz
11

Porady

Wszystkie składniki na chleb wkładamy do Closed lid, czas 5 min./wyrabianie Dough mode. Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie formujemy chleb, wkładamy do brytfanki wysmarowanej lekko masłem, nacinamy powierzchnię, można lekko posypać maką. Przykrywamy pokrywką, wkładamy do ZIMNEGO PIEKARNIKA i pieczemy pod przykryciem 50 min./temp.180 stopni. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy przez 7-10 minut, pilnując aby się nie spiekł. Wyciągamy z brytfanki, kładziemy na kratce. Zajadamy z masełkem, PYCHOTKA tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nataliamiele:...

    Zgłoszony przez Mac na kwietnia 9, 2021 at 13:54.

    Nataliamiele:
    Super cieszę się, że smakowało 😁pozdrawiam 🤗

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ChlebekWyprobowalam! Najpyszniejszy chlebek jaki...

    Zgłoszony przez Nataliamiele na kwietnia 9, 2021 at 11:55.

    ChlebekChlebek
    Wyprobowalam! Najpyszniejszy chlebek jaki jadlam! Dzieki za przepis 😍🙏

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze