Składniki
450 g wody fermentacyjnej 300 g maki orkiszowej 50 g jogurtu bez laktozy 250 g maki orkiszowej pelnoziarnistej 100 g maki zytniej 2 lyzeczki soli 1 lyzke Balsamico 2 lyzki slonecznika 2 lyzki siemienia lnianego 2 lyzki ziaren dyni
-
6
48h 40min
Czas całkowity 48h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przygotowanie
Wode fermentacyjna wlac do
Termomix, jogurt oraz make orkiszowa,
przykryc pokrywa i odstawic na noc w cieple miejsce aby utworzyl się zakwas. Rano do
Termomix z zakwasem dodac make orkiszowa pelnoziarnista i make zytnia, sol, balsamico ustawic na 3 min./37°C/
Odstawic na caly dzien do wyrosniecia. Po tym czasie ponownie ustawic na 1min./
i dodawac ziarna po 2 lyzki: slonecznik, siemie lniane i pestki dyni. Gotowe ciasto chlebowe przelozyc do foremki wylozonej papierem i odstawic do ponownego wyrosniecia. Wieczorem upiec w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 15 minut (gora-dol), następnie zmniejszyc do 190°C i piec kolejne 25 minut.
*Chlebek jest bardzo zdrowy, na zakwasie z wody fermentacyjnej, przygotowuje się na bazie daktyli (przepis podalam w nastepnej publikacji) . Troche dlugo to trwa ale co się nie robi dla zdrowia. Chlebek jest bardzo smaczny. Polecam.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz